Какво представлява и каква е ролята на pH?


| Прочетено Прочетено: 3624 пъти | КоменариКоментари: 0Какво представлява и каква е ролята на pH?

pH е мярка за активността на водородните йони в разтвор, и съответно неговата киселинност или алкалност. pH е и скала за измерване на киселинност или алкалност на разтвори.

Скалата варира между 0 и 14. Водни разтвори с pH по-малко от 7 се считат за киселинни, а разтвори с pH по-голямо от 7 са алкални (основни). Ако разтворът има pH = 7, той е неутрален. pH на стомашния сок е около 2, Кока-Кола ~ 2.5, сок от портокал - 3.5, бира - 4.5, кафе - 5, мляко - 6.5, амоняк - 11.5, белина - 12.5, сода каустик - 13.5.

pH и защитата на организма

pH на човешката кожа има стойности от 4.5 до 6. При новородените pH е близко до неутралното - 7, но бързо се променя към киселинно с израстването им. Повишаването на киселинноста на кожата става с цел предпазване от бактерии - киселинността има бактериостатичен и бактерициден ефект. С възрастта pH на кожата става все по-близко до неутралното, което причинява проблеми, поради ниската ефективност на защитата от бактерии.

Повишената киселинност на кожата се дължи на няколко фактора: мастни секрети от потните жлези и порите и разгаждането на мазнините по кожата от бактерията Staphylococcus epidermis. Оказва се, че сме здрави поради тази "добра" бактерия - нейното поведение предпазва кожата от бактериална атака.

Стойността на pH на кожата е един от основните фактори способстващи развитието на акне и други кожни проблеми. Всъщност стойността на pH може да мине над 6 само ако имате кожен проблем. Propionibacterium acnes - причинителят на акне, е бактерия, която се намира при всички хора в нормално здраво състояние. Известен факт е, че при хората страдащи от акне бактерията е в по-голми количества, което се много зависи от pH на кожата. Оказва се, че бактерията е с минимален брой при стойности на pH около 5.5. Всяко покачване на pH на кожата към неутралното 7, би спомогнала за по-бърз разтеж и размножаване на бактерията, от което слдва и по-голяма вероятност за развиване на акне. (Тук е мястото да отблежим, че лечението на акне с тетрациклин вече не дава желаните резултати - бактерията вече е резистентна към него.)

pH и миещите средства

Обиковенит сапун се смята за най-честия вредител върху pH на кожата, защото продаваните сапуни имат стойности на pH около 9-11, т.е. са областта на алкалното pH. Но имайте предвид, че вашата кожа е жива система, тя се опитва да противодейства на намесата отвън, което може да означава, че ако се измиете със сапун с pH 9, след известно време кожата ще си върне нормалното pH - 5.5. Процесът на връщане на живата система в изходно положение се нарича хомеостаза и се извършва постоянно в нашите организми. С това искаме да отбележим, че ползването на обикновени сапуни не е определящ фактор за заболеваемостта на кожата.

На пазара се предлагат сапуни с неутрално pH. Те химически не са сапуни, а синтетични детергенти под формата на сапун. Те не съдържат натриева сол на мастна киселина и са с регулирано pH.

Има състояния на кожата, които могат да повишат стойността на pH. Такива са екземите, контактния дерматит и сухата кожа. Диабетът също може да повиши стойностите на pH до неутрални, което да причини кожни проблеми. Всъщност редица случаи на диабет се диагностицират от дерматолози на база кожен проблем, поради промяна в стойността на pH.

Съвети:

Избирайте козметични средства с pH в интервала от 4 до 6. Това, че се рекламират козметични продукти с pH 7, не означава, че те са полезни.

Избягвайте да купувате антибактериални сапуни. Те унищожават естествената микрофлора на кожата и имат няколко отрицателни ефекта: правят бактериите устойчиви към антибиотиците, които ползваме; променят естествения баланс на микрофлората на кожата в полза на гъбите; и не на последно място поддържат кожата ви в "стерилен вид", което може да ви изложи на опасност, когато спрете употребата на антибактериален сапун.

Съвет на Здравница

разгледай и поръчай pH Тест ленти, 100 бр.
Акценти от ЗдравницаНово безплатно приложение на БЧК ни съветва за първа помощ

Ново безплатно приложение на БЧК ни съветва за първа помощ

Новото безплатно приложение на БЧК за оказване на Първа долекарска помощ в критични ситуации вече е достъпно. То е изключително полезно в различни ситуации, особено, когато сме социално изолирани, заради пандемията....още

Св. Антоний и Св. Атанасий - двама братя - близнаци

Св. Антоний и Св. Атанасий - двама братя - близнаци

Атанасовден се празнува всяка година на 18 януари. Както Антоний, така и Атанасий не спадат към групата на българските светци, но народът ги е възприел като свои след приемане на християнството....още

Нов тест измерва имунитета срещу ковид-19 преди и след ваксината

Нов тест измерва имунитета срещу ковид-19 преди и след ваксината

В Клинична лаборатория на УМБАЛ Св. Иван Рилски – София беше въведен нов тест за оценка на имунитета срещу COVID-19....още

Бадемът - лечебвото дърво, за което четем в Библията

Бадемът - лечебвото дърво, за което четем в Библията

Бадемът, като растение присъства в културата на много народи. Неговата родина е Средният Изток, там където е възникнала християнската религия, и не е изненадващо споменаването му, и то многократно, в Библията....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от черен кимион - капсули Масло от черен кимион - капсули

Маслото от черен кимион на Здравница е мощен и доказан имуностимулатор, аналгетик, диуретик и др. Действа благоприятно на цялото тяло....


Цена: 15.90 лв.


Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email