Не гладувайте през зимните месеци


| Прочетено Прочетено: 1259 пъти | КоменариКоментари: 0



Не гладувайте през зимните месеци

Студените дни не са подходящи за лечебно гладуване. Времето е променливо, настъпва зимата и студът, и в комбинация с глад може да доведе до потискане на имунната система. По-добре е да се предпазите от простудата, съветва Юлия Стоянова, консултант на „Здравница”. Не забравяйте съшо, че имунната система е податлива и чувствителна на негативни емоции, умствено напрежение и силен стрес, който направо блокира синтеза на специфични антитела.

Лечебни салатки през декември

Подходящи за укрепване на имунитета са следните салати:
- Салата от варено ( или сурово настъргано) червено цвекло с хрян и лимон.
- Салата от запечени люти чушки с чесън, копър, лимон и мед. Капсацинът, който се съдържа в тях блокира развитието на вирусите в организма.
- Китайска туршия от зеле, оцет, лимо, мед и малко чесън.
- Салата от китайско зеле, домати, моркови, краставици, лимон, малко чесън, копър и магданоз.

За подсилване ефекта на профилактиката срещу инфекции се препоръчват и някои видове десерти: напр. плодова салата от цитруси, киви, ябълки и мед. Или задушена на пара тиква, гарнирана с мед, орехи, канела и стафиди. Може да се овкуси 1 кофичка кисело мляко с 1 суп.л. пектин, мед и канела( по проф. Мермерски). Както и към 1 ч.ч кисело мляко да се добавят 1 суп.л. пектин, канела и 10 капки прополис ( по д-р Гайдурков).

За усилване на организма е добре да се взема суров широколист живовляк (PLANTAGO MAJOR L). Смила се през пасатор и се смесва в равни части мед, обърква се добре и се взема по 1 ч.л. между храненията 2-3 пъти дневно. Не забравяйте и класиката – овесени ядки, накиснати в плодов сок, и сурови( сушени) плодове по избор.

При употребата на мед и сушени плодове склонните към диабет трябва да са особено внимателни поради опасност от рязко повишаване на глюкозата в кръвта. Но тази група болни могат спокойно да консумират боровинки, киви и цитруси.

Полезни за здравето са и соевите кълнове, които се консумират по-лесно, ако се попарят в подсолена вода, без да се варят. Овкусяват се  с лимон, зехтин, моркови, краставици и соев сос.

Хранителният режим при грип трябва да бъде умерен

и балансиран, без прекомерна употреба на мазнини и запръжки. Месото е добре да е от пилешко и риба, приготвено повече на скара, задушено, на пара или във фолио.

Ако вече сте се простудили или с грип, то консумирайте повече полутечна и лесно смилаема храна, както и повече топли напитки. Обезводняването се развива бързо и не трябва да се допуска, съветва още Юлия Стоянова.

Ако има гадене състоянието се облекчава от дегазирана и леко затоплена кока-кола, приета при възрастните последователно по няколко супени лъжички, а при децата ( дори при малките) – 2-3 ч.л. За по-малки деца е добре при обилно повръщане да се даде натриев цитрат. Разреден лимонов сок и ментови капки също облекчават състоянието.

За подсилване на имунитета е добре да се приготви сок от черна ряпа и мед, който да се поема по-малко с лъжичка.

Друга комбинация, която действа загряващо и отхрачващо е смлени корени от джинджифил с мед и лимон, приети няколко пъти дневно с чаена лъжичка.

При висока температура може да се опитаме да облекчим болките в мускулите и треската чрез масаж на тялото с лавандулов, обезболяващ или розмаринов спирт. Розмариновият спирт може да се приготви и в домащни условия като свежи стръкове розмарин се накисват в 70% спирт за около 14 дни. След прецеждане спиртът е готов. Желателно е  да се приеме отвари от върбинка и бяла върба, които действат температуропонижаващо.












Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email