Проф. Донка Байкова: Полезно е да постим, това е вид детокс


| Прочетено Прочетено: 847 пъти | КоменариКоментари: 0



Проф. Донка Байкова: Полезно е да постим, това е вид детокс

Кето режимите, фастингът и всякакви други диети не трябва да се правят повече от 3 седмици, каза специалистът по хранене и диететика пред bTV.


„Полезно е да постим, всеки здрав човек може да предприеме 40-дневния пост, а и да спазва всички останали. Това е доста разтоварващо за организма. Сега е модерно да се казва детокс модел на хранене, това е вид детокс“.

По този начин показателите на кръвта като холестерол, пикочна киселина, кръвно налягане и захар влизат в норма.

Постенето обаче не е препоръчително за няколко рискови групи – бременни и кърмещи, хора, които имат или скоро са преминали през тежки здрвословни проблеми, деца и юноши до 18 г. и хора над 70-75 години.

Желателно е постенето да стане след препоръки от личния лекар, който най-добре познава своя пациент и в зависимост от неговия здравен статус може да му каже колко дни е добре да пости от тези 40-дневни Коледни пости.

Какво може да се хапва по време на пости е записано в християнската църковна традиция. Постите са на много умно замислени и винаги по средата на периода има ден в който може да се хапва риба. В организма имаме депа за около три седмици за всяко жизненоважно хранително вещество.

„По време на Никулден, винаги по средата на поста, има ден, в който всички консумират риба. Ако в този период са ни липсвали такива нутриенти, в рибата има почти всичко, което ще отсъства в растителните храни – калций, витамин B12, желязо. Така със сигурност ще си оптимизираме нивата в депата, а през останалото време ще спазваме препоръките на християнската традиция.

Да вземаме ли добавки по време на постите?

Може да се прибегне до поливитаминен напр. преперат, ако човекът, който пости няма възможност за разнообразен растителен модел на хранене.

Туршиите през зимата са един от най-естествените и полезни начини да си набавим полезните бактерии.

„В българските туршии и кисело зеле има един щаб пробиотици, който е много полезен и сериозен имуностимулатор и предпазва организма от външни болести. Счита се че именно 40% от имунната ни бариера се осъществява от полезните, пробиотични бактерии в нашите туршии. Рискът е високото съдържание на сол. Препоръчваме процентът на сол да бъде 1,5 супена лъжица- на един литър вода да се добавя супена лъжица и половина морска сол“, съветва проф. Байкова.

Кетодиетите - за и против

По думите на специалиста по хранене кето режимите, фастингът и всякакъв друг вид диети не трябва да се провеждат повече от три седмици. Иначе има риск за чернодробния паренхим, натоварват панкреаса. Имам пациенти със сериозни здравни проблеми вследствие на продължително прилагане на кето диети. Каквато и диета да изберем – не повече от три седмици, защото тогава изчерпване депата на организма, които съдържат липсващите съставки. Да, ще отслабнем, но за сметка на други неща“, допълни Донка Байкова.

Проблемите с килограмите - под контрол

През зимата трябва да направим така, че когато се храним добре, но да не качваме повече от 2 килограма. През студените месеци, именно заради мраза, имаме повече апетит за нещо мазно- напр. банички, свинско с кисело зеле, докато през летните месеци е обратното- на организма му се хапва повече леки супи и храни като таратор напр.  Все по-голям проблем стават не просто затлъстяването и наднорменото тегло, но и инсулиновата резистентност, което е преддиабетно състояние, високи нива на липидите, холестерол, триглицериди, високо кръвно налягане. Много често метаболитният синдром включва и  високи нива на пикочната киселина, което означава риск от подагра. Това е така, защото уголемените мастни клетки са ендокринни жлези, които отделят много хормони и объркват хормоналния баланс на съвременния човек. И тогава идват проблемите с щитовидната жлеза, с инсулиновата резистентост, репродуктивни проблеми, кисти на яйчниците. И ако се успеем да понижим размерите на мастните клетки, този хормонален дисбаланс изчезва.











Акценти от Здравница



Техники за отпускане и релаксация

Техники за отпускане и релаксация

Всеки ден да намираме време да релаксираме. Споделяме с вас няколко ефикасни техники за отпускане. Едва ли всички ще бъдат добри за вас. Изберете онова упражнение, което ви допадне....още

5 вида упражнения за контрол на емоциите

5 вида упражнения за контрол на емоциите

Емоциите са хубаво нещо. Те правят живота ни по-ярък, по-интересен и наситен. Но понякога те надделяват и тогава ... тогава ставаме много слаби и не можем да се противопоставим на онези, които се изправят срещу нас....още

Добавете живовляк в смутито!

Добавете живовляк в смутито!

Защо да не я включите в смутито, ако можете? Измийте няколко листа широколистен живовляк, накълцайте ги и ги сложете в блендера при другите съставки. Можете да направите различни комбинации...още

Семейството - как ни управлява?

Семейството - как ни управлява?

Съветите са на Полина Василева, психолог и психотерапевт в София. Един от най-добрите психотерапевти, провеждащ сесии на български, руски и английски език....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Свински желатин за здрави стави Свински желатин за здрави стави

Желатинът укрепва клетките и вътрешните влакна, има благоприятен ефект върху съединителната тъкан, подпомага възстановяването на увредените стави....


Цена: 9.50 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email