Какво е трансгенерационна травма?


| Прочетено Прочетено: 469 пъти | КоменариКоментари: 0Какво е трансгенерационна травма?

Семейни травми и тайни през погледа на Аида Марковска, родов и холистичен психотерапевт пред Детелина Стаменова.
 
Джерард Фром, един от изследователите на трансгенерационната травма казва, че при терапията детето изказва това, което родителят му не е могъл. Издигайки се над останките от травмите на своите предци, човек помага да се излекуват бъдещите поколения.

Кои са 2 - те най-големи трансгенерационни травми?
Първата е принудителната колективизация и национализация от 40-те и 50-те години в България на миналия век.В момента тя е много активна и се отработва от всички нас. Това, което е давал сигурност, осигурявало е хляба на трапезата за мнозина е изчезнало буквално за няколко години. Тези хора не са могли да преживеят това събитие. В нас, нашите потомци е останало от тази родова памет, в нас е останало това мислене, че каквото й да направиш някой ще ти го вземе: държавата, и т.н. Затова търсим лесното, далаверата. „Тази смърт, тази травма на дядовците ни сега се събуди”.

Втората травма е на децата, родени извън брак. Преди 20-30 г. да се роди извънбрачно, това бе обществено неприето, изобщо не се толерираше от хората. Сега това клеймо го няма: хората не се интересуват дали родителите живеят заедно, дали имат брак или не, има голяма свобода във връзките. У нас едва ли не половината от децата се раждат така, като право на избор на техните родители е какъв тип връзка ще имат.

Има много личен момент в работата ми, също имах голяма родова тайна, която трябваше да разгадая. Така тръгна и моето обучение и моите занимания. Първо се занимах с моя род, после с родовете на приятели и сега мога да кажа, че съм изследовател на родовите отношения и родовите връзки. Самата аз имах руски, канадски и германски преподаватели, но това, което те ми казваха трудно можеше да се отнесе към българските традиции и нрави, макар, че ядрото от знания бе едно и също като идея, като система. Но аз успях да хвана законите на рода, пресътворени в българската действителност и история. Аз продължавам да анализирам българската практика през призмата на българските родови травми.

На първо място е необходимо да има осъзнаване за случващото се в рода, но само осъзнаване не е достатъчно. Оттам нататък започваме да търсим какво се е случило  и тогава само това отприщване ни помага да започнем да преработваме тези емоции от миналото. Ние трябва да разкажем на потомците си историите, които сме научили, но не като сухи факти, а на душевно-емоционален план.

Ето тук почва нашето разминаване с психобиологията. Само осъзнаване на това , което се е случило не е достатъчно. Тази емоция трябва да се освободи, да стане вътрешно успокоена, така, че да не ни разрушава. Но това не е всичко: потомците ни, през нас, трябва също да я преработят, да бъде терапевтично осмислена. Да, ето родителите ни са преживели това, но ние няма да го повторим повече.

Хората се обръщат към мен, когато имат проблеми като напр.  трудности с печеленето на пари,  заболявания, лоши отношения,  психически заболявания.Акценти от ЗдравницаКакво представляват въглехидратите и как нашето тяло ги използва?

Какво представляват въглехидратите и как нашето тяло ги използва?

Въглехидратите са молекули, съставени от въглеродни. водородни и кислородни атоми. Монозахаридите са най-простите въглехидрати....още

Седем рецепти за най-необичайните и полезни компоти

Седем рецепти за най-необичайните и полезни компоти

"Здравница" подбра здравословните рецепти, които съдържат много плодове и малко захар. Това, което ги отличава от най-популярните съчетания е добавката на някои билки в компота. Това ги прави не само различни на вкус, но и много полезни....още

Черната горчица - лечебното средство на бедните

Черната горчица - лечебното средство на бедните

В поредица от статии ще ви запознаем с различните видове горчица, как се произвеждат и за какво са полезна. Днес вниманието е насочено към черната горчица...още

Благотворната сила на растенията: Стевия

Благотворната сила на растенията: Стевия

На първо място стевията се използва за лечение на диабета. Също така и в онкологията, при срив на имуннната система, при стрес, нарушения в кръвоносната система, хипертония, стомашно-чревни заболявания....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Свински желатин за здрави стави Свински желатин за здрави стави

Желатинът укрепва клетките и вътрешните влакна, има благоприятен ефект върху съединителната тъкан, подпомага възстановяването на увредените стави....


Цена: 9.50 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email