Модерният млад мъж има спермограма в джоба си


| Прочетено Прочетено: 6197 пъти | КоменариКоментари: 1



Модерният млад мъж има спермограма в джоба сиНаистина ли  сме наясно с нашето здраве? Или си казваме: „Щом нищо не ме боли – значи съм здрав”. В повечето случаи  приемаме, че  липсата на болка е достатъчно, че нещата са наред. Дали това  се отнася и за мъжкото здраве? Тук даже отидохме много напред, като заменихме много думи, за да не се нараняваме взаимно. От години не говорим за безплодие, а за стерилитет,  за репродуктивни проблеми.

У нас близо 250  хил. двойки не могат да имат деца.  В около 50 на сто от случаите причините за това се крият в „силния” пол.  Според Световната здравна организация (СЗО)  това е глобален проблем. До средата на 20 век концентрацията на мъжките сперматозоиди е варирала около 100 млн, сега тя  спада приблизително наполовина, посочва Юлия Стоянова – биолог в Лабораторията по цитогенетика и имунология към университетската специализирана болница по ендокринология  „Акад. Ив. Пенчев”- София.

У нас изследванията за стерилитет започват първо от жената, тъй като продължава да битува  ориенталския мироглед -  „Това не се случва на мъжете, вината е само в жените”.

Това е една от причините точната диагноза и лечението на проблема да се забави с месеци или да се игнорира особено в по-патриархални семейства. Възможно е мъжете да нямат дори никакви оплаквания и едва, когато решат да стават бащи, се установява  често пъти сериозно заболяване.
 
Кои са най-честите причини за стерилитет при мъжете?
Понякога това могат да са  генетични аномалии, които са вродени и не могат да бъдат лекувани. Установяват се със специални цитогентични изследвания, препоръчани от специалист.

По- често причините са в околната среда. За съжаление, причини могат да се намерят още в ранна детска възраст. Неправилно отглежданите мъжки бебета – с прекомерна употреба почти до 3- годишна възраст на памперси - са застрашени от претопляне на тестисите. Ненавременното отстраняване на заболявания като крипторхизъм, липсата на редовни имунизации (напр. за заушка), наличие на разширени вени в левия тестис (варикоцеле) също може да бъде причина за стерилитет. Най-баналната фимоза при момчетата, ако не се отстрани навреме пък  може да затрудни половото общуване.

Непълноценно хранене с  храни, които съдържат консерванти, оцветители и подобрители, липсата на спорт води до неправилно развитие на подрастващия младеж  и по-късно може да се отрази върху хормоналния му баланс. А това  води до нарушения в спермообразуването.

Доказано е също, че юноши, които системно злоупотребяват с алкохол, цигари, наркотични вещества, амфетамини и анаболи, рискуват да останат необратимо стерилни.

Канцерогенни токсични вещества, рентгенови и гама-лъчи  също могат да  влошат качеството на сперматозоидите. Защото те  са много нежни и чувствителни на външни въздействия клетки.

И не на последно място – произволните полови контакти, водят до инфекции и при двата пола. Нелекуваните зарази крият риск не само от стерилитет, но и до  влошаване на имунитета , посочва Юлия Стоянова.

По думите й в повечето случаи проблемът с мъжкия стерилитет има решение и това става  лесно – напр. промяна начина на хранене и режима на живот, пречистването на организма от токсини, отказът от цигари, алкохол и стимулатори. Понякога това е достатъчно, за да може пациентът да има потомство.

Разбира се, всеки случай е индивидуален и  понякога се налага по-продължително лечение.
Но най-важното е – да се установи има ли проблем
и  колко сериозен е той

Изследването на мъжката фертилност не е нито болезнено, нито проява на слабост от страна на мъжете. Дори е задължително модерният млад мъж да си е направил поне 1 спермограма и да е наясно има ли при него репродуктивен проблем или не, смята още Юлия Стоянова.

У нас това вече е възможно и достъпно за всеки пациент – независимо дали е здравноосигурен или не. В много лаборатории и в София и в повечето големи градове вече е разработено изследването на спермограма – тя дава информация както за оплодителните възможности на мъжа, така и за наличие на някои видове инфекции. Първото изследване започва с „базална” спермограма. В много случаи, дори от една единична спермограма се вижда наличието на проблем.
Често обаче, пациентът не е насочван правилно какъв специалист му е нужен.

Най-добър съвет на мъжа ще
даде андрологът

За съжаление, тези специалисти не стигат у нас  – на пръсти се броят утвърдените и опитни лекари в по-големите градове. Тогава техните консултации по необходимост се поемат от гинеколог или уролог. Насочването към специалист би могло да стане от семейния лекар.

Днес вече и много възможности за лечение, достатъчно медикаменти, за разлика от предишни години, когато просто нямаше ефективни средства за подобряване на мъжката репродуктивност.

Има  открити и много природни вещества, които действат комплексно не  само върху стерилитета, но повлияват също еректилната дисфункция и преждевременната еякулация – теми-табу за относно мъжкото можене, обобщава още Стоянова.

Автор: Светлана ЖЕЛЕВА



Юлия Стоянова
биолог в Лабораторията по цитогенетика и имунология към университетската специализирана болница по ендокринология  „Акад. Ив. Пенчев”- София.
Ул.”Здраве 2” – Майчин дом, 4 ет,
Работно реме: 8.00 - 14.30 ч. (всеки работен ден)
тел. 0894780036

Съвет на Здравница

виж профила на Юлия Стоянова - биолог в "Каталог - Лекари"

виж всичко за Безплодие - стерилитет












Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Какаово масло за равномерен тен Какаово масло за равномерен тен

Сурово, 100% натурално какаово масло! Какаовото масло подпомага почерняването на кожата, като й придава здравословен и равномерен тен....


Цена: 14.00 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email