Лютите чушки понижават кръвното и холестерола


| Прочетено Прочетено: 2552 пъти | КоменариКоментари: 0



Лютите чушки понижават кръвното и холестеролаЛютите чушки са ключът към здраво сърце, установиха учени от Хонконг. Те откриха, че съставките, които придават лютивината на чушките, понижават високото кръвно налягане и холестерола.

Лютите чушки имат голям потенциал да предпазват от сърдечни заболявания, които убиват най-много хора в развитите страни. Изследването, осъществено от Китайския университет в Хонконг, било насочено към група вещества, известни като капсаициноиди, които придават лютивината на чушките.

"Изследването ни увеличава и разширява познанието за това как веществата в лютите чушки помагат за подобряването на сърдечното здраве. Сега имаме по-ясна и подробна представа за въздействието им върху гените и други механизми, които влияят на холестерола и на здравето на кръвоносните съдове. Нашето изследване е едно от първите, предоставящи подобна информация", заяви д-р Чжън Юй Чън, който ръководил проучването.

За целите на изследването учените подложили две групи хамстери на високохолестеролна диета, след което дали на едната група храна с вариращи количества капсаициноиди. След това те анализирали последиците. Било установено, че лютивите вещества понижавали нивата на лошия холестерол, като намалили натрупването на холестерол в тялото и увеличили разграждането и отделянето му.

Те също така блокирали действието на ген, който кара артериите да се свиват, ограничавайки притока на кръв към сърцето и другите органи. Благодарение на блокирането му, мускулите се отпускали и се разширявали и това позволявало притока на повече кръв.

"Стигнахме до заключението, че капсаициноидите са благоприятни за подобряването на редица фактори, свързани със сърдечното здраве и нормалното кръвно налягане. Но не препоръчваме на хората да ядат голямо количество люти чушки. Добрата диета е въпрос на баланс. И помнете, лютите чушки не са заместител на предписаните лекарства с доказано благоприятно въздействие. Но те могат да са добра добавка за любителите на лютото", заяви д-р Чън.

Източник: БГНЕС











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Златно мляко на прах Златно мляко на прах

"Златно мляко" на прах на "Здравница" съдържа куркума, цейлонска канела, джинджифил и черен пипер. Вкусна и здравословна напитка за цялото семейство....


Цена: 6.60 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email