13 цветя, които могат да се ядат. Как да ги консумираме безопасно?


| Прочетено Прочетено: 14074 пъти | КоменариКоментари: 0



13 цветя, които могат да се ядат. Как да ги консумираме безопасно?

Умерената употреба на цветята в кулинарията на китайците, гърците и римляните датира от хиляди години. Много култури използват цветя в традиционните си гозби – помислете за цветовете от тиква, използвани в италианската кухня и розовите листенца в индийската. Добавянето на цветя към храната, може да се окаже добър начин за добавяне на цвят, вкус и малко кичозност. Някои от цветята и цветовете на растенията са пикантни, някои наподобяват различни билки, докато други са цветни и ароматни. Гамата е изненадваща.

Разбира се, малко е необичайно да видите цветни венчелистчета в салати, чайове и като гарнитура на десерти, но те вдъхновяват творческите приложения и придават пикантна нотка (като цветовете на ситния лук) на ръчно изработените тестени изделия (паста). Ако искате да сте атрактивни, можете да вложите флорални елементи в домашния сладолед; използвайте ги, за да направите лесен цветен сироп, с който да обогатите домашната лимонада или друг вид коктейли. Има толкова много възможности...

Как да консумираме цветята безопасно?
Колкото и прекрасно да е яденето на цветя, то може и да бъде доста опасно до ... смъртоносно! Не ви плашим. Следвайте тези съвети за безопасна консумация на цветя:

Яжте цветя, за които сте сигурни, че са годни за консумация - ако не сте сигурни, потърсете повече информация за ядливите цветя и растения.

Яжте цветя, които сте отгледали сами или за които знаете, че са безопасни за консумация. Цветята, закупени от пазара или от някоя градинка вероятно са били третирани с пестициди или други химикали.

Не яжте крайпътните цветя или тези, които растат в обществени паркове. И в двата случая може да са били третирани с пестициди или хербициди, а крайпътните цветя със сигурност са замърсени от автомобилните газове.

Яжте само венчелистчета, премахвайте плодника и тичинките преди консумация.

Ако страдате от алергии, въведете консумацията на ядливите цветя постепенно, тъй като те могат да изострят алергиите ви.

За да запазите цветята свежи, поставете ги на влажни хартиени кърпи и ги съхранявайте в херметически затворени контейнери в хладилник. По този начин, някои от тях ще останат свежи до 10 дни. Ледената вода ще съживи отпусналите се и поувяхнали цветя.

Нека да разгледаме някои красиви цветя, които можем да консумираме.

Ангелика
В зависимост от сорта, цветовете на растението варират от бледо лавандулово синьо до наситено розово и имат вкус на женско биле.

Невен
Невена е чудесно цвете, подходящо за консумация. Цветовете на невена са пиперливи, остри и пикантни, а техния жизнерадостен златист цвят добавя акцент към всяко ястие.

Карамфили
Венчелистчетата са сладки, след като са почистени от основата. Цветовете имат сладък вкус и силен аромат.

Цикория
Леко горчивият вкус на земя на цикорията се проявява и в листенцата и цвета й; те могат да бъдат и леко кисели.

13 цветя, които могат да се ядът. Как да ги консумираме безопасно?

Хризантема
Цветовете са малко горчиви с широка цветова гама и вкусове, които варират от пикантни до люти. Използвайте само венчелистчета.

Глухарче
Младите зелени глухарчета са нежни и вкусни, сервират се сурови в салати и сандвичи.

Английска маргаритка
Е не са най-вкусните венчелистчета - те са леко горчиви, но изглеждат страхотно!

Хибискус
Известният като сух чай хибискус притежава оживен аромат на червена боровинка, кисел е и трябва да се използва пестеливо.

Ружа
Цветовете на Ружата имат мек и растителен вкус, годни са за консумация като гарнитура.

Трицветна теменужка
Очарователни и вкусни, цветята имат изтънчен вкус на мента; чудесни са за салати, паста, за подправяне на плодови ястия и напитки.

Теменуга
Венчелистчетата са малко невзрачни, но ако ядете цялото цвете ще се насладите на изключителния им вкус.

Роза
Извадете бялата, горчива основа. Останалите листенца имат силно парфюмиран вкус, идеални са за поставяне в напитки или за украсяване на различни десерти, както и за приготвянето на различни конфитюри. Всички рози са годни за консумация, като по-тъмните разновидности имат по-силно изразен вкус.

Виолетки
Другите известни годни за консумация цветя, виолетките са сладки и красиви цветя, които се използват за гарнитури. Използвайте цветята в салати и за гарниране на десерти и напитки.

Използвани са материали от resto.bg











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сода Бикарбонат - без алуминий Сода Бикарбонат - без алуминий

Безопасна добавка в храната! Не съдържа глутен! Содата без съдържание на алуминий има редица благоприятни ефекти за здравето....


Цена: 4.00 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email