Българите не разпознават симптомите на диабета


| Прочетено Прочетено: 5035 пъти | КоменариКоментари: 0Българите не разпознават симптомите на диабетаУ нас  всеки 10-и е с диабет. 60 на сто от хората не разпознават истинските признаци на заболяването - висока кръвна захар, жажда, често уриниране, отслабване на тегло, глад, лесна уморяемост. Според пациенти водещо е сърцебиене, повишен холестерол и роднини с диабет.

Честотата на захарната болест у нас е 9.6% през миналата година при 8,4%  през 2006г. Заболяването се среща  все по-често сред мъжете: 56,7% срещу 43,3% при жените.

За сравнение, диабетно болните в Словакия са 6,6% от населението, в Полша - 10,6%, в Италия - 4,8%, Германия - 8,9%, съобщи проф. Михаил Боянов от клиниката по ендокринология на „Александровска” .

Данните от национално проучване, направено в края на август тази година сочи още, че личният лекар е първият избор на повечето пациенти, които се съмняват, че са болни от диабет. Джипито биха посетили 59% от запитаните, 27% биха измерили кръвната си захар и едва 14% ще се обърнат към ендокринолог.

Болшинството пациенти с диабет са добре информирани, че ако не се лекуват, са застрашени от развитие на диабетните усложнения, и обратното – ако се лекуват правилно тези усложнения могат да бъдат избегнати. За съжаление, половината диабетици не познават добре стойностите на добрия гликемичен контрол, към който трябва да се стремят. Голяма част от пациентите (40%), лекуващи се с таблетки, не са посещавали специалист-ендокринолог през изминалата година и не са изследвали стойностите на гликирания хемоглобин (показател, отразяващ контрола на диабета през последните 3 месеца), коментираха лекарите. Проучването на състоянието на гликемичен контрол показва, че само половината от лекуващите се диабетици са с добри показатели, а останалите са в риск за развитие на инвалидизиращите диабетни усложнения.

Всяка година вследствие на диабета у нас умират над 8 хил. души и се правят близо 5 хил. ампутации на долен крайник. Броят на починалите хора вследствие на диабета е още по-голям, ако отчетем и смъртните случай, предизвикани от усложненията на диабета – сърдечно-съдови, бъбречни, неврологични и др.. Данните за контрола на съпътстващите диабета заболявания и състояния сочат, че 80% от пациентите с диабет тип 2 страдат от хипертония, 87% от затлъстяване и 60% от микроалбуминурия.

Какво може и трябва да се направи?

Първична профилактика (която да попречи заболяването да се развие) и вторична профилактика, която цели да се предотврати появата и развитието на усложнения на заболяването при вече поставена диагноза. В случая със захарен диабет тип 2, това означава да не се появят неврологичните, очни, бъбречни и останалите многобройни и тежки инвалидизиращи последици. Това изисква активно проследяване и активно терапевтично поведение.

Диабетът е хронично прогресиращо заболяване, и това налага честа адаптация на лечебния режим, както и мотивация и обучение на пациентите. Днес медицината разполага с повече възможности, отколкото в миналото. Статистика от САЩ показва, че хората, диагностицирани със захарен диабет тип 1 през периода 1965-1980 г. живеят с 15 г. повече от тези, диагностицирани през периода 1950-1964 г.

Наред с възможностите на съвременните качествени медикаменти и средства за самоконтрол много важно е пациентите да измерват редовно стойността на кръвната си захар и гликиран хемоглобин, както и да посещават редовно своя ендокринолог. Държавна политика трябва да бъде създаването на диабетен регистър на всички болни с диабет тип 1 и тип 2 така, че да се осигури контрол на пациентите, да се следи непрекъснато състоянието на болните и да се прецизира прилаганата терапия. По този начин пациентите ще бъдат проследявани и контролирани, а  отделяният обществен ресурс ще може да бъде по-добре планиран, каза проф. Събина Захариева, ръководител на Клиничен център по ендокринология и геронтология към Университетска болница.

Диабетът е 4-та водеща причина за смъртност във високо развитите страни и е разпространен с мащабите на епидемия в по-бедните държави. Данните сочат, че около 80% от болните от диабет са от държави с нисък до среден доход. Според СЗО през 2011 г. в света е имало 366 млн. диабетици, но ако не се вземат мерки, до 2030 г. прогнозата е  за 552 млн. Заболели. Смята се, че най-голям брой диабетици има във възрастовата група на 40-59-годишните. В света се изразходват над 465 млрд. долара годишно за лечение на диабета и усложненията му.

В понеделник у нас бе даден старт на национална информационна кампания „Заедно срещу диабета“. Тя има за цел да повиши информираността  на хората за това рисково заболяване, от което в момента страдат близо половин милион българи.

Партньори на инициативата са Комисията по здравеопазването към 42-ро Народно събрание, Българска асоциация „Диабет“ (БАД), Национална асоциация на децата с диабет (НАДД), Национална пациентска организация (НПО) и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (АRPharM).
Акценти от ЗдравницаНово безплатно приложение на БЧК ни съветва за първа помощ

Ново безплатно приложение на БЧК ни съветва за първа помощ

Новото безплатно приложение на БЧК за оказване на Първа долекарска помощ в критични ситуации вече е достъпно. То е изключително полезно в различни ситуации, особено, когато сме социално изолирани, заради пандемията....още

Св. Антоний и Св. Атанасий - двама братя - близнаци

Св. Антоний и Св. Атанасий - двама братя - близнаци

Атанасовден се празнува всяка година на 18 януари. Както Антоний, така и Атанасий не спадат към групата на българските светци, но народът ги е възприел като свои след приемане на християнството....още

Нов тест измерва имунитета срещу ковид-19 преди и след ваксината

Нов тест измерва имунитета срещу ковид-19 преди и след ваксината

В Клинична лаборатория на УМБАЛ Св. Иван Рилски – София беше въведен нов тест за оценка на имунитета срещу COVID-19....още

Бадемът - лечебвото дърво, за което четем в Библията

Бадемът - лечебвото дърво, за което четем в Библията

Бадемът, като растение присъства в културата на много народи. Неговата родина е Средният Изток, там където е възникнала християнската религия, и не е изненадващо споменаването му, и то многократно, в Библията....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сода Бикарбонат - без алуминий Сода Бикарбонат - без алуминий

Безопасна добавка в храната! Не съдържа глутен! Содата без съдържание на алуминий има редица благоприятни ефекти за здравето....


Цена: 4.00 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email