Рак на гърдата - ракът на бедните


| Прочетено Прочетено: 4884 пъти | КоменариКоментари: 0



Рак на гърдата - ракът на бедните

Съвет на Здравница:

прочети още Движението намалява рискът от рак на гърдата

прочети още Кафето намалява опасността от рак на гърдата

прочети още Зехтинът и сиренето помагат срещу рак на гърдата

прочети още Алкохолизмът при момичетата води до рак на гърдата

 

На ден от рак на гърдата или матката умират толкова жени, колкото е общият брой на пасажерите на шест самолета "Боинг 747". През 1980 година броят на заболелите от рак на гърдата е бил 641.000. През 2010 те са 1.6 млн.

Драстичното сравнение със смъртните случаи при раково болните жени и броя на пасажерите е направено от холандския учен Ян Вилем Гьоберг. Целта на здравния експерт от университета Еразъм в Ротердам е да апелира за създаването на световен регистър на раковите заболявания, за повече контрол върху досегашните здравни мерки и за повече финансови средства за онкологични изследвания. А повод за неговия апел е последната студия на университета в Сиатъл.

Американски учени са изследвали честотата на раковите заболявания от 1980 до 2010 година, събирайки данни от 187 държави. Според студията през 1980 година са били диагностицирани 641.000 жени с рак на гърдата. През 2010 година броят на новите случаи вече е 1.6 милиона. Броят на починалите от рак на гърдата за същия период се е увеличил от 250.000 на 425.000.

Проклятието да си беден

През 1980 година от рак на матката са заболели 378.000 жени. През 2010 година те са 454.000. Броят на годишно починалите от този вид рак бележи известен спад, като за 2010 година е около 200.000. Ракът на шийката на матката е типичен за развиващите се страни, твърдят учените. 78 процента от всички случаи на заболяването са регистрирани в Югоизточна Азия, Африка и Латинска Америка. 51 процента от заболяванията от рак на гърдата също се наблюдават в бедните региони на света.

Увеличаването на случаите на рак на гърдата и матката в развиващите се страни се дължи на факта, че и там населението застарява, твърдят онколозите. По тази причина се увеличава и рискът от ракови заболявания при жените. От друга страна в много региони по света не се използват и най-простите методи за ранно диагностициране, докато в развитите държави тази практика е въведена още през 70-те години на миналия век.

С ваксина срещу рака?

Студията на американските учени не дава информация дали съвременните методи като мамографията и компютърната томография са причина за намаляване на случаите на рак на гърдата в някои индустриални страни. Според Ян Вилем Гьоберг силно рекламираната и изключително скъпа ваксина срещу рак на шийката на матката би могла поне да намали рисковете. "Тя ще бъде използвана навсякъде по света, стига фармацевтичните концерни да я пуснат на пазара на разумна и поносима цена", казва Гьоберт.

Източник:Deutsche Welle











Акценти от Здравница



Техники за отпускане и релаксация

Техники за отпускане и релаксация

Всеки ден да намираме време да релаксираме. Споделяме с вас няколко ефикасни техники за отпускане. Едва ли всички ще бъдат добри за вас. Изберете онова упражнение, което ви допадне....още

5 вида упражнения за контрол на емоциите

5 вида упражнения за контрол на емоциите

Емоциите са хубаво нещо. Те правят живота ни по-ярък, по-интересен и наситен. Но понякога те надделяват и тогава ... тогава ставаме много слаби и не можем да се противопоставим на онези, които се изправят срещу нас....още

Добавете живовляк в смутито!

Добавете живовляк в смутито!

Защо да не я включите в смутито, ако можете? Измийте няколко листа широколистен живовляк, накълцайте ги и ги сложете в блендера при другите съставки. Можете да направите различни комбинации...още

Семейството - как ни управлява?

Семейството - как ни управлява?

Съветите са на Полина Василева, психолог и психотерапевт в София. Един от най-добрите психотерапевти, провеждащ сесии на български, руски и английски език....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Колакен МАКС - формула за здрави стави Колакен МАКС - формула за здрави стави

Колаген Макс съдържа колаген, глюкозамин, хондроитин, МСМ и хиалуронова киселина. Мощна и ефективна формула за здрави стави....


Цена: 37.80 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email