20 цигари на ден = загуба на 500 гр. кръв


| Прочетено Прочетено: 4946 пъти | КоменариКоментари: 020 цигари на ден = загуба на 500 гр. кръвТютюнът (Nicotiana tabacum) се смята за една от най-широко разпространените в света дроги за наслада, която се пуши, смърка или изобщо се купува.

Годишно умират хиляди хора от непосредствените последици на пушенето: стесняване на кръвоносните съдове, сърдечни заболявания, рак на белия дроб, астма. Вредите за народната икономика са изключително високи.  Доказано е, че от пушенето се променя съотношението между кислорода и въглеродната киселина в кръвта, обяснява проф. Олаф Кооб, германски лекар и специалист по зависимости. Хора, които пушат над 20 цигари на ден, достигат насищане на кръвта си със въглероден монооксид от около 22 на сто, което означава, че повече от една пета част от кръвта им не може повече да свързва или да транспортира кислорода.

Концентрация на СО от 10 на сто се
равнява на загубата на половин литър  кръв.


Силният пушач има постоянна недостатъчност от кислород, което довежда до заболявания на сърцето, кръвоносните съдове и мозъка.

При употребата на никотин се засилва
стесняването на кръвоносните съдове на долните крайници,
предупреждава още специалистът.


Не рядко недостатъчното артериалното кръвоснабдяване в крайния си стадий довежда до ампутация на засегнатия крайник. Смъртността, като последица от сърдечен инфаркт, показателно е по­висока при пушачите, отколкото при непушачите. При ежедневното инхалиране на 20 цигари в продължение на 20 години в дробовете и бронхите се наслояват около 6 кг. вещества, които могат само частично да бъдат разградени, казват лекарите.

Човек може да си представи, как вдъхнатият цигарен пушек се наслагва от устата, през носните кухини, гърлото и бронхите с техните фини разклонения, чак до дробовете. При това съдържащите се в пушека изгарящи продукти се кондензират и като катран се полепват по лигавиците на дихателните пътища. Пушещите заболяват единадесет пъти по­често от рак на белите дробове отколкото непушачите. Тумори в областта на устната кухина и гърлото се срещат 4-5 пъти по­често при пушачите, отколкото при непушачите.

Белите дробове са също и прибежището на душата, която при издишване се отдава на света, при вдишване се връща отново към себе си. Всички душевни изживявания се изразяват като промени на дихателния ритъм (страх, ужас, подтиснати чувства и др. подобни).

Всички увреждания на дишането
затрудняват душевния живот.


Намиращият се в тютюна азот (в така наречените алкалоиди ­ същинската отрова на тютюна), с неговото особено отношение към дихателната организация, още повече засилва въздействието върху душата. Вредното въздействие на пушенето само частично почива върху действието на никотина; много повече при процеса на горене на тютюна се освобождава голяма част от други токсични вещества, например въглероден оксид, амоняк, азотен окис, цианова киселина, както и следи от хром и арсен.

Физическото въздействие на тютюна, подобно на хашиша и други дроги е силно зависимо от моментното настроение, и веднъж действа успокояващо, друг път възбуждащо, разкрива още проф.Кооб. След първата цигара, когато дълго време не се е пушело, настъпва главозамайване. Същевременно се усеща тежест и вдървяване на краката.

Може да се изпита известно емоционално заглушаване и уравновесяване на променливостта в настроението. Чрез пушека човек се прави „плътен“, изолира се от обкръжението. В тази взаимовръзка е интересна констатацията, която веднъж една пушачка сподели : „Винаги, когато се намирам всред природата и се отдам на красотата й, желанието ми да пуша отслабва. Върна ли се обаче отново в града, с многото изпълващи ме впечатления, отново трябва да се загърна с цигарения дим.“

Характерно за картината на отравяне с никотин е много силното въздействие върху сърцето и кръвообръщението, особено върху артериалната система ­ настъпва чувство на страх, сърцебиене, студена пот, контракции на кръвоносните съдове и накрая колапс.

Пушенето по време на бременността има тежки  последици, категоричен е германският лекар. Децата често се раждат преждевременно, имат ниско тегло, често сърдечни проблеми или проблеми на кръвообръщението и при тях по­често се срещат аномалии, отколкото при децата на непушачки.

Ранните пушачи умират 4 пъти по­често от рак на белите дробове, отколкото започналите да пушат едва като 25-годишни или по­късно. Регенерационните процеси изглеждат зле. „Младежкият организъм реагира много по­чувствително от този на възрастните и то в смисъл, че клетките на тялото, трайно се разрушават от съставните вещества на цигарения пушек.“

Към това се прибавя, че цигарите са предпоставка за пушенето на хашиш, алармира още проф.Кооб.

Подготви : Светлана ЖЕЛЕВА

Акценти от ЗдравницаНай-модерният ядрено-магнитен резонанс у нас е в УМБАЛ Св. Иван Рилски - София

Най-модерният ядрено-магнитен резонанс у нас е в УМБАЛ Св. Иван Рилски - София

На 7 юли 2020 г. официално се открива новия ядрено-магнитен резонанс. За първи път в България ще има апарат от толкова висок клас (последен за GE), а в Европа има само още 9 такива машини....още

Източни истини за западния начин на живот или как да живеем щастливи в тези трудни времена?

Източни истини за западния начин на живот или как да живеем щастливи в тези трудни времена?

Ние пренебрегваме сигналите на тялото си до степен до която заболяват различни органи. И обикновено чакаме много да ни заболи, да се влошат нешата и тогава да направим някаква промяна в начина си на живот....още

Черешата като лекарство и източник на красота

Черешата като лекарство и източник на красота

При избора на плодове за вашата трапеза трябва да обърнете внимание на черешата. Червените плодчета с приятен тръпчив вкус са не само вкусни, но и много полезни за здравето....още

Внимателно с алабаша, ако имате проблеми с щитовидната жлеза

Внимателно с алабаша, ако имате проблеми с щитовидната жлеза

Алабашът съдържа гоитрогени - вещества, които блокират производството на хормони на щитовидната жлеза, както и усвояването на йод от организма....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от черен кимион - капсули Масло от черен кимион - капсули

Маслото от черен кимион на Здравница е мощен и доказан имуностимулатор, аналгетик, диуретик и др. Действа благоприятно на цялото тяло....


Цена: 15.90 лв.


Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email