Цялата истина за испанския грип през 1918 г.


| Прочетено Прочетено: 6597 пъти | КоменариКоментари: 0Цялата истина за испанския грип през 1918 г.

Изследване, ръководено от Майкъл Воробей от университета в Аризона, САЩ дава отговор на една от най-големите биомедицински загадки за миналия век, съобщи електронното издание на ABC.es.

Става дума за пандемичния грипен вирус през 1918 г ( H1N1),  наречен още „испански”, който причинява необичайно висока смъртност - над 50 млн. души. Според проучването,  типовете грипен вирус, към който едно лице е било изложено по време на детството може да предскаже бъдеща чувствителност към грипни щамове на вируса - информация, която може да бъде от полза на вирусолози и епидемиолози.

„Пандемията от грип през 1918 г. поставя много въпроси: „Откъде идва този вирус? Защо е толкова смъртоносен? И защо убива толкова млади хора, които на практика са били здрави?, казва Воробей.  По думите му, отговорът на тези въпроси ще внесе яснота,  дали подобна ситуация може да случи в бъдеще и дали е имало нещо специално в тази опустошителна пандемия.

Изследователите подходили иновативно. Воборей и неговите колеги изготвили своеобразен молекулярен часовник, за да установят произхода на грипния вирус от 1918 ( H1N1) като създали серия от гени от  класическия свинския грип и сезонния грип, който циркулирал  от 1918 чак до 1957 г.

Изненадващо, учените не открили никакви доказателства за съществуващите хипотези , че  вируса от 1918 г. е дошъл направо от птици или е свързан с обмен на гени между  паразитирашите по човека грипни щамове и свинския грип. Вместо това те смятат, че хората вероятно са го прихванали от птици 10-15 години преди идването на 1918 година. „Може би това е липсващото парче в пъзела”, казва Воробей.

За разлика,  класическия сезонен грип е по-смъртоносен за кърмачета и възрастни хора, които имат по-слаба имунна система.  Испанският грип е засегнал преди всичко хора на възраст между 20 и 40 години, които са развили различни животозастрашаващи вторични инфекции, най-вече пневмония.

Според учените, тези хора, които са били родени между 1880 и 1900 г. по време на детството си са се сблъскали с вируса H3N8 и това ги е направило особено уязвими за грипния вирус, появил се през 1918 година.

Светлана ЖЕЛЕВА    Акценти от ЗдравницаКак да различим паникатаката от коронавирусното заболяване? (част 2)

Как да различим паникатаката от коронавирусното заболяване? (част 2)

Съветите са на Христина Богданова, психотерапевт. Самата тя е станала психотерапевт, защото навремето е страдала от тежка форма на паническо разстройство, справила се е с него и работи тази професия...още

Какво представлява и каква е ролята на pH?

Какво представлява и каква е ролята на pH?

pH е мярка за активността на водородните йони в разтвор, и съответно неговата киселинност или алкалност. pH е и скала за измерване на киселинност или алкалност на разтвори....още

Чай от дюлеви листенца при лека кашлица и безсъние

Чай от дюлеви листенца при лека кашлица и безсъние

Много полезни са слузните вещества, които се съдържат в почти всички съставни части на растението. Препоръчва се от пресните цветенца на цъфналата дюля да се направи дъхав чай. Той е подходящ за леко безсъние, а също помага при кашлица....още

Цветето на Богодорица: за какво помага?

Цветето на Богодорица: за какво помага?

Богородичето се бере обредно от жените във времето между двете Богородици. Различават се още 2 вида Богородична трева: едното е изцяло зелено, а другото – със светлозелени резки по лисатата....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email