Виржиния Минева: Музиката лекува! Кой инструмент на кой орган помага?


| Прочетено Прочетено: 5911 пъти | КоменариКоментари: 0Виржиния Минева: Музиката лекува! Кой инструмент на кой орган помага?Вместо визитка:
Виржиния Минева е  дългогодишен музикален педагог от гр. Гисен, Германия. Всяка година тя идва в България, където организира семинари, свързани с ранното музикално възпитание на децата,  валдорфска музикална педагогика и музикотерапия. В края на март тя отново ще е у нас, за да изнесе безплатно образователни  семинари  в Пловдив, Стара Загора и Варна. Специално за „Здравница” Виржиния Минева сподели своя опит в музикотерапията.

Лекувайте се с песен! Тананикайте си част от малка песен. Повтаряйте я, толкова, колкото ви е приятно. Най-прекрасният инструмент е човешкият глас. Оставете красивата музика да ви съпровожда през целият ден, съветва Виржиния Минева.
Най-нежният  начин на възпитание е музиката. В Германия ранното музикално възпитание обхваща малчуганите от  2.5 до 6  годинки, като традицията в Старата опера във Франкфурт е да се провеждат концерти за деца от 0 до 2 годинки, от 2 - 4 г. , и от 4- до 6 г. , с които децата се въвеждат в приказния свят на музиката. Смисълът е да се внесат  положителни емоции,  свобода на Духа, радост.
Подходяща за слушане музика е  Соната за две пиана в ре мажор на Моцарт.  Тя се харесва не само на деца, но и на възрастни и е своеобразна музикотерапия, особено  при депресия, събужда вдъхновение, създава енергия и радост, казва музикалният педагог Виржиния Минева.

Вивалди – преди лекция и работа
Студенти в Япония преди лекция слушат Вивалди.  Служители на БМВ също предпочитат бароковия композитор,  най-вече с  „Годишните времена”-  4 цигулкови концерта, защото ги зарежда позитивно, влива им сили за работа и успех.
„Не трябва да се съмняваме, че определена музика има лечебно въздействие. Тя е най-меката, най-нежната терапия. Откъсва от ежедневното, от стреса, трансформира мислите в положителни, докосва душата”, казва Виржния Минева.
Потвърждава го и Рушель Блаво –известният  музикотерапевт от еврейски произход, психолог и лечител, в многобройните си книги и богатата си практика, която се опира на класическата и народната медицина, психология, биоенерготерапия и други методи на лечение и самолечение. 

Кой инструмент върху кой орган въздейства?

Арфа - бели дробове
Саксофон  – бъбреци
(Блок)флейта – черен дроб
Обой – жлъчка
Цитра – сърце
Пиано, клавесин – далак
Цигулка – тънки черва
Хармоника – дебело черво

В много държави – Германия, Австрия, Холандия, Скандинавските страни  класическото лечение се допълва с музикотерапия, която е въведена и в старческите домове. Там е препоръчително да се изсвири популярна песен от детството. Тя  докосва душата на възрастния човек, дори и много болен, той често дава  знак с жест, мимика, кимване с глава, че е почувствал музиката, посочва още Минева.

Музиката, особено с ударни инструменти  може да разблокират статическата енергия  на гърлената чакра и така енергията да започне да протича правилно. При депресия, специално подбрани тонове и ритъм носят просветление, позитивизъм. Подбира се
музика в която звучат много продължително
нежни камбанки, които въздействат на мозъка.

Целта е да се върне радостта от живота. При различните депресивни състояния много помага и работата сред природата и градината, съпроводена с музика .

Музиката може  да се допълни с цветотерапия, медитация,  като провеждането на терапията трябва да е в светла стая,  отоплена, сред картини, в хубави, пастелни тонове. 

Моцарт  във фермите
Има изследвания, които показват, че ферми в Испания, в които пускат по  2 часа дневно Моцарт на кравите, се увеличава млеконадоя. Ритъмът на неговата  музика е най-близък до човека, а оттам и до животното. И това действа лечебно, обяснява Минева.

Според други изследвания  2 часа дневно с музиката на Моцарт пусната на лозята осигурява по-хубаво грозде и по-качествено вино, отколкото, ако на полето цари тишина. Обикновено музиката се пуска, когато започне да се развива лозата.
„От личен опит мога да кажа, че моята градина наистина става по-хубава, когато звучи в нея няколко часа барокова музика. Веднъж на гости дойде главния архитект на град Бяла и се учуди колко зелено и красиво е на моята къща”, разкрива още тя.
Музиката изчиства негативната енергия. Неотдавна Минева се запознала с  канадския  композитор Robert Haig Coxon , чиято музика изчиства негативната енергия.

Децата обожават арфа
Арфата е много  красива и децата я обичат, защото ги отвежда в света на приказките и мечтите. Добре е групите при ранното музикално възпитание да са малки – по 6-7 дечица. Помещението трябва е  топло,  слънчево и приветливо, а атмосферата да ги предразполага да пеят, танцуват и да докосват арфата.

Музикатана Моцарт е най-подходящата, най-близката до ритъма на сърцето на детето и времето, преди да се роди.  Знае се , музикалното възпитание започва още от утробата на майката, подчертава музикалната педагожка.

Бременната е добре  да слуша нежна, приятна музика, а също да говори на своето неродено бебче. Освен това за предпочитане е да гледат красиви цветя. Майка ми казваше: „Гледай розите, да ти е хубаво детето”, спомня си Минева.

Съчетанието на музика и цветя е прекрасно средство за ранно възпитание в красивото, добавя още Минева.
Моцарт, Вивалди, с една дума бароковата музика е най-подходяща за децата. Добре е и да се танцува на жива музика, защото тя влиея директно на кръвообращението, на кръвното, доказано, че тя може да свали с 25% от високото кръвно заради хармонията, която струи от нея. И обратно, силните,  натрапчиви, агресивни тонове свиват кръвоносните съдове.

Музикалното възпитание от 1-и клас трябва да  включва изучаване на блокфлейта, както е в Германия, Северна Америка и Китай,  съветва Минева. Добре от малки музикалното възпитание на децата да бъде свързано с годишните сезони и ритми, това им влияе изключително благотворно,  заради връзката с природата, обобщава още Виржиния Минева.

Светлана ЖЕЛЕВААкценти от ЗдравницаСветила в детската урология с 5 операции в Пирогов

Светила в детската урология с 5 операции в Пирогов

Проф. Рита Гобе и доц. Лука Мазоне ще покажат най-съвременните техники в лапароскопското лечение на деца с вродени урологични заболявания....още

История на компота плюс няколко интересни рецепти

История на компота плюс няколко интересни рецепти

В историята на компота, заради високата цена на захарта, компотът се намираше на трепезата на заможните. И след като захарта поевтиня и стана масов продукт, вкусният десерт пак се ценеше много....още

Вълшебният чай от копър: за какво помага?

Вълшебният чай от копър: за какво помага?

Чай от копър е безценен помощник за по-добър сън. За това може да помогне и една вана на краката с лековитото растение....още

Кожата обича краставичен сок и пореч

Кожата обича краставичен сок и пореч

Някак не можем да си представим пролетните и летните салати без невероятната краставица. Настъргана или нарязана на кубчета или шайби тя е не само вкусен зеленчук, но и влиза в ролята на полезно средство....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

КуркуМед - мед с куркума и черен пипер КуркуМед - мед с куркума и черен пипер

"Куркумед" на "Здравница" е традиционен, натурален продукт, който съдържа истински, български пчелен мед, куркума и черен пипер....


Цена: 8.80 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email