Псориазисът може да се появи първо при децата, а по-късно и при родителите им


| Прочетено Прочетено: 336 пъти | КоменариКоментари: 0Псориазисът може да се появи първо при децата, а по-късно и при родителите им

д-р Иван БогдановСъветите са на дерматолога д-р Иван Богданов. Неговата лекция е първата серия в новосъздадения YouTube канал на фондация "Псориазис". Д-р Богданов разказва на разбираем език относно кожното заболяване. Идеята на създателите е това да се превърне в място за достоверна информация относно дерматологичните заболявания и всичко свързано с тях да бъде представено на хората на разбираем език.

Псориазисът е хронично и често срещано кожно заболяване, което се дължи на нарушение във вроговяването – една от основните функции на кожата. Заболяването възниква на базата на наследствено предразположение. Обривът е много типичен: рязко изразени червени петна по кожата , наричани още плаки, покрити със сребристи люспи, наречени сквами.

При някои хора засягането може да е дискретно, с единични изменения по кожата, докато в други случаи може да се наблюдава генерализирано засягане на кожата, известно на специалистите под името еритродермия. При част от болните се наблюдава и засягане на ставите , което лекарите наричат псориатричен артрит.

Заболяването е известно още от времето на Хипократ, който описва нокътните и кожните промени по тялото с названието псора. Целзиус- друг известен лекар от древността, описва заболяването под името алфус. За първи път името псориазис е даден от Гален, който в това понятие включва различни заболявания. R. Willan (1808 г.) отделя псориазиса от проказата (двете заболявания нямат нищо общо) и обособява самостоятелното му съществуване, като го разделя на две клинични форми – фигурирана и дисковидна. По-късно Ferdinand Von Hebra (1841 г.) oбединява описаните от Willan две клинични форми в една – псориазис, като дава подробно клинично описание.

Честота на псориазиса

Честотата на псориазиса е най-голяма в Скандинавските страни, Германия. Англия. Русия, САЩ. Канада, където обхваща около 1-3% от населението. В САЩ боледуват средно около 2%. За България честота не е напълно ясна, счита, че боледуват около 100 хил. души.

Налице са и някои расови различия: напр. ескимоси, индонезийци и индианци не боледуват от псориазис.

Причини за болестта

Те все още не са напълно изяснени. Различни теории се стремят да обяснят причините, но нито една не предоставя категорични данни.

В наши дни най-голям брой привърженици има генетичната (наследствената) теория. Според нея заболяването се локализира в няколко патологични гена, локализирани в една или повече хромозоми. Важна отключваща роля играят т.нар. провокиращи фактори, които биват външни и вътрешни.

В подкрепа на генетичната теория говорят следните данни: голямо разпространение сред населението (1-3%);  наличие на близък роднина в 30% от случаите; съчетание с високи стойности на липидите ( затлъстяване), с повишено ниво на кръвната захар ( диабет)  и др.

Въпросът за наследствеността е много интересен и актуален, особено когато става въпрос за т.нар. фамилни (семейни) случаи. Честотата на фамилния псориазис може да бъде различна.: тя варира от 10-90%.  В България фамилното обременяване се среща в З0% от болните с псориазис. При заболяването на единия родител от псориазис, който е фамилно обременен. рискът да заболее детето варира от 17-20%. а когато и двамата родители боледуват. вероятността да заболее детето се покачва на 31 -75%.

Има случаи, в които заболяването се появява най-напред при децата, а по-късно и при родителите им.

Съчетание с т.нар придружаващи заболявания

Установено е по-честото едновременно протичане на псориазиса сравнено със здрави лица, служещи за контролна група. с исхемична болест на сърцето, инфаркт на миокарда, мозъчен инсулт, захарен диабет, хипертонична болест, стомашна язва и язва на дванадесетопръстното черво болест на Krohn, витилиго, нарушения в обмяната на липидите и хиперлипидемия, депресивни състояния. Напоследък редица изследователи определят псориазиса не само като кожно, а и като системно заболяване.

Провокиращи фактори

За появата на заболяването голямо значение имат различни отключващи (провокиращи) фактори. Те могат да отключат за първи път псориазис, но могат и да го влошат, ако вече се е появил.

Най-честите външни отключващи фактори са физични – травма, одраскване, убождане, изгаряне, ултравиолетово и рентгеново облъчване.; инфекции – най-често вирусни – морбили, херпесни вируси; бактериални – стрептококови инфекции; гьбични агенти. Също и лекарствени средства – бета-блокери, литиеви препарати, синтетични антималарици, златни соли, тетрациклинови антибиотици.

Най-честите вътрешни провокиращи фактори са психичен стрес – в 30% от случаите заболяването може да се провокира от психотравми, както и хормонални въздействия – бременност, раждане, пубертет.

Заразен ли е псориазисът? Категорично не!

Псориазисът засяга еднакво и двата пола. Може да се появи във всяка възраст, но най-често се среща във възрастта между 11 и 45 години.

Основният болестен процес при псориазиса е нарушената кератинизация. Наблюдава се усилено делене на епидермални клетки. Регенерационното (възстановително) число на целия епидермис при това заболяване е намалено 7-8 пъти. Поради ускорената епидермопоеза се достига до непълна кератинизация (паракератоза), при която клетките в най-горния слой на епидермиса не достигат пълна зрялост и запазват някои свои структури. Паракератозата е отговорна за залющваното на псориатичните плаки.
Акценти от ЗдравницаПоверията за Андреевден. Посетете и скалната църква Св. Андрей Първозвани в Румъния

Поверията за Андреевден. Посетете и скалната църква Св. Андрей Първозвани в Румъния

На 30 ноември православните християни отбелязват деня на свети Андрей, брат на свети апостол Петър. Той е наричан още Първозвани, понеже пръв сред дванайсетте апостоли е повикан да тръгне след Исус Христос....още

Страдате от възпалени венци или зъбобол? Опитайте тези изпитани народни рецепти

Страдате от възпалени венци или зъбобол? Опитайте тези изпитани народни рецепти

Възпалени венци, устна кухина, зъбобол, народната медицина е събрала и за тези болежки цял арсенал от изпитани рецепти. Здравница подбра някои от тях....още

Д-р Инна Русева за това какво е да си български лекар в Букурещ

Д-р Инна Русева за това какво е да си български лекар в Букурещ

Българката Инна Русева живее и работи като лекар в Букурещ. Тя е на 32 години и е родена в Разград. Заминава за Румъния през 2008 г., за да следва медицина в Университета по медицина и фармация "Карол Давила"....още

Един млад кон и неговите сърцати човеци имат нужда от помощ!

Един млад кон и неговите сърцати човеци имат нужда от помощ!

Диана Младенчева е скромна и отдадена майка от Северозапада, а нейният син, Ици е с диагноза, която го прави специален. Техният свят вече се е сривал веднъж. В началото на 2020 г., първият им кон – Мерзух - загива в трагичен пожар....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Колакен МАКС - формула за здрави стави Колакен МАКС - формула за здрави стави

Колаген Макс съдържа колаген, глюкозамин, хондроитин, МСМ и хиалуронова киселина. Мощна и ефективна формула за здрави стави....


Цена: 37.80 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email