Билката пелин - дар от богинята Артемида. При какви страдания помага?


| Прочетено Прочетено: 2292 пъти | КоменариКоментари: 0



Билката пелин - дар от богинята Артемида. При какви страдания помага?

Съветите са на Тихомир Трайков от Полски Тръмбеш, градинар и веган, създател е на 5 фейсбук групи за здравословно хранене, градинарство и чиста храна.

Билката бял пелин е много популярна и в наше време заради лечебните си свойства.

Има легенда, че в древен Рим пелинът се е считал за подарък от богинята Артемида, в чест на нея са нарекли това многогодишно тревисто растение - Artemisia absinthium. Смятало се е, че пелинът дава на войниците безстрашие, сила, облекчава умората при дълги пътувания, облекчава болките в мускулите и предпазва от отравяне.

Пелинът расте навсякъде: в селото и в града, може да се види по пътища и магистрали, по свободни партиди и в гори. Това се улеснява от непретенциозността на пелин към състава на почвата и метеорологичните условия.

В производството на дестилерия за производството на абсент и вермут се използват много силна ароматна, тръпчива миризма и много горчив вкус на пелин. В някои страни пелинът се отглежда специално за това. Между другото, глистогон е другото старо име на  бял пелин.
Родът пелин е много голям, те се различават както по външен вид, така и по химичен състав, така че лечебните им свойства са различни.
Стъблото и листата при пелин са копринени, сивкаво-сребристи, поради изобилието от мънички косми по горната повърхност на листата. Това е много важен знак за намирането на пелин. По храстовидните стъбла има листа, които стават по-малки и опростяват по-близо до съцветия. Кошове с малки цветя, събрани в сложна съцветия на съцветие.

През юли-август човек може да наблюдава богато сребро със златисти импрегнации на съцветия на цъфтящи пелин и да вдишва специфичната им „пелин” миризма.

Лечебните свойства на пелин
Химичният състав на белия пелин е много по-широк от този на други видове пелин.

Листата и тревата съдържат етерично масло, горчиви гликозиди абсинтин и анабсинтин, летливи, танини, смоли, витамини С и В6, каротин (провитамин А), янтарна, оцетна, ябълчена киселина, протеин, нишесте.

В народната медицина горчивият пелин използва всички части на растението: както земята, така и под земята.

Това е вековно домашно лекарство, което възбужда апетита, подобрява храносмилането чрез стимулиране на секрецията на храносмилателните жлези, засилва отделянето на панкреатичен сок и жлъчка (мезим не е необходим).

Има обезболяващ ефект. антисептично средство е когато се прилага външно.

При прием вътрешно се препоръчва при: храносмилателни разстройства, диария, гастрит с ниска киселинност,стомашни болки, колики стомах, метеоризъм, при заболявания на черния дроб и жлъчния мехур като холеретик и диуретик, при лоша функция на панкреаса.

Употребява се още в комплексното лечение на хранителни алергии,анемия, депресия, безсъние, лош дъх, както и при хемороиди, треска, туберкулоза, ставен ревматизъм, подагра. Назначава се също  и при  епилепсия, недостатъчна и нередовна менструация, за бързо лечение на конюнктивит, външно - при сонтузия, дислокация, артрит, артроза, остеохондроза, гръбначна херния.

Освен това горчивият пелин е бил използван като средство за защита срещу бълхи при животни и въшки при хора, както и като антихелминтик. Това не е пълен списък на употребата на пелин в народната медицина.

Изсушените цветове се изсушават и смилат на прах. Приема се през устата на върха на лъжица. По схема се приема до две чаени лъжици определени дни, защото тогава чрез натрупване в тялото изгонва нежеланите паразити и така болести.

Дългосрочната употреба, включително големи дози, може да доведе до отравяне. Затова се препоръчва курс не повече от 1 месец, между курсовете - почивка от 1-2 месеца.

В медицинската практика препарати от пелин се препоръчват при гастрит с ниска киселинност, при ентероколит, при комплексно лечение на хранителни алергии, като средство за повишаване на апетита след сериозни заболявания, придружени от изтощение, при комплексно лечение на заболявания на кръвта и далака.

Лекарствените форми в официалната медицина са алкохолна тинктура, водна инфузия, екстракт (в хомеопатия), етерично масло.
Тинктурата от пелин се продава в аптека. Трябва да се приема 20 минути преди хранене с 15-20 капки. Курсът на тинктурата е 14 дни. След това направете почивка за 1-2 месеца.

Методи за събиране на пелин
Листата на листата и стъблата се събират преди или в началото на цъфтежа, през май-юни. Цветоносните върхове се събират по време на цъфтежа през юли-август.

Суши се на открито или в добре проветриво помещение, като се поставят слоеве трева не повече от 5 см. Не се препоръчва изсушаване на пелин под железен покрив.

Лечебни свойства на етеричното масло от пелин
 Етеричното масло от пелин се получава от билката чрез дестилация. Освен това има лечебни свойства - антисептично, бактерицидно, обезболяващо, отхрачващо, деконгестантно /прилагат се при различни алергични заболявания/. Миризмата на пелин се използва в ароматерапията при заболявания на грип, настинки, бронхит и кашлица, мигрена, болест при движение, гадене, нервно и мускулно напрежение.

При заболявания на ставите и гръбначния стълб се прилага маслен компрес върху възпаленото място за 30-40 минути, като се втрива смес от етерично масло с вътрешна свинска или язовска мазнина в съотношение 1:3.

Противопоказанията за употреба на пелин са:
При стомашна язва, хиперациден гастрит, индивидуална непоносимост, бременност и кърмене, обилно кървене, бъбречна недостатъчност, тежко чернодробно заболяване.

В съвременната народна медицина пелинът се използва широко като антихелминтно средство /действа срещу инфекции, причинени от паразити/ и средство за прочистване на организма от протозои, гъбички от кандида.













Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Телешки желатин за здрави стави Телешки желатин за здрави стави

Телешкият желатин укрепва здравите на ставите, подпомага работата на сърцето, подобрява метаболизма, подобрява здравето на косата, кожата и ноктите....


Цена: 11.40 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email