Семействата с три деца са били най-спокойни по време на пандемията


| Прочетено Прочетено: 1094 пъти | КоменариКоментари: 0



Семействата с три деца са били най-спокойни по време на пандемията

Пандемия и психичното здраве на деца е темата, която вълнува социолози, психотерапевти и родители.

Какво сочат данните?
1/ 4 от анкетираните признават, че по време на ковид пандемията са загубили близък човек, при други ¼ е имало намаляване на заплатата.
Какво ви притеснява най-много през последните 2-3 месеца, 2/ 3 от запитаните са отговорили, че се притесняват за здравето на своите най-възрастни близки.  50 на сто се притесняват за децата си. Хората се притесняват повече за душевното, отколкото за физическото си здраве. Това сочат данни на онлайн анкета, инициирана от „Ида- Фондация за палиативни грижи за деца”. Тя е проведена в началото на януари 2021 г , в нея са участвали 2400 души.

И международни проучвания акцентират върху несигурността, която изпитват хората . Увеличава се и тревожността и психичните заболявания сред децата и младежите, според данни на ВВС. При момчетата на възраст между 5-10 г. през 2017 г около 11.5 на сто са имали такива проблеми, през 2020 г броят им скача на 18 на сто. Във възрастта 11-16 г.,  от 11 на сто оплакванията нарастват на 15.3 на сто.

При момичетата положението е още по-тревожно: от 14 на сто душевните проблеми се покачват на 20 на сто.
На въпрос „След колко време смятате, че се промени ситуацията” анкетираните в България смятат, че ще отнеме поне 5 г. да се възстановят здравната и образователната система, както и в икономиката. Усещането е ,че сега е зле, но ще стане по-лошо, което създава това чувство за несигурност.

„Вероятно това поколение деца, което изпитва трудностите на пандемията днес, ще бъде по-уязвимо и в бъдеще към различни психични затруднения”, коментира Анета Морфова, психолог.

Жените остават по-склонни да споделят, когато имат проблеми. Но децата, и особено момчетата в предпубертетната възраст са по-узявими, тъй като на тази възраст те са по-малко гъвкави и приспособими, смятат родители. 

Наблюдава се и друга тендция, както при по-интровертни деца, така и при възрастни, след като са работили по-продължително време у дома, връщането в училище или всекидневното ходене на работа им прави впечатление и дори им създава проблем. 72 на сто от анкетираните признават, че имат страх от излизане навън. 

Запазва се и тенденцията, когато живеят повече хора в едно домакинство, те се чувстват по-добре. И обратното, когато самотен родител отглежда детето си или децата си, проблемите се увеличават.

Колкото по-възрастни са родителите, се оказва, че дават по-висока оценка за психическото си здраве, т.е имат ресурси и знания да се справят със ситуацията. Уязвимата група при родителите се очертава при 20- 30 годишните. Много голяма част от работещите са имали притеснения, че могат да си загубят работата. Учителите по време на пандемия също са били подложени на по-голям стрес, донякъде и заради неподготвеност да провеждат онлайн обучение.

За децата също е било трудно да бъдат дисциплинирани по време на уроците, които се провеждат вече у дома. Някои родители са прибягвали до психологически трикове като обличане на унииформи или дрехи за излизане, стягане на чантата с предметите, които предстоят, за да се настрои детето за учебен час, т.е налице е смесване на ролите: сега съм на училище, след това съм у дома и се отпускам. В същото време някои деца са усещали локдауна като време, в което непрекъснато са под погледа на родителите си и едва ли не нямат лично пространство. Училището няма само образователна функция, но и социална. Именно загубата на социални контакти при учениците е било трудно.

Колкото по-малко е било детето, толкова по-трудно е било на родителите да се справят с онлайн обучението и това се е отразило в някаква степен и на психическото им здраве. Много учители също са имали високи изисквания, дори по-високи отпреди пандемията, и при спиране на интернет, невъзможност да се включиш точно в часа, пишели закъснения, отсъствия, по-ниски оценки, и това е действало травмиращо върху по-малките ученици.

„Да се вменява вина на децата, също е много опасно като ситуация: децата като преносители на ковид-инфекцията на  учители, възрастни е много опасно и ...нечестно. Това може да има дълготрайно въздействие върху тяхната психика и душевно благополучие”, отбелязва още Анета Морфова, психолог.

17 на сто от родителите са посочили, че работят много повече от дома, но само 2 на сто признават, че печелят повече. 2/ 3 от тях са се нервирали много повече вкъщи, отколкото, когато са на работа в офиса. При половината от децата също се е появила раздразнителност. Като последица са се появили още тревожност, меланхолия, апатия, агресия. Като родители трябва да сме дипломатични и да признаем, че всеки от нас има право да се чувства раздразнен или тревожен. Това особено важи за децата, които се чувстват така заради непрекъснатите промени в обучението, в средата, в ограниченията, които им се налагат.

Трябва да създадем чувство на сигурност у детето и това ще дойде от нашата вътрешна стабилност като родители. В същото време социалните контактите на децата от 11 до 15-години като че ли бяха най-силно ограничени.

67 на сто от децата гледат най-много телевизия през локдауна, 65 на сто признават, че играят по-малко, 44 на сто са чели книги. В същото време 2/ 3 от децата са играли всеки ден и са излизали ежедневно. 1/ 4 от тийнеджърите на възраст 11-15 г. не са излизали от къщи по време на локдауна.

При едно дете тревожността е най-малка, при 2 е по-голяма, отколкото, ако са 3 деца у дома, сочи още статистиката. Това се дължи и на факта, че при повече деца у дома родителите вече са свикнали да разпределят вниманието си върху всички.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email