Кои са най-ценните растителни масла? (част 1)


| Прочетено Прочетено: 3097 пъти | КоменариКоментари: 0



Кои са най-ценните растителни масла? (част 1)Най-ценните  екстракти от растения отдавна се използват като дезинфекциращи, козметични и лечебни средства. „Здравница”  събра рецепти със здравословните им свойства. Някои от тях можете да направите сами и  да имате в домашната аптека.

Масло от жълт кантарион

20 гр. свежи цветове се заливат с 200 мл. зехтин и киснат 40 дни. Пие се по 1-2 ч.л. 30 мин. преди хранене, 2-3 пъти дневно. Препоръчва се при язва и стоматити, пародонтоза, фарингити, както и при заболявания на жлъчните канали и камъни в бъбреците като болкоуспокояващо и глистогонно средство, обяснява руският лечител акад. Виктор Востоков.

Половин чаша наситнени свежи цветове и листа от жълт кантарион киснат 3 седмици в едно от следните масла- зехтин, бадемово или ленено олио. Прецежда се, билката се изтисква. Съхранява се на хладно.

Употребява се при изгаряния, труднозарастващи рани,язви, циреи, разранявания на устната лигавица. А също и при ухапвания от кучета или котки, както и при обриви върху устните при простуди.

Масло от невен
1 гр. цвят от невен кисне 20-25 дни в 100 мл. зехтин. Използва се при рани и натъртвания .

Масло от лилия
Свежи листенца от цвят на лилия се слагат в тъмна бутилка и се заливат с охладено преварено растително масло. Киснат на тъмно 2 седмици. Подходящо при натъртвания.

Ментолово масло

Ментоловото масло е аптечен препарат  и се предлага 2% и 4%. При хрема се капят по 2-4 капки във всяка ноздра. Мажат се и ноздревите хрущяли. Не се прилага на деца под 3 г.! При главоболие след простуда и мигрена с ментолово масло се мажат челото, слепоочията, темето, зад ушите, тила. При хрема се прави същото. Полезно е за през нощта носът да се маже с ментолово масло – освежава и предпазва от хрема.

Хората, които не понасят летните горещини, могат да мажат откритите части на тялото си с ментолово масло, смесено с равна част вазелин. Нанася се на тънък слой.

Чесново масло
Средно голяма глава чесън се почиства и стрива на кашица. Слага се в стъклен буркан и се залива с 1 ч.ч. нерафинирано олио. Обръща се надолу с капачката и се слага в хладилник. На следващия ден се изстисква 1 ч.л. лимонов сок и се сипва в супена лъжица. Прибавя се 1 ч.л. чесново масло и се разбърква. Пие се 3 пъти дневно, 30 мин. преди хранене.  Курсът трае от 7 до 21 седмици, следва един месец пауза, след това се повтаря.

Отстранява задух, спазмите на главния мозък и сърцето, предписва се при склероза. Много добро съдоразширяващо средство.
.
Масло от хипофае (морски зърнастец)
От плодовете се изстисква сока, който се слага на студено. Маслото изплува на повърхността. Получено по този начин е много качествено.

Останалата част след изтискването на сока се наситня допълнително и се залива с растително масло, кисне и се пресова. Това масло е по-светло и не е много ценно.  

Останалата част след изтискването на сока може да се приготви и по друг начин:  изсушава се, смила се в кафемелачка и се залива със  зехтин. Кисне 14-21 дни, филтрира се и се съхранява на хладно в тъмен съд.

Маслото от хипофае се използва при рани на кожата,причинени от облъчване, както и при рак на стомаха. Пие се по 1-1.5 ч.л. 2-3 пъти дневно по време на лечението  и 2-3 седмици след края му.

При лекуване на язва на стомаха се пие по 1 ч.л. 2-3 пъти дневно, 30 мин. преди хранене.

При ерозия на маточната шийка се използват памучни тампони, обилно напоени(5-10 мл). Сменят се през 16-24 часа. Правят се 8-12 процедури. Ако е необходимо, курсът може да се повтори след 30-40 дни.

Маслото от хипофае се използва още при изгаряния, трофични язви, колити и кожни заболявания. Прилага се още при синузит, хронично възпаление на сливиците и атеросклероза. 














Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сода Бикарбонат - без алуминий Сода Бикарбонат - без алуминий

Безопасна добавка в храната! Не съдържа глутен! Содата без съдържание на алуминий има редица благоприятни ефекти за здравето....


Цена: 4.00 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email