Девет грешки при отслабванеНеправилните диети могат да причинят много проблеми - от целулит до фригидност.
Почти всяка втора жена спазва някаква диета поне веднъж годишно. Радваме се, когато успеем да свалим няколко килограма, но когато първият пристъп на радост отзвучи, намираме причини за огорчение: поради някакви причини по лицето са се появили пъпки, непрекъснато ни се спи, а дупето ни се е покрило с “хълмчета” от целулит. И това не трябва въобще да ни изненадва, тъй като, лишавайки организма си от мазнини, ние не усвояваме антиоксидантните витамини, липсата на протеини е причина за появата на портокалова кожа, а недостигът на глюкоза може да предизвика умора и главоболие.

Според статистиката около 65 на сто от възрастните хора в развитите страни всяка година спазват някаква диета. Повечето от тях не се консултират с лекарите и избират новата си диета чрез препоръки от приятели, семейството или от прочетените статии в лъскавите списания. В резултат на това хората, които желаят да отслабнат бързо, обикновено го правят с помощта на много жестоки диети, изградени върху тоталната забрана за употребата на някои продукти. Разбира се, такива схеми са най-ефикасни - може да се отървете от излишните килограми само за месеци, седмици, а понякога дори и за дни. Но бедрата и талията, които са намалили обема си като с вълшебна пръчица, са само едната страна на медала. Според резултатите от проучванията на Националния институт по здравеопазване, 98 на от хората, които спазват строги диети, след прекратяването им си връщат загубените килограми, добавяйки към тях и още. Проблемът е в това, че когато се включваме в “режим на ограничения”, организмът ни се опитва да се приспособи към новата за него “икономия”. Той забавя метаболизма си с около една трета, за да изгаря калориите много по-бавно и по този начин да се запаси за “гладните години”. Но, веднага след като човек постигне желания резултат (т.е. отслабне), се връща към обичайния си ритъм на хранене. А организмът не може да се пренастрои толкова бързо и продължава да живее в режим на “икономия”: калориите, които постъпват в по-големи количества, се изгарят все още с много бавни темпове. В резултат на това бившата “манекенка” бързо наддава на тегло и се подлага на поредната диета.

Най-важното е, че този порочен кръг освен, че предизвиква тревожност и дискомфорт, принуждавайки хората периодично да се ограничават с храната, но и е изключително вреден за организма. Всяка диета е стрес, който най-напред удря по храносмилателната система: промяната в обичайния ритъм на доставка на енергия и минерални вещества, витамини и микроелементи, нарушава микрофлората. А тя се смята за главен орган на имунитета: по цялата дължина на червата под лигавицата има огромен брой клетки, които следят в организма ни да не попадат вредни вещества, бактерии и микроорганизми. Сами разбирате, проблемът с микрофлората задължително ще доведе до влошаване на здравословното състояние.

Така че, ако решите да спазвате по-жестока диета, пригответе се да прекарате по-дълго време в болницата. Опасните подводни камъни на диетите не се изчерпват само с това - списъкът може да се продължи до безкрай! Днес ще предложим на вниманието ви 12 от грешните методи, за които трябва да забравите.

Първа грешка

Минус един килограм, плюс една бръчка


Освен че микрофлората е богатa на имунни клетки, тя произвежда и голям брой невропептиди - хормоноподобни вещества, които регулират състоянието на кожата. Ако те не се произвеждат в достатъчно количество (не може да се очаква друго при спазването на строга диета), епидермисът губи своята бариерна функция и е беззащитен към външните дразнители. Ето защо лицата на хората, които отслабват с помощта на такива диети, започват да се белят, покриват се с възпаления и пъпки. Освен това, по време на диета ние ограничаваме приема на ценни елементи и витамини, без които се влошава състоянието на зъбния емайл, цепят се ноктите, а косата губи блясъка си и започва да се чупи. Това важи за всички твърди диети, без изключение.

