20 цигари на ден = загуба на 500 гр. кръв


| Прочетено Прочетено: 6392 пъти | КоменариКоментари: 0



20 цигари на ден = загуба на 500 гр. кръвТютюнът (Nicotiana tabacum) се смята за една от най-широко разпространените в света дроги за наслада, която се пуши, смърка или изобщо се купува.

Годишно умират хиляди хора от непосредствените последици на пушенето: стесняване на кръвоносните съдове, сърдечни заболявания, рак на белия дроб, астма. Вредите за народната икономика са изключително високи.  Доказано е, че от пушенето се променя съотношението между кислорода и въглеродната киселина в кръвта, обяснява проф. Олаф Кооб, германски лекар и специалист по зависимости. Хора, които пушат над 20 цигари на ден, достигат насищане на кръвта си със въглероден монооксид от около 22 на сто, което означава, че повече от една пета част от кръвта им не може повече да свързва или да транспортира кислорода.

Концентрация на СО от 10 на сто се
равнява на загубата на половин литър  кръв.


Силният пушач има постоянна недостатъчност от кислород, което довежда до заболявания на сърцето, кръвоносните съдове и мозъка.

При употребата на никотин се засилва
стесняването на кръвоносните съдове на долните крайници,
предупреждава още специалистът.


Не рядко недостатъчното артериалното кръвоснабдяване в крайния си стадий довежда до ампутация на засегнатия крайник. Смъртността, като последица от сърдечен инфаркт, показателно е по­висока при пушачите, отколкото при непушачите. При ежедневното инхалиране на 20 цигари в продължение на 20 години в дробовете и бронхите се наслояват около 6 кг. вещества, които могат само частично да бъдат разградени, казват лекарите.

Човек може да си представи, как вдъхнатият цигарен пушек се наслагва от устата, през носните кухини, гърлото и бронхите с техните фини разклонения, чак до дробовете. При това съдържащите се в пушека изгарящи продукти се кондензират и като катран се полепват по лигавиците на дихателните пътища. Пушещите заболяват единадесет пъти по­често от рак на белите дробове отколкото непушачите. Тумори в областта на устната кухина и гърлото се срещат 4-5 пъти по­често при пушачите, отколкото при непушачите.

Белите дробове са също и прибежището на душата, която при издишване се отдава на света, при вдишване се връща отново към себе си. Всички душевни изживявания се изразяват като промени на дихателния ритъм (страх, ужас, подтиснати чувства и др. подобни).

Всички увреждания на дишането
затрудняват душевния живот.


Намиращият се в тютюна азот (в така наречените алкалоиди ­ същинската отрова на тютюна), с неговото особено отношение към дихателната организация, още повече засилва въздействието върху душата. Вредното въздействие на пушенето само частично почива върху действието на никотина; много повече при процеса на горене на тютюна се освобождава голяма част от други токсични вещества, например въглероден оксид, амоняк, азотен окис, цианова киселина, както и следи от хром и арсен.

Физическото въздействие на тютюна, подобно на хашиша и други дроги е силно зависимо от моментното настроение, и веднъж действа успокояващо, друг път възбуждащо, разкрива още проф.Кооб. След първата цигара, когато дълго време не се е пушело, настъпва главозамайване. Същевременно се усеща тежест и вдървяване на краката.

Може да се изпита известно емоционално заглушаване и уравновесяване на променливостта в настроението. Чрез пушека човек се прави „плътен“, изолира се от обкръжението. В тази взаимовръзка е интересна констатацията, която веднъж една пушачка сподели : „Винаги, когато се намирам всред природата и се отдам на красотата й, желанието ми да пуша отслабва. Върна ли се обаче отново в града, с многото изпълващи ме впечатления, отново трябва да се загърна с цигарения дим.“

Характерно за картината на отравяне с никотин е много силното въздействие върху сърцето и кръвообръщението, особено върху артериалната система ­ настъпва чувство на страх, сърцебиене, студена пот, контракции на кръвоносните съдове и накрая колапс.

Пушенето по време на бременността има тежки  последици, категоричен е германският лекар. Децата често се раждат преждевременно, имат ниско тегло, често сърдечни проблеми или проблеми на кръвообръщението и при тях по­често се срещат аномалии, отколкото при децата на непушачки.

Ранните пушачи умират 4 пъти по­често от рак на белите дробове, отколкото започналите да пушат едва като 25-годишни или по­късно. Регенерационните процеси изглеждат зле. „Младежкият организъм реагира много по­чувствително от този на възрастните и то в смисъл, че клетките на тялото, трайно се разрушават от съставните вещества на цигарения пушек.“

Към това се прибавя, че цигарите са предпоставка за пушенето на хашиш, алармира още проф.Кооб.

Подготви : Светлана ЖЕЛЕВА













Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

КуркуМед - мед с куркума и черен пипер КуркуМед - мед с куркума и черен пипер

"Куркумед" на "Здравница" е традиционен, натурален продукт, който съдържа истински, български пчелен мед, куркума и черен пипер....


Цена: 8.80 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email