Как да помогнем на децата при екранна зависимост?


| Прочетено Прочетено: 439 пъти | КоменариКоментари: 0Как да помогнем на децата при екранна зависимост?

Съветите са на д-р Василка Юрукова, специалист по вътрешни болести, хомеопатия и Шуслерова терапия пред Хомеопатията днес.

Екранната зависимост е една от най-наболелите теми в съвременното общество. Как да познаем, че проблемите, което се появяват при нашето дете се дължат на това, че то прекарва много време в интернет?

Екранната зависимост е болест, която вече е включена в Международната класация на заболяванията на Световната здравна организация.  Тя се среща при все повече хора и се възприема като болестно състояние, когато е толкова сериозна, че продължава над 12 месеца и затруднява човека/ детето в неговата лична, семейна, социална, образователна или работна среда.

При подрастващите екранната зависимост е сериозен проблем. Проучване, направено още през 2015 г., сочи, че 12 на сто от тийнейджърите, които играят видеоигри в САЩ, са патологични геймъри. Обичайно разпознаваме, че детето има проблем, когато то прекарва всяка свободна минута с телефона или друга електроника. Проблемите с пристрастяването са свързани не само с концентрацията, паметта, нарушения сън,  но се появяват и други.Напр. затлъстяване, свързано с обездвижването, появяват се проблеми със зрението, болки в гърба. Гръбначното изкривявяне също се дължи на дългото време, прекарано пред компютъра.

Какво може да променим като родители?

Вечер много тийнейджъри стават хиперактивни, стоят до късно.

В нашето тяло всичко се ръководи от хормоните. Електронната зависимост оказва влияние именно върху тях.

С д-р Юрукова ще поговорим още за връзката между мобилните устройства и лошата концентрация в училище, забравянето и летаргията, нарушенията на съня; хиперактивност и функциониране на мозъка; с какви природни средства може да се противодейства; ролята на родителите и полезни съвети за тях. Детето е без енергия, постоянно уморено през деня, ако стои повече от 2 часа пред синия екран. Причината е, че започва да намалява мелатонина, а вечер той се активира и затова детето не може да заспи. Същевременно се увеличават много нивата на стреса- на кортизола. Децата гледат и много филми, свързани с екшън, с насилие и пр. Мозъкът обаче не може да разграничи кога едно действие се случва наистина и кога е във филм, или видеоигра.

 И тялото реагира, сякаш е в опасност- с отделяне на адреналин и кортизол, излъчван от мозъка и надбъбреците. Наблюдава се и силно намаляване на една важна аминокиселина, която е необходима, за да бъдем спокойни и да спим добре. Затова през деня те са отпаднали и уморени, а вечер- свръактивни. Затова е добре през деня детето да се опита да изразходи голяма част от енергията си напр. чрез спорт. Помагат много и общи екскурзии през почивните дни, когато детето не е залепено отново за екрана.

Трябва да прекарваме повече време с децата си и да даваме собствен пример. Не трябва да забравяме, че детето ни имитира. Не може да забраняме нещо на децата си и да казваме: „Спри да си гледаш телефона постоянно“ или“ Спри да стоиш пред компютъра непрекъснато“ , а ние, като родители да го правим постоянно.

Важно е също да намерим някакво хоби на детето и да го убедим, че то може да се забавлява и по по-различен начин.

Вечер не трябва да се гледат филми с насилие и дълго да се остава пред синия екран. Поне 1 час преди лягане да се затворят всички електронни устройства, за да спре напрягането на мозъка.

Вечер най-добре е да прекарвате повече време с детето си и така да му покажете, че то е най-важното за вас.

Не оставяйте компютър или лаптоп на детето в стаята в която спи, за да можете някак да контролирате нещата, а също и да изключвате интернета през нощта. При по-малките деца също може да се вземе и телефона да не е при него, за да не злоупотребява детето със синия екран.

Каква е ролята на хомеопата в тази ситуация?


Хората са склонни да търсят съдействие от психолози и друг тип специалист при такава ситуация.

Лекарят-хомеопат може да помогне много по-бързо, отколкото психолога. С хомеопатичните продукти може да се намалят тревожността, гнева при децата, а също  и при главоболие, което се появява при тийнейджърите, които са зависими от екранните устройства. С хомеопатия може да се увеличи енергията, да се повиши настроението у младия човек.

Още полезни съвети:

1. Добре е да се дават още цинк, омега-3, витамин В, магнезий, витамин Д в дози, съобразени с възрастта на детето.

2. Всичко е въпрос на баланс, трябва да има екипна работа. При разногласия в семейството или при разведени родители, този процес на ограничаване екранната зависимост става по-труден.

3. Редуване на спорт и учене, активна почивка /не просто лежане на дивана пак с телефон в ръка/.

4. Много родители правят грешка, за да има детето повече за учене- при матура, кандидатстване, го спират от спорт. Тогава се получава едно „прегаряне“ и вместо то да даде най-доброто от себе се на изпитите, тестове, се получава обратния резултат. Лекарят-хомеопат може да окаже подкрепа в тези ситуации и ако детето е тревожно, не може да спи заради предстоящи тестове и изпити.Акценти от ЗдравницаКакво представляват фитонцидите?

Какво представляват фитонцидите?

В зависимост от сезона, времето, часа, почвата, температурата и много други фактори, растенията отделят различни по количество фитонциди, често нееднакви по качество. Фитонцидите от различни растения са различни вещества....още

ВМА събира най-добрите чернодробни хирурзи в света

ВМА събира най-добрите чернодробни хирурзи в света

От 16-18 ноември 2023 г. във Военномедицинска академия (ВМА) ще се проведе поредното издание на следдипломния курс, организиран от Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология....още

Реализират първите 2 нискодозови брахитерапии, които са безплатни за пациентите

Реализират първите 2 нискодозови брахитерапии, които са безплатни за пациентите

Първите две процедури, при които пациентите няма да заплащат за лечение с нискодозова брахитерапия, ще бъдат реализирани в Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ тази събота (02.09.2023 г.)....още

Трима млади български лекари с европейска диплома по кардиология

Трима млади български лекари с европейска диплома по кардиология

Д-р Николай Поройлиев, д-р Кирил Джоманов и д-р Слави Яков са млади и много амбициозни лекари, част от екипа на Клиниката по кардиология на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email