Втора грешка

Няма мазнини, няма секс…

Излишните килограми, гънките на талията и твърде широките бедра, обикновено се свързват с мазната храна. Ето защо, в стремежа си да “изваят” фигурата си, много дами най-напред изключват от диетата си маслото, свинското месо, пилешките бутчета и крилца, млякото, изварата и висококалоричните сирена. От една страна, мазнините със сигурност са вредни, но от друга в разумни количества са необходими за организма. Знаем, че полиненаситените мастни киселини в организма се произвеждат от местните хормонални тъкани - простагландини, които имат противовъзпалително и съдоразширяващо въздействие и регулират нивото на налягането. Те предотвратяват развитието на тромбоза, а по този начин ни предпазват от заболявания на сърдечносъдовата система. И с това не се изчерпват полезните им функции: лишавайки се от животински мазнини, вие намалявате либидото си. Колкото и странно да звучи, но такава диета може да убие и желанието за секс. В черния дроб се произвежда жлъчката - вещество, което е необходимо за първично преработване на мазнините, които попадат в организма с храната. Ако изключите напълно от менюто си калоричните мазни храни, жлъчниятмехур ще спре да отделя жлъчка в червата. Това ще задейства верижна реакция в организма, ще се наруши образуването на естроген и витамин D. Което, от своя страна, може да направи жената фригидна.

Имайте предвид: забравяйки за калоричните продукти от органичен произход, вие се лишавате от цяла група витамини, които се усвояват и образуват само в присъствието на мазнини. Това са: витамин А (отговорен за състоянието на кожата), E (стимулира имунната система), K (без него раните, порязванията и пъпките ще заздравят трудно) и D (недостатъчното му количество води до липсата на калций, от който зависи здравината на костите и зъбите). Важно е също така, че всички тези витамини-антиоксиданти блокират активните форми на кислорода (свободните радикали), които се образуват в резултат на обмяната на веществата. Когато се натрупат в по-голямо количество, те започват да атакуват клетките на организма, което може да доведе до заболявания и влошаване на външния вид.

Трета грешка

Без капка алкохол

Алкохолът съдържа много калории. Затова много от хората, които са решили да отслабнат, се отказват от алкохолните напитки. Това не е правилното решение. Всяка диета е стрес за организма и нервната система, а алкохолът, както е доказано от учените, е добър антидепресант. Затова и диетолозите често предписват на пациентите си, които са решили да се преборят с наднорменото тегло, по една чаша сухо вино на ден за намаляване на стреса. В малки количества, то понижава съдържанието на вредния холестерол в кръвта, стабилизира кръвното налягане и помага да се понесат лишенията при спазването на диетата без излишно напрежение и проблеми. Този метод не е новост в диетологията. Лечението с алкохол отдавна се практикува от френските диетолози.

Четвърта грешка

Пълният отказ от месо

Ако сте решили да отслабнете и да предприемете драстични мерки с диета само с марули, пресни или задушени зеленчуци, нашите поздравления, вие ще лишите организма си от животински протеини. А те съдържат незаменими аминокиселини, които се абсорбират от организма повече от 90% (за сравнение: растителните се възприемат от нас едва 50-60%). Те се използват за “строителни” цели - за обновяване на клетките, тъканите и органите. Ако това не се случи, мускулите ще се отпуснат, кожата ще увисне, а бедрата ни ще украси с присъствието си “прекрасният” целулит, тъй като липсата на протеини води до промени в структурата на мазнините. Помислете си: готови ли сте да платите такава цена, само и само да отслабнете? И това не е всичко. Протеините са главният “куриер” в организма, те не само създават условия за усвояването на мазнини, въглехидрати, витамини и микроелементи, но и ги доставят до нуждаещите се тъкани, органи и клетки. Така че дори и да поглъщате огромни количества хранителни добавки и витамини, те ще пропадат и ще се губят някъде в стомаха, като в огромна черна дупка. Без протеините всички тези ценни елементи са абсолютно безполезни. Така че можете да кажете сбогом на доброто си здраве, свежия тен, гъстата коса и здравите нокти.

И дълбоко се заблуждавате, ако си мислите, че с това се изчерпва този “черен списък” с последствията от диетите. Имайте предвид: отказвайки се от животинските продукти, вие се лишавате от желязо. Така че не се учудвайте, ако всичко започне да пада от ръцете ви, ако започне да ви измъчва безсъние, чувствате се отпаднали и не може да работите нормално. Няма нищо странно, тъй като без наличието на желязо всички метаболитни процеси започват да протичат в забавен режим. Само абсолютно здравият организъм с нормална микрофлора в червата може да преработи огромното количество зеленчуци. 90% от съвременните хора страдат от дисбактериоза. Повечето от нас ще си гарантират по този начин киселини в стомаха, подуване на корема, газове и дори диария - не са от най-приятните бонуси за един-два загубени килограма.

Пета грешка

Ах, тези сладкиши!


