Семействата с три деца са били най-спокойни по време на пандемията


| Прочетено Прочетено: 367 пъти | КоменариКоментари: 0Семействата с три деца са били най-спокойни по време на пандемията

Пандемия и психичното здраве на деца е темата, която вълнува социолози, психотерапевти и родители.

Какво сочат данните?
1/ 4 от анкетираните признават, че по време на ковид пандемията са загубили близък човек, при други ¼ е имало намаляване на заплатата.
Какво ви притеснява най-много през последните 2-3 месеца, 2/ 3 от запитаните са отговорили, че се притесняват за здравето на своите най-възрастни близки.  50 на сто се притесняват за децата си. Хората се притесняват повече за душевното, отколкото за физическото си здраве. Това сочат данни на онлайн анкета, инициирана от „Ида- Фондация за палиативни грижи за деца”. Тя е проведена в началото на януари 2021 г , в нея са участвали 2400 души.

И международни проучвания акцентират върху несигурността, която изпитват хората . Увеличава се и тревожността и психичните заболявания сред децата и младежите, според данни на ВВС. При момчетата на възраст между 5-10 г. през 2017 г около 11.5 на сто са имали такива проблеми, през 2020 г броят им скача на 18 на сто. Във възрастта 11-16 г.,  от 11 на сто оплакванията нарастват на 15.3 на сто.

При момичетата положението е още по-тревожно: от 14 на сто душевните проблеми се покачват на 20 на сто.
На въпрос „След колко време смятате, че се промени ситуацията” анкетираните в България смятат, че ще отнеме поне 5 г. да се възстановят здравната и образователната система, както и в икономиката. Усещането е ,че сега е зле, но ще стане по-лошо, което създава това чувство за несигурност.

„Вероятно това поколение деца, което изпитва трудностите на пандемията днес, ще бъде по-уязвимо и в бъдеще към различни психични затруднения”, коментира Анета Морфова, психолог.

Жените остават по-склонни да споделят, когато имат проблеми. Но децата, и особено момчетата в предпубертетната възраст са по-узявими, тъй като на тази възраст те са по-малко гъвкави и приспособими, смятат родители. 

Наблюдава се и друга тендция, както при по-интровертни деца, така и при възрастни, след като са работили по-продължително време у дома, връщането в училище или всекидневното ходене на работа им прави впечатление и дори им създава проблем. 72 на сто от анкетираните признават, че имат страх от излизане навън. 

Запазва се и тенденцията, когато живеят повече хора в едно домакинство, те се чувстват по-добре. И обратното, когато самотен родител отглежда детето си или децата си, проблемите се увеличават.

Колкото по-възрастни са родителите, се оказва, че дават по-висока оценка за психическото си здраве, т.е имат ресурси и знания да се справят със ситуацията. Уязвимата група при родителите се очертава при 20- 30 годишните. Много голяма част от работещите са имали притеснения, че могат да си загубят работата. Учителите по време на пандемия също са били подложени на по-голям стрес, донякъде и заради неподготвеност да провеждат онлайн обучение.

За децата също е било трудно да бъдат дисциплинирани по време на уроците, които се провеждат вече у дома. Някои родители са прибягвали до психологически трикове като обличане на унииформи или дрехи за излизане, стягане на чантата с предметите, които предстоят, за да се настрои детето за учебен час, т.е налице е смесване на ролите: сега съм на училище, след това съм у дома и се отпускам. В същото време някои деца са усещали локдауна като време, в което непрекъснато са под погледа на родителите си и едва ли не нямат лично пространство. Училището няма само образователна функция, но и социална. Именно загубата на социални контакти при учениците е било трудно.

Колкото по-малко е било детето, толкова по-трудно е било на родителите да се справят с онлайн обучението и това се е отразило в някаква степен и на психическото им здраве. Много учители също са имали високи изисквания, дори по-високи отпреди пандемията, и при спиране на интернет, невъзможност да се включиш точно в часа, пишели закъснения, отсъствия, по-ниски оценки, и това е действало травмиращо върху по-малките ученици.

„Да се вменява вина на децата, също е много опасно като ситуация: децата като преносители на ковид-инфекцията на  учители, възрастни е много опасно и ...нечестно. Това може да има дълготрайно въздействие върху тяхната психика и душевно благополучие”, отбелязва още Анета Морфова, психолог.

17 на сто от родителите са посочили, че работят много повече от дома, но само 2 на сто признават, че печелят повече. 2/ 3 от тях са се нервирали много повече вкъщи, отколкото, когато са на работа в офиса. При половината от децата също се е появила раздразнителност. Като последица са се появили още тревожност, меланхолия, апатия, агресия. Като родители трябва да сме дипломатични и да признаем, че всеки от нас има право да се чувства раздразнен или тревожен. Това особено важи за децата, които се чувстват така заради непрекъснатите промени в обучението, в средата, в ограниченията, които им се налагат.

Трябва да създадем чувство на сигурност у детето и това ще дойде от нашата вътрешна стабилност като родители. В същото време социалните контактите на децата от 11 до 15-години като че ли бяха най-силно ограничени.

67 на сто от децата гледат най-много телевизия през локдауна, 65 на сто признават, че играят по-малко, 44 на сто са чели книги. В същото време 2/ 3 от децата са играли всеки ден и са излизали ежедневно. 1/ 4 от тийнеджърите на възраст 11-15 г. не са излизали от къщи по време на локдауна.

При едно дете тревожността е най-малка, при 2 е по-голяма, отколкото, ако са 3 деца у дома, сочи още статистиката. Това се дължи и на факта, че при повече деца у дома родителите вече са свикнали да разпределят вниманието си върху всички.Акценти от ЗдравницаКакво представляват въглехидратите и как нашето тяло ги използва?

Какво представляват въглехидратите и как нашето тяло ги използва?

Въглехидратите са молекули, съставени от въглеродни. водородни и кислородни атоми. Монозахаридите са най-простите въглехидрати....още

Седем рецепти за най-необичайните и полезни компоти

Седем рецепти за най-необичайните и полезни компоти

"Здравница" подбра здравословните рецепти, които съдържат много плодове и малко захар. Това, което ги отличава от най-популярните съчетания е добавката на някои билки в компота. Това ги прави не само различни на вкус, но и много полезни....още

Черната горчица - лечебното средство на бедните

Черната горчица - лечебното средство на бедните

В поредица от статии ще ви запознаем с различните видове горчица, как се произвеждат и за какво са полезна. Днес вниманието е насочено към черната горчица...още

Благотворната сила на растенията: Стевия

Благотворната сила на растенията: Стевия

На първо място стевията се използва за лечение на диабета. Също така и в онкологията, при срив на имуннната система, при стрес, нарушения в кръвоносната система, хипертония, стомашно-чревни заболявания....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email