Увеличават се случаите на кървене от стомаха


| Прочетено Прочетено: 1084 пъти | КоменариКоментари: 0Увеличават се случаите на кървене от стомаха

Увеличават се случаите на проблеми с гастроинтестиналния тракт в следствие на безконтролен прием на медикаменти, алармират лекари от Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Най-често става въпрос за  кървене от стомаха, дебелото черво, тънкото черво, хранопровода.

Друг обезпокоителен симптом е зачестилата поява на псевдомембранозен колит, който от рядка, почти казуистична диагноза, се e превърнал в често, ежедневно заболяване. „Възникването му е директно свързано с прима на антибиотици, и по-специално на широкоспектърни, и за дълъг период от време“, алармира д-р Николай Колев. Той обяснява, че това заболяване е лечимо, но при запуснати случаи или увредено общо състояние може да е фатално.

Според специалистите основната причина за увеличените кръвоизливи в стомаха е силно повишеният прием на аспирин и нестероидни противовъзпалителни средства заради COVID-19. Те са доказан рисков фактор за възникване на кървене, най-вече от стомаха . Комбинирането им с други медикаменти, влияещи на кръвосъсирването, като антикоагулатни, рязко повишава вероятността от получаване на кръвоизлив.

„Масовата заболеваемост от COVID-19 също е от значение. Всеки един стресов фактор за организма като цяло, повишава риска от кървене, независимо дали говорим за нововъзникнал източник, или от вече съществуваща патология. А COVID-инфекцията, особено клинично изявената, е такъв директен стресор“, убеден е д-р Николай Колев. Според него повишеният психо-емоционален стрес, в резултат на пандемията, също играе роля.

Как медикаментите предизвикват кървене от стомаха?
Те имат пряко влияние чрез директно дразнене на лигавиците на стомаха, и непряко, тъй като блокират някои важни процеси тук.  Приемът на антикоагуланти е директен рисков фактор за възникване на кървене от вече налични промени в лигавицата, а предозирането им води до кървене дори без наличие на лигавични промени, което е много сериозно състояние, предупреждава д-р Колев. Той припомня, че покрай пандемията хората масово се самолекуват, използвайки „протоколи“ от интернет. Има такива, които, заради високо кръвно, по принцип приемат аспирин, но под друго търговско наименование, и самоназначавайки си лечение, увеличават дозата многократно, или пък го комбинират с антистенокардин, което също е голяма грешка.

Всеки пациент, прекарал COVID-19 ли трябва да приема медикаменти за разреждане на кръвта?
Истината е, че в повечето случаи това е необходимо, обяснява гастроентерологът. Трудно е да се говори и за безопасна доза, въпреки че в повечето случаи по-ниската доза е свързана с по-нисък риск от кървене. Същото се отнася и за продължителността на приема. „Важното е при всеки конкретен пациент да се има предвид съпътстващата медикация, да не се предписват медикаменти „за по-сигурно“, и естествено да се взимат възможните профилактични мерки, както като медикация, която понижава риска от възникване на кървене, така и като диетичен режим“, убеден е д-р Колев, който е един от най-опитните гастроентеролози в ИСУЛ.

Как да разберем, че сме си предизвикали кървене от стомаха?
Диагнозата се поставя само в болнични условия, при провеждане на ендоскопско изследване. Всякакви други изследвания може да са насочващи, но не дават дефинитивна диагноза. Симптомите, свързани с остро кървене от стомаха, като най-честа локализация на кървене, може да са различни:
- Повръщане с наличие на кръвни съсиреци или тъмно-оцветени материи
- Изхождане на черни, редки, лъскави материи
- Може да има поява на силна обща слабост, замайване, вкл. до припадъци, спад на кръвното налягане.

Ако кървенето не е масивно, всички тези симптоми могат да са много завоалирани. Тогава обикновено лабораторно изследване на кръвните показатели показва евентуален спад в стойностие на хемоглобина и еритроцитите и ние разбираме, че има някакъв проблем.

Съветът на лекарите:
Важно е, когато човек има съмнение за възникнало кървене, най-вече стомаха, да не чака нещата да отшумят спонтанно, а максимално бързо да се обърне към лекар или да отиде в най-близкия спешен център. Ранната диагноза е свързана с по-малък риск от фатален изход, обръща се към пациентите гастроентерологът.Акценти от ЗдравницаКак да се отървем от подуването на очите?

Как да се отървем от подуването на очите?

Подутите клепачи показват, че в тялото се е натрупала излишна течност. Подуването на лицето, от своя страна, ни кара да изглеждаме уморени и ни състарява с няколко години. Как да се справим с подпухналите очи, така че да не навредим на здравето си?...още

Как да се справим с високата температура – народна медицина

Как да се справим с високата температура – народна медицина

Вие или детето ви имате висока температура? Ето някои от най-популярните народни методи, които ще ни помогнат и няма да навредят на здравето ни....още

Инсулинова резистентност - причини, признаци и последици

Инсулинова резистентност - причини, признаци и последици

При инсулиновата резистентност клетките не реагират нормално на глюкозата, въпреки, че инсулинът е достатъчно, даже това количество става все повече и повече, и започва да се натрупва....още

При акушерска пареза операция на засегнатата ръка трябва да се направи възможно най-рано

При акушерска пареза операция на засегнатата ръка трябва да се направи възможно най-рано

Съветите са на проф. д-р Маргарита Кътева, началник на Отделение по хирургия на ръка и реконструктивна хирургия в университетската болница Софиямед в столицата....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Алое - сух екстракт при запек Алое - сух екстракт при запек

Алое - сух екстракт на капсули притежава благоприятен ефект при хроничен запек. Продуктът не предизвиква привикване и няма странични ефекти....


Цена: 9.00 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email