Какво е анестезията? Как да обясним на децата си?


| Прочетено Прочетено: 273 пъти | КоменариКоментари: 0Какво е анестезията? Как да обясним на децата си?

Детска брошура в "Пирогов", подготвена от д-р Боряна Петрова е в помощ на най-малките пациенти и техните родители.

Понякога се налага да бъдеш опериран. Един ден някъде нещо те заболя или даже не те и болеше. Мама и татко те водят на лекар …..и ти чуваш, че трябва да бъдеш опериран.

Изплаши ли се?
Не се плаши – защото ти ще получиш едно лекарство, което ние наричаме анестетик.

Анестетикът те приспива и ти:
- не чуваш;
- не виждаш;
- не усещаш нищо по време на операцията.

Кой е анестезиологът?
Лекарят, които ще те приспи се нарича анестезиолог.

Няколко дни преди твоята операция
Разговаряй със семейството и приятелитe си за всичко, което те тревожи. Можеш да вземеш със себе си някои неща, които ще са ти нужни и които обичаш: пижама, играчки, книги, моливи за оцветяване, игри, мобилен телефон.

Какво е анестетик?
Анестетикът е лекарство с помощта, на което ти ще заспиш, но това ще е различен от познатият ти сън. В къщи ти заспиваш сам в леглото си. Тук ще има много хора около теб. В къщи мама и татко те целуват за лека нощ. Тук те ще те целунат, когато се разделите.

В къщи мама и татко те целуват за лека нощ. Тук те ще те целунат, когато се разделите. Те искат да са с теб, затова ще те чакат в стаята ти. В къщи загасяте лампите ,преди да заспите. Тук има много ярка светлина. В къщи ти си лягаш, защото е вечер и защото ти се спи. Тук ние ще ти дадем лекарство, от което ще ти се доспи, дори да не си уморен.

Денят на твоята операция
Сестрата ще ти даде едно лекарство, което ще ти помогне да се успокоиш, докато чакаш. То се казва премедикация. След това ще те сложат на един специален стол или легло на колела и ще те доведат в операционната.

В операционната
Тук ще срещнеш много хора и ще видиш много непознати за теб апарати. Те, заедно, ще се грижат за теб, докато спиш.

ЕКГ
За да чуваме сърцето ти, ние ще залепим на гърдите ти три малки лепенки. Тогава ще можеш и ти да чуеш как монитора започва да вика ту- ту- ту.

Оксиметър
На един от пръстите на ръката ти ние ще сложихме малка щипка или пръстен. Той ще те притиска съвсем леко и ще свети червено.

Маншетът за кръвно налягане
Това е маншета, която ще поставим на ръката ти. Тя ще се надува сама на всеки няколко минути и тогава леко ще притиска ръката ти

Ние ще те наблюдаваме
Ние сме мониторите, които ще те пазят докато спиш.
След като заспиш, ще поставим малка тръбичка на една от ръцете ти. През нея ще правим лекарства, за да спиш и ще вливаме хранителни разтвори.

Анестетикът
Анестетикът може да получиш по два начина.

Твоят анестезиолог ще реши кой от двата е по- добрия за теб и твоята операция.
- Единият е през малка тръбичка, която ще поставим на ръката ти.
- Другият е да дишаш през маска.

Анестетикът малко мирише, но ако ти вдишаш дълбоко 5-6 пъти, ще заспиш бързо и спокойно.

По време на операцията
Стомахът спира да работи, затова ти не трябва да ядеш преди операцията. За някои специални операции ние използваме машина, която ти помага да дишаш. С помощта на анестетика ти ще спиш през цялото време и ние няма да те събудим, докато операцията не свърши.

Стаята за събуждане
Когато всичко свърши ти ще се събудиш бавно. Може да се чувстваш замаян и да не знаеш къде си. Може да ти тежат краката. Това отминава бързо. Ако те боли сестрата ще ти даде лекарство. Няма да те боде, ще го направи през тръбичката на ръката ти. Когато се събудиш ти може да имаш една или няколко превръзки. Може да усещаш ръцете и краката си тежки и да трепериш. Това отминава бързо.

След дълги операции ние поставяме тънък катетер на гърба,през който вливаме локален анестетик. Така за няколко дена няма да усещаш болка. Това се нарича епидурална аналгезия. Когато си буден и можеш да си кажеш името, ще те свалим с масата на колела до твоето легло. Там сигурно ще те чакат мама и татко.

След големи операции ти ще трябва да останеш няколко дни в болницата. Мама и татко ще могат да идват и стоят през деня с теб, а понякога и през нощта.

След повечето малки операции ти ще можеш да си отидеш още същия ден в къщи.Акценти от ЗдравницаВече имаме достъп до личното си пациентско досие

Вече имаме достъп до личното си пациентско досие

Приложението осигурява достъп на гражданите до личното им пациентско досие и вписаните в Националната здравноинформационна система (НЗИС) електронни прегледи, направления, рецепти, ваксини, резултати от лабораторни изследвания и др....още

Нова придобивка за Детското УНГ отделение на ИСУЛ

Нова придобивка за Детското УНГ отделение на ИСУЛ

Децата вече ще се чувстват още по-уютно по време на престоя си в Детското УНГ отделение на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“....още

Безплатни прегледи във ВМА за Деня на сърцето

Безплатни прегледи във ВМА за Деня на сърцето

Във връзка със Световния ден на сърцето (29 септември) специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) ще преглеждат безплатно пациенти с проблеми с кръвното налягане....още

Сънната апнея отнема животи на пътя! 30 на сто от челните удари се дължат на заспиване

Сънната апнея отнема животи на пътя! 30 на сто от челните удари се дължат на заспиване

Важно е хората да познават симптомите и последствията за собственото здраве от обструктивната сънна апнея. Още по-важно е обаче да се проумее отговорността към близките и околните, особено на пътя....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Диабор - капки за регулиране на кръвната захар Диабор - капки за регулиране на кръвната захар

Диабор е натурален продукт за регулиране на кръвната захар. Диабор не съдържа никакви токсични вещества, консерванти или оцветители....


Цена: 9.90 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email