20 цигари на ден = загуба на 500 гр. кръв


| Прочетено Прочетено: 5209 пъти | КоменариКоментари: 020 цигари на ден = загуба на 500 гр. кръвТютюнът (Nicotiana tabacum) се смята за една от най-широко разпространените в света дроги за наслада, която се пуши, смърка или изобщо се купува.

Годишно умират хиляди хора от непосредствените последици на пушенето: стесняване на кръвоносните съдове, сърдечни заболявания, рак на белия дроб, астма. Вредите за народната икономика са изключително високи.  Доказано е, че от пушенето се променя съотношението между кислорода и въглеродната киселина в кръвта, обяснява проф. Олаф Кооб, германски лекар и специалист по зависимости. Хора, които пушат над 20 цигари на ден, достигат насищане на кръвта си със въглероден монооксид от около 22 на сто, което означава, че повече от една пета част от кръвта им не може повече да свързва или да транспортира кислорода.

Концентрация на СО от 10 на сто се
равнява на загубата на половин литър  кръв.


Силният пушач има постоянна недостатъчност от кислород, което довежда до заболявания на сърцето, кръвоносните съдове и мозъка.

При употребата на никотин се засилва
стесняването на кръвоносните съдове на долните крайници,
предупреждава още специалистът.


Не рядко недостатъчното артериалното кръвоснабдяване в крайния си стадий довежда до ампутация на засегнатия крайник. Смъртността, като последица от сърдечен инфаркт, показателно е по­висока при пушачите, отколкото при непушачите. При ежедневното инхалиране на 20 цигари в продължение на 20 години в дробовете и бронхите се наслояват около 6 кг. вещества, които могат само частично да бъдат разградени, казват лекарите.

Човек може да си представи, как вдъхнатият цигарен пушек се наслагва от устата, през носните кухини, гърлото и бронхите с техните фини разклонения, чак до дробовете. При това съдържащите се в пушека изгарящи продукти се кондензират и като катран се полепват по лигавиците на дихателните пътища. Пушещите заболяват единадесет пъти по­често от рак на белите дробове отколкото непушачите. Тумори в областта на устната кухина и гърлото се срещат 4-5 пъти по­често при пушачите, отколкото при непушачите.

Белите дробове са също и прибежището на душата, която при издишване се отдава на света, при вдишване се връща отново към себе си. Всички душевни изживявания се изразяват като промени на дихателния ритъм (страх, ужас, подтиснати чувства и др. подобни).

Всички увреждания на дишането
затрудняват душевния живот.


Намиращият се в тютюна азот (в така наречените алкалоиди ­ същинската отрова на тютюна), с неговото особено отношение към дихателната организация, още повече засилва въздействието върху душата. Вредното въздействие на пушенето само частично почива върху действието на никотина; много повече при процеса на горене на тютюна се освобождава голяма част от други токсични вещества, например въглероден оксид, амоняк, азотен окис, цианова киселина, както и следи от хром и арсен.

Физическото въздействие на тютюна, подобно на хашиша и други дроги е силно зависимо от моментното настроение, и веднъж действа успокояващо, друг път възбуждащо, разкрива още проф.Кооб. След първата цигара, когато дълго време не се е пушело, настъпва главозамайване. Същевременно се усеща тежест и вдървяване на краката.

Може да се изпита известно емоционално заглушаване и уравновесяване на променливостта в настроението. Чрез пушека човек се прави „плътен“, изолира се от обкръжението. В тази взаимовръзка е интересна констатацията, която веднъж една пушачка сподели : „Винаги, когато се намирам всред природата и се отдам на красотата й, желанието ми да пуша отслабва. Върна ли се обаче отново в града, с многото изпълващи ме впечатления, отново трябва да се загърна с цигарения дим.“

Характерно за картината на отравяне с никотин е много силното въздействие върху сърцето и кръвообръщението, особено върху артериалната система ­ настъпва чувство на страх, сърцебиене, студена пот, контракции на кръвоносните съдове и накрая колапс.

Пушенето по време на бременността има тежки  последици, категоричен е германският лекар. Децата често се раждат преждевременно, имат ниско тегло, често сърдечни проблеми или проблеми на кръвообръщението и при тях по­често се срещат аномалии, отколкото при децата на непушачки.

Ранните пушачи умират 4 пъти по­често от рак на белите дробове, отколкото започналите да пушат едва като 25-годишни или по­късно. Регенерационните процеси изглеждат зле. „Младежкият организъм реагира много по­чувствително от този на възрастните и то в смисъл, че клетките на тялото, трайно се разрушават от съставните вещества на цигарения пушек.“

Към това се прибавя, че цигарите са предпоставка за пушенето на хашиш, алармира още проф.Кооб.

Подготви : Светлана ЖЕЛЕВА

Акценти от ЗдравницаНово безплатно приложение на БЧК ни съветва за първа помощ

Ново безплатно приложение на БЧК ни съветва за първа помощ

Новото безплатно приложение на БЧК за оказване на Първа долекарска помощ в критични ситуации вече е достъпно. То е изключително полезно в различни ситуации, особено, когато сме социално изолирани, заради пандемията....още

Св. Антоний и Св. Атанасий - двама братя - близнаци

Св. Антоний и Св. Атанасий - двама братя - близнаци

Атанасовден се празнува всяка година на 18 януари. Както Антоний, така и Атанасий не спадат към групата на българските светци, но народът ги е възприел като свои след приемане на християнството....още

Нов тест измерва имунитета срещу ковид-19 преди и след ваксината

Нов тест измерва имунитета срещу ковид-19 преди и след ваксината

В Клинична лаборатория на УМБАЛ Св. Иван Рилски – София беше въведен нов тест за оценка на имунитета срещу COVID-19....още

Бадемът - лечебвото дърво, за което четем в Библията

Бадемът - лечебвото дърво, за което четем в Библията

Бадемът, като растение присъства в културата на много народи. Неговата родина е Средният Изток, там където е възникнала християнската религия, и не е изненадващо споменаването му, и то многократно, в Библията....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email