Лечението на остеопоротичните фрактури все по-успешно и в напреднала възраст


| Прочетено Прочетено: 1141 пъти | КоменариКоментари: 0



Лечението на остеопоротичните фрактури все по-успешно и в напреднала възