Масажът като средство за лечение – как ни помага и как да го правим?


| Прочетено Прочетено: 3347 пъти | КоменариКоментари: 0Масажът като средство за лечение – как ни помага и как да го правим

Като средство за лечение на болестите на опорно-двигателния апарат и на простудните заболявания масажът се използва от най- древно време.

Масажът прави кожата по-гъвкава, подобрява кръвообращението и храненето на тъканите, успокоява болките, укрепва мускулната система - една своеобразна гимнастика.

След дълго и уморително ходене или тежка физическа работа масажът прогонва умората и осигурява спокоен сън. Той се прилага и при някои нервни заболявания и преди всичко при паралитични състояния. Масажът е и едно от средствата на козметиката.
При правенето на масаж е необходимо да се спазва едно главно условие - ръката на масажиста да бъде мека и топла. Дървеното масло или вазелинът могат да се употребяват само при условие, че кожата на болния е суха и ръката на масажиста не може да се плъзга гладко по нея. Намазването на ръката трябва да бъде леко, защото многото мазнина прави кожата плъзгава и не може да се обхваща от ръката, вследствие на което не могат да се постигат резултати. Масажът се прави винаги по посока на мускулните влакна и от периферията към центъра. А за това се изискват специални познания за устройството на човешкия организъм. Необходимо е и познаването на редица правила, умение и сръчност.

Особено важен е масажът при парализите и различните видове мускулни атрофии.
Масажът е съставен от няколко елемента: поглаждане, потупване, почукване, пощипване.

Масажирането на вътрешните органи на тялото най-добре се извършва с дълбокото дишане, което подобрява кръво- и лимфообращени- ето на белите дробове. Освен това при пълненето и изпразването на дробовете с въздух се движи диафрагмата, която в своето движение при вдишването натиска коремните органи - стомах, черва, черен дроб, далак, бъбреци и др., а при издишването ги освобождава. От това притискане и освобождаване се постига по-пълно кръвообращение и лимфообращение и по-обилно хранене на тези органи.

Масажът, съчетан с водолечение и гимнастика, дава великолепни резултати. Това става така: най-напред трябва да се направи парна баня (в дните, когато се прави такава), след това да се остави болният да се препоти в леглото и веднага след това се прави масажът. След него незабавно трябва да се пристъпи към поставяне на коремен компрес.

Масажът, съчетан с водолечение и гимнастика, дава великолепни резултати при различни заболявания, стига да е приложен правилно. Не се прави масаж на тези участъци от кожата, по които има пъпки. Не се прави масаж на крайниците при разширени вени, тромбофле- бит и при състояния, изискващи пълен покой в леглото. Преди да се пристъпи към масаж при различни заболявания, да се потърси лекарски съвет.

Масаж на корема
Той е едно особено изкуство. Употребява се при запек, затлъстяване в областта на корема, чревни възпаления. Прави се със специално предназначена топка, която се търкаля около пъпа от дясно на ляво (по пътя на часовниковата стрелка), първо в малки кръгове около самия пъп, после в по-големи по периферията на корема и оттам по същия път топката се връща пак до пъпа.

Масаж при газове в корема

Масажистът застава зад правостоящия болен и обхваща корема
му с двете ръце така, че върховете на пръстите му да са в стомашната вдлъбнатина (под лъжичката). Със силен натиск пръстите се прокарват докъм ребрата встрани така, че кожата да се опъне и в това положение да остане две минути. Прави се няколко пъти.
Масаж при прилив на кръв и болки в главата.

Масажистът стои зад гърба на седналия пред него болен и слага дланите на ръцете си на врата му. Палците на масажиста подпират тила, а показалците и средните пръсти повдигат долната челюст. Главата на болния малко се повдига и при изпънат врат той седи така две минути, без да се натискат кръвоносните съдове на врата му.

Масаж при магарешка кашлица
Този масаж облекчава състоянието на болните. С лявата длан се натиска челото, а палецът на дясната ръка се закача за долните резци при отворена уста. Тогава се дърпа много леко долната челюст напред и с малък натиск надолу. Останалите пръсти на тази ръка подпират брадата отдолу. При задушаване се получава веднага облекчение при този похват.

Масаж на гръдния кош
Той бива сух (с талк), със зехтин или някакъв крем или пък със сапунена вода (в топла баня). Разтрива се гръдният кош с пръсти по направление на ребрата (отзад напред), а гърбът от долу на горе. Масажът продължава до силно зачервяване на кожата и изпотяване.

Масаж на крайниците (ръце и крака)

Болният е в легнало положение, а ръката или кракът се поставят настрана от тялото и високо. Масажът бива сух (с талк) или влажен (със зехтин или някакво лекарство). Извършва се чрез поглаждане и умерено притискане от пръстите към тялото - подмишниците или слабините. Същият масаж може да се направи и в банята със сапунена вода.

Заключение. Масажите имат голямо влияние при лечението, като намаляват тежестта на боледуването при много болни и скъсяват оздравителния период. Те са особено препоръчителни при някои паралитични състояния, подагра, ишиас, атрофия на мускулите, при затлъстяване, при някои заболявания на жлъчката и черния дроб, при рахитични деца, когато рахитът е в своето начало, при изтощените болни, които не могат да понасят парните бани.
В козметиката старите гърци и римляни са употребявали масажа като средство за разкрасяване на лицето и тялото.

Тъпчене с крака
Тъпченето с крака е много разпространен „масаж" сред нашия народ, който е приложим при всяка обстановка. Болният или здравият човек ляга по корем върху постлания под с ръце и крака, протегнати успоредно на тялото. Второ лице, немного тежко, с боси крака леко и внимателно, без да подскача, го тъпче първо от едната страна, като започва от врата и стига до опашката му, а после прави същото от другата страна. След това се тъпче единият крак, и то от стъпалото към опашката, и най-после другият крак. Това тъпчене може да продължи от 10 до 20 минути. Много е полезно при настинка и схващане на крайниците.
След тъпченето добре е болният да изпие горещ чай от липа или лайка с мед и да легне в кревата добре завит.
Акценти от ЗдравницаЗатягат мерките отново заради коронавируса

Затягат мерките отново заради коронавируса

От 10 юли 2020, не се разрешават посещенията на закрито в дискотеки, пиано-барове, нощни барове, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения....още

УМБАЛ Св. Георги - Пловдив набира доброволци в борбата с коронавируса

УМБАЛ Св. Георги - Пловдив набира доброволци в борбата с коронавируса

УМБАЛ „Свети Георги” набира доброволци за работа в Клиниката по инфекциозни болести, където се лекуват пациенти с COVID-19....още

Австрия въвежда 14-дневна карантина за български граждани

Австрия въвежда 14-дневна карантина за български граждани

От 9-ти юли, 2020 г., влизащите на територията на Австрия български граждани ще подлежат на 14-дневна карантина, освен ако не представят медицински сертификат за отрицателна COVID-19 проба, не по-стар от 4 дни от датата на пътуването....още

Псориазис: причини, симптоми и лечение

Псориазис: причини, симптоми и лечение

Псориазисът е хронично кожно заболяване, при което кожните клетки нарастват много бързо и се получават плътни, бели, блестящи или червени кожни плаки....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Свински желатин за здрави стави Свински желатин за здрави стави

Желатинът укрепва клетките и вътрешните влакна, има благоприятен ефект върху съединителната тъкан, подпомага възстановяването на увредените стави....


Цена: 9.50 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email