Качеството на водата по българското Черноморие тази година е отлично!


| Прочетено Прочетено: 143 пъти | КоменариКоментари: 0Качеството на водата по българското Черноморие тази година е отлично!

Водата по Черноморието е с отлично качество. Това показа съвместна проверка с участието на трима министри.

Министър Милошев посети плажа Шкорпиловци заедно с колегите си и екипи от МОСВ и здравно министерство.

„Правим тази среща тук, на плажа, по обща инициатива - и на министър Кондева, и на министър Димитров, именно за да отправим посланието си към всички. Застанали сме трима министри - с авторитета си и с всички необходими технически средства, разбира се, за да покажем: водата ни е чиста, морето ни е прекрасно и гостите са добре дошли на нашето Черноморие. Заповядайте на Българското Черноморие!" Това заяви министър Евтим Милошев на плаж Шкорпиловци по време на съвместната проверка за чистотата на морските води в началото на летния сезон заедно с министрите на здравеопазването д-р Галя Кондева и на околната среда и водите Петър Димитров.

Министър Милошев посочи, че датата не е случайна - точно на 6 юни преди година, когато беше разрушен язовирът „Нова Каховка" в Украйна, се разрази кампания от фалшиви новини, неоснователни опасения от замърсяване по нашето Черноморие и спекулации относно качеството и чистотата на морската вода, които нанесоха сериозни щети на българския туризъм и предизвикаха сериозен отлив най-вече на чуждестранни туристи за миналия летен сезон. Министър Милошев предупреди, че туризмът е много чувствителен към подобни новини и призова за обективност.

„Стриктно следим състоянието на крайбрежните морски води и досега не сме констатирали никакви отклонения от стандартите за качество", категоричен бе и министърът на околната среда и водите Петър Димитров след съвместната проверка. Той обясни, че плажът Шкорпиловци неслучайно е избран като място за пробонабиране. „Тук има и двете зони - зона за къпане и крайбрежни морски води. Колегите от РЗИ вземат проби от зоната за къпане, а ние вземаме проби от зоната на крайбрежни морски води", каза министър Димитров и подчерта, че структурите на МОСВ следят непрекъснато не само показателите за качество на водата, но и за незаконни зауствания в морето и ако бъдат открити такива, веднага се вземат мерки.

Пробонабиранията от крайбрежните морски води се извършват от специалисти от Басейнова дирекция „Черноморски район" – Варна, „Регионалната лаборатория– Варна" към Изпълнителната агенция по околна среда и РИОСВ – Варна. Направените пробовземания на плаж Шкорпиловци са втори за деня, предварително бяха взети проби и от плаж Болата. Пробонабиранията ще продължат, като за днес и утре е предвидено да бъдат направени общо 20.

На Шкорпиловци са направени и експресни анализи на водата. Резултатите от полевото изследване по показатели Ph, електропроводимост, разтворен кислород, наситеност с кислород и соленост на водата, които станаха ясни в рамките на минути, недвусмислено показват, че показателите са изцяло в нормите за качество. Резултатите от физико-химичния анализ ще бъдат готови и оповестени до 24 часа за някои от показателите, а за други – до 5 дни.

След събитието в „Нова Коховка" МОСВ направи много сериозна програма за мониторинг, която се съгласува с всички институции, припомни министър Димитров. „Всеки ден наблюдавахме вероятни причинители на замърсяване по модел, който показваше къде бихме могли да очакваме и дали изобщо можем да очакваме замърсяване. От Военноморското училище във Варна следяха със сателит обстановката. Наситихме пунктовете за мониторинг на много повече места, като вече се следеше и за плаващи замърсители, които така и не бяха констатирани", каза министър Димитров.

Директорът на Басейнова дирекция „Черноморски район" във Варна Явор Димитров потвърди, че на територията ѝ до момента не са констатирани незаконни зауствания в морето.

Д-р Галя Кондева заяви на свой ред, че регионалните здравни инспекции в страната следят непрекъснато за качеството на водите за къпане в морето, като акцентът пада върху микробиологичните показатели.

На мониторинг и контрол в РЗИ-Варна подлежат 23 зони за къпане.  Продължителността на сезона за къпане е от 01.06.2024г. до 30.09.2024г.

По една проба е взета от всяка зона за къпане през месец май, преди началото на сезона. Резултатите показват „отлично" качество на крайбрежните морски води, с изключение на зона за къпане „гр. Варна - Офицерски плаж", където качеството на водата се определя като „добро". Запазва се положителната тенденция за подобряване на качеството на водите за къпане във Варненска област, сравнено с 2022г. и 2023г.

Следващото пробонабиране ще се проведе в периода 10-11.06.2024г.

По две проби ще се вземат през сезона за къпане през месеците юни, юли, август и септември от всяка зона за къпане. От водите за къпане, прилежащи към градските плажове: Офицерски, Централен, Южен и Аспарухово ще се изследва по една допълнителна проба през летните месеци, съобщава Министерството на здравеопазването.

Министър Милошев припомни, че през настоящата година имаме рекорден брой родни плажове със сини флагове.Акценти от ЗдравницаНа Спасовден Христос се възнася на небето

На Спасовден Христос се възнася на небето

Според християнските вярвания след възкресението си Исус Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с учениците си, като се движел между тях като богочовек....още

Трудните моменти са част от живота, не може само радост и щастие

Трудните моменти са част от живота, не може само радост и щастие

Болката, травмата, тъгата са еднакво присъстващи в живота, наред с радостта, спокойствието и щастливите моменти. Те съставляват едно цяло....още

Какви здравословни проблеми могат да ни донесат жегите

Какви здравословни проблеми могат да ни донесат жегите

Слънце, отпуска, къпане. Сега седим до късно вечер в градините на бирариите. Използваме всяка свободна минута за пикник, планираме пътувания. Лудуваме с децата. Но внимание! Слънцето и топлината галят душите ни, но крият много опасности за тялото....още

Бъдещето е на фермерските пазари

Бъдещето е на фермерските пазари

Хората все повече се замислят откъде идва храната и как се гледа, искат да се здрави, те и техните деца и искат продуктите да са български!...още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сироп от черен бъз - без захар Сироп от черен бъз - без захар

Сиропът от черен бъз на Здравница е натурален продукт, произведен в България, по домашна рецепта. Не съдържа захар! Подходящ е и за диабетици....


Цена: 6.50 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email