Сладките неща - ахилесовата пета на почти всяка жена. Коя от нас не си е скрила за черни дни кутия шоколадови бонбони? Кой не ял парченца шоколад, заливайки се в сълзи, когато гледа филма “Титаник”? Коя от нас не е преглъщала обидите на любимия човек с помощта на тонове сладолед? Уви, рядко се срещат хора, които са равнодушни към шоколадовото изкушение. Затова, решавайки твърдо да отслабнем, повечето от нас стискат зъби и си казват: “Не! Никакви сладки неща, никакъв шоколад” и се отправяме към фитнеса, за да се мъчим на тренажорите. И напразно. Постъпвайки по този начин, не хранете напразни надежди след известно време да се сдобиете с красива и изящна фигура.

Често срещана грешка при много хора е убеждението, че по време на тренировките незабавно ще започне процес на изгаряне на мазнините. За съжаление, не е толкова лесно да ги изхвърлите от депата. При това организмът ви се нуждае от енергия, за да се справи с интензивните физически натоварвания и може да си я набави от протеините, които се усвояват бързо и с желание. Ако се лишите от тях, мускулите ви няма да могат да се стегнат и ще загубите тонус. Освен това, мазнините се изгарят само в “компанията” на белтъчините и ако последните вече сте ги изразходвали, няма как да се усвоят и първите. За да промените тази ситуация, трябва да излъжете организма си: няколко часа преди тренировка го нахранете с нещо сладко - чай с мед, грозде, парче черен шоколад. В този случай организмът ще започне да използва като източник на енергия глюкозата, а през това време недокоснатите белтъчини ще измъкнат мазнините от “бърлогите” им и ще ги пренесат до мускулите, където впоследствие успешно ще се изразходват.

Внимание!
Между другото, не само спортистите страдат от липсата на сладко. В рисковата група са и хората с творчески професии, педагози, икономисти - накратко, работещите в сферата на умствения труд. Мозъците като източник на енергия използват само глюкозата. Без нея няма да функционират правилно, което означава, че организмът ще реагира на недостига им с главоболие, разсеяност, отслабване на паметта и други проблеми, които силно влошават качеството на работата. Това не означава, че трябва да се яде на ден по един тон еклери: пийте чай с мед или захар, отвара от шипки със сладко, хапвайте си по малко банани и грозде и няма да усетите последиците от липса на глюкоза в организма си.

Шеста грешка

Много лишения - много проблеми


Вместо да се измъчвате със спазването на някоя опасна диета, но сте решили да отслабнете, тръгнете в обратна посока - хранете се пълноценно, като се ограничавате с едно-две неща. Например изключете от диетата си тестените изделия, сладкишите или солта. Не забравяйте, че вашият подход в борбата с наднорменото тегло не е толкова добър, колкото си мислите. Повярвайте ми, дори и тези привидно вредни продукти, са необходими за организма ни като въздуха.

Седма грешка

Диетата на аткинс удря в бъбреците и черния дроб


Изключително популярната както у нас, така и по целия свят, диета е тази на д-р Аткинс. Този американски учен е смятал, че ако човек изключи от менюто си въглехидратите, организмът му ще се освободи от натрупаните излишни мазнини много бързо. Ето защо д-р Аткинс е разрешавал на пациентите си да ядат храни, богати на мазнини и протеини в неограничени количества, но е трябвало да изключат почти изцяло от хранителния си режим зърнените храни, зеленчуците и плодовете. Хората, които са решили да спазват диетата на д-р Аткинс, в рамките на няколко месеца отслабват с около 10 кг, поради което тя става много популярна. Но, трябва да признаем и това, че доста от “почитателите” на тази диета са стигнали до болница със сериозни усложнения. По друг начин не може и да бъде, тъй като изключването на въглехидратите от менюто води не само до загубата на огромно количество витамини и минерали, които се намират предимно в растителните храни, но подлага черния дроб и бъбреците на невероятно натоварване. Тези органи просто не могат физически да се справят с това количество протеини, които хората консумират, придържайки се към диетата на д-р Аткинс. Претовареният черен дроб не е в състояние да преработи мазнините и буквално прелива от тях. Запушеният “филтър“ води до отравяне на организма с вредни вещества. Същото се случва и с бъбреците: колкото повече протеини приема човек, толкова по-интензивно те работят. В резултат на това организмът започва да губи течности в промишлени мащаби. Резултатите от диетата са печални - на мястото на свалените килограми идват хроничните заболявания на черния дроб и бъбреците с всичките им последствия: от проблеми с външния вид до нарушения в обмяната на веществата.

