Кои храни са най-подходящи, когато работим за бебе?


| Прочетено Прочетено: 5894 пъти | КоменариКоментари: 0



Кои храни са най-подходящи, когато работим за бебе?

Знаем ли достатъчно за влиянието на храните върху здравето ни?  Наистина ли изобилието на продукти и хранителни добавки са толкова полезни, колкото ни обещават. Кои храни да избере съвременният мъж,  ако иска това да повлияе благоприятно върху неговия фертилитет? Отговорите на тези въпроси дава консултантът на Здравница Юлия Симеонова.

Храни, които трябва да избягва:
- Тлъсти меса и палмовото масло – водят до образуване на  плаки по миниатюрните кръвоносни съдове в мъжките полови органи и оттам да предизвика еректилна дисфункция.

- лкохол – предизвиква понижаване на либидото, променя качеството на спермата като вреди на подвижността, броя и морфологията на сперматозоидите, а това създава генетичен риск за поколението.

- Системна злоупотреба със сладки храни – води до диабет и метаболитен синдром, който влияе  зле на хормоналния синтез при мъжете. Води понякога и до затруднен полов акт, когато  килограмите станат повече.

Тези правила важат и за нежния пол, но жените  са по-информирани и по-дисциплинирани. Дамите по-рядко са склонни да преяждат, за разлика от мъжете. Особено по-младите мъже  почти не се замислят, че този начин на живот се отразява на здравето им.

Какви храни да изберем:

- Храни, богати на витамини и антиоксиданти – особено да наблегнем на пресните плодове и зеленчуци. Древните натуропати  препоръчвали, когато работим за потомство – да употребяваме повече плодове и семена, защото те засилват метаболитните процеси и повлияват добре върху репродукцията. Затова добре е да хапваме сусам, ленено семе, киноа, различните видове ядки – овесени, пшеничени и др.

- Червените и тъмно-виолетови плодове са много полезни, тъй като проантоцианидините( биологично- активни вещества от типа биофлавоноиди)  в тях, освен силните антиоксидантни свойства, защитават  и кръвоносните съдове – съхраняват тяхната стена гладка и еластична, предпазват от натрупването на плаки и образуването на тромби. Това е важно особено за малките капиляри, разположени в деликатните органи. Доброто кръвоснабдяване е гаранция за  добра мъжественост.

- Храни,  които съдържат омега 3-масни киселини – предимно риба – освен защитна– те имат и градивна (структурна) функция – участват в образуването на специфични клетъчни оргатели на сперматозоидите.

- Белтъчини  – дават енергия.

- Важен компонент за мъхкото здраве е коензим Q 10 – този елемент от дихателната верига е ключов за окислително-редукционните процеси и за  осигуряване на енергийните запаси на клетката и тъканите. Q 10 дава бодрост и сила, а на сперматозоидите – движение и бързина. Запазва и доброто здраве на сърцето. Източници на CoQ10 са месото и рибата, зърнените храни, ядките, тъмнозелените зеленчуци (спанак, броколи), синьозелените микроводорасли, соевото, сусамово и другите полиненаситени растителни масла.

Храни- афродизиаци
Много от продуктите имат такава слава, но важното е с тях да не прекалява:
-    морски дарове и риба
-    червени меса (не тлъсти)
-    орехови ядки
-    какаови продукти
-    пчелен мед
-    чесън и лук
-    магданоз
-    целина
-    пчелен прашец и пчелно млечице
-    корени от жен-шен (стават и за ядене)
-    корени от мака-мака- перуанското растение, което балансира мъжките и женските хормони
-    червено вино – не повече от 2 чаши и то не всеки ден ! За препоръчване е греяно вино с много подправки и мед.
Умелото съчетание на тези продукти - не всички наведнъж  и по-по много,  и то  вечер,  ще осигурят добро либидо, енергетичен баланс и семейна хармония на двойката.




За контакти:
Юлия Стоянова
биолог в Лабораторията по цитогенетика и имунология към университетската специализирана болница по ендокринология  „Акад. Ив. Пенчев”- София.
Ул.”Здраве 2” – Майчин дом, 4 ет,
Работно време: 8.00 - 14.30 ч. (всеки работен ден)
тел. 0894780036

Автор: Светлана ЖЕЛЕВА













Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сироп от черен бъз - без захар Сироп от черен бъз - без захар

Сиропът от черен бъз на Здравница е натурален продукт, произведен в България, по домашна рецепта. Не съдържа захар! Подходящ е и за диабетици....


Цена: 6.50 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email