Кодът на здравето: Бог, България, босилек


| Прочетено Прочетено: 1548 пъти | КоменариКоментари: 0



Кодът на здравето: Бог, България, босилек

Бог, България и босилек. В тази божествена триада е закодирано и здравето ни, и лечението на всяка болежка. Това твърди ирисодиагностикът и народен лечител Ангел Мавродиев от Стара Загора, пише Блиц.

Според него босилекът като универсална билка и подправка спокойно може да бъде емблема на лечебните растения у нас. Бай Ангел е родом от свиленградското с. Студена, разположено в полите на Сакар планина.

"Баща ми беше човек със златни ръце, освен многото занаяти - налбантин, часовникар, гумаджия, съвсем професионално се занимаваше и със събиране на билки", посочва народният лечител. Коя билка кога се бере и суши, как се приготвя и какво лекува - всичко това Ангел започва да изучава още като ученик покрай баща си Димитър. В един момент неговата слава като билкар прехвърлила границите на Сакар и Източните Родопи - търсели го от цяла Южна България, няколко години изнасял билки и за чужбина. След завършване на старозагорския механотехникум и казармата Ангел вниква все по-дълбоко в лечебната сила на билките. Поглъща със страст всяко четиво и книга за билкарството. Негов кумир тогава бил бащата на родната фитотерапия, прочутият Петър Димков.

Ангел му написал писмо, че освен билколечението иска да усвои и ирисодиагностиката, с която вече бил прочут народният лечител, и наивно поискал да се срещне с него. Старозагорският младеж нямал и представа, че Димков помага на хората нелегално, всяка негова стъпка се следяла от копоите на ДС и нямало как да се срещнат. Но затова пък известният с отзивчивостта си лечител му отговорил на писмото и му изпратил безценен подарък - малка схема на ириса с кратко описание къде са разположени отделните човешки органи и как да се различават аномалиите. Ангел оцветил чернобялата графика и въпреки че оттогава е видял много по-подробни схеми и диаграми на човешкия ирис, подаръкът на Димков си остава най-ценният документ в обемистия му архив. Настолни книги са му и трите тома на Петър Димков за билките, които бай Ангел задължително ползва при лечението на своите пациенти след като установи диагнозата. "Много от рецептите на Димков наистина са сложни и трудно изпълними, но затова пък са с доказан ефект", казва бай Ангел, който много често приготвя сам отварите за своите пациенти.

"Ирисът на всеки човек е като едно цветно огледало на неговите болести", открехва част от тайнството на ирисодиагностиката лечителят. Вътрешните и външните органи са разположени съвсем близо един до друг диаметрално по ириса и човек без знания и опит спокойно може да сбърка кой е заболял. Цветът на мъката и тъгата - черният, подсказва рак или чернодробно заболяване, жълтият - болни бъбреци, оранжевият - диабет, червеният - лекарствени отлагания. "Най-много боледува сърцето", потвърждава бай Ангел широко известния медицински факт за първенството на сърдечно-съдовите заболявания днес. Стомашно-чревните болести също са сред най-разпространените. Стресът, лошото хранене, вредните храни, замърсената вода и въздух са първопричините за все по-болния съвременен човек. "Трябва да се храним по-честичко, поне 4-5 пъти в деня, бавно и спокойно, а не да се натъпчем като за последно вечерта", посочва бай Ангел. Преди всяко ядене задължително трябва да прочистим стомашно-чревния тракт с чаша топла вода. Старозагорският лечител е убеден последовател на хранене според кръвната група. "Това е сериозно изследване на американски учени", твърди бай Ангел. Според тях например хората с нулева кръвна група не бива да консумират свинско месо, бекон, шунка, мляко и млечни произведения, тестени изделия от бяло брашно. На тези от АБ кръвна група пък не се препоръчват пилешкото, червените плодове и липовият чай.

"50% от успешното лечение на всяка болест е вярата, че ще я победиш. Ако ти си помогнеш, и Бог ще ти помогне", убеден е човекът, който вижда чуждите болежки като в огледало. Бай Ангел е най-добрият пример, че праведният християнин наистина е под закрилата на Всевишния. Преди 20-ина години го блъска автомобил и буквално го потрошава. Лекарите казали на жена му, че ако не умре, цял живот ще бъде на легло. Коравият лечител обаче ги опровергал - с невероятно упорство и търпение, с ежедневните разходки, упражнения, йога, бай Ангел се изправил на крака. Вярно, сега ходи с бастун, тъй като единият му крак остава по-къс от травмата, но за своите 79-години е истински кукуряк. Още докато се бори с тежките травми, една вечер му се явяват като истински Спасителя и Светия дух в образа на гълъб. "Ти ще оздравеешЕ", уверил го Исус и го благословил. Според бай Ангел праведният човек прави постоянно добрини и е готов да прости и на най-големите си врагове. Той е убеден, че здравният ни статус е пряко свързан и с Родината. "България - това сме всички ние. И ако не я пазим от неверниците, ако не пресичаме хули и нападки, всички тези лоши помисли се връщат при нас, ние ги поглъщаме като отрова", дава пример за пагубното въздействие на пасивното родолюбие старозагорският лечител с рентгеново око и добра душа.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email