Американската кардиологична асоциация официално излезе с изявление за вредите, които нанася на организма диетата на д-р Аткинс. Кардиолозите са категорични, че “приемането на голямо количество мастни храни продължително време увеличава риска от сърдечносъдови заболявания, диабет и някои ракови заболявания.”

Осма грешка


Да изключим сложните въглехидрати

Когато за пореден път стъпим на кантарчето и открием, че сме прибавили към теглото си няколко излишни килограма, първото нещо, което правят повечето от нас, е да се откажат от всички тестени изделия. Не е тайна, че баничките, кексовете и пайовете са богати на прости въглехидрати, които бързо се разлагат до глюкоза, която организмът ни не може да изразходва изцяло и започва да я трупа в мастните депа - на талията, бедрата и на дупето. Това наистина е така, но само, ако става въпрос за деликатеси, приготвени от пречистено пшенично брашно - специални хлебчета, сладкиши, бутер тесто, юфка и др. Що се отнася до черния хляб и зърнените храни, сивите спагети, елдата и кафявия ориз, те се състоят от сложни въглехидрати, от които няма опасност да напълнеете. Нещо повече, изключването на тези продукти може да завърши плачевно. Първо, те са основният източник на витамините, които отговарят за функционирането на нервната система и клетките на организма. Забравяйки пътя до магазина за хляб - рискувате да се превърнете в крайно неприятен за другите човек: раздразнителен и прекалено плачлив. На второ място, тестените продукти от сурови зърна съдържат големи количества фибри, които стимулират перисталтиката на червата. Лишавайки се от този хранителен елемент, ще си навлечете запек. А той не само че не е приятно, но и изключително опасно явление. В действителност, вместо да изхвърлите токсините заедно с изпражненията, те ще си останат вътре в тялото и ще започнат да ви тровят.

Девета грешка

Безсолното ядене

Всеки знае, че не е нужно да се осолява храната: ние си набавяме този минерал от храната. Освен това така наречената “бяла смърт” задържа течности в организма, което води и до натрупването на излишни килограми. Не всеки е наясно, че солта не се съдържа навсякъде: основните й източници са грудковите растения - ряпа, репички, моркови, цвекло, целина и кервиз. Вие всекидневно ли включвате в менюто си зеленчуци от този списък? Ако отговорът е да, не трябва да добавяте сол към храната си. Но на тези, на чиито трапези рядко се появяват ряпата и репичките, се препоръчва леко да осоляват храната си с тази бяла подправка. В противен случай ще лишите организма си от натрий, без който течностите в организма няма да се задържат, а това от своя страна ще доведе до обезводняване. В този случай, кожата губи еластичността си, покрива се с мрежа от бръчки, мускулите се отпускат и се нарушава работата на вътрешните органи. А без вода се влошава качеството на течните среди в организма: изпражненията стават прекалено твърди, а чревната лигавица се изсушава. Всичко това води до появата на запек. Освен това без сол кръвта се сгъстява, което води до увеличаване на опасността от тромбоза и проблеми в сърдечносъдовата система.
Всички статии в "Как да отслабнем"

Всички статии в "Информация и статии (11)"Още от "Информация и статии (11)"


Как отслабват известните хора в България?

Зверски глад, чудодейни хранителни добавки, странни отвари и скъпоструващи терапии – това са само една малка част техниките за отслабване на родните з ...още

Мартина Вачкова и Ирина Сарачинова започнаха диета с кленов сироп

Желанието за вталяване и смъкване на килограми е обхванала и Мартина Вачкова. Тя твърдо е решена да се подложи на последния писък в диетите – диета с ...още

Можем ли да дебелеем от нерви?

Подобно твърдение много често предизвиква спонтанен смях. Но в него има много истина. Психотравмите са една от сериозните причини за затлъстяването. ...още

Може ли черният шоколад да помага за отслабване?

Изследване разкрива нови добродетели на черния шоколад - когато се консумира в умерено количество и съчетан с добра хигиена на живот той помага за нам ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сироп от черен бъз - без захар Сироп от черен бъз - без захар

Сиропът от черен бъз на Здравница е натурален продукт, произведен в България, по домашна рецепта. Не съдържа захар! Подходящ е и за диабетици....


Цена: 6.50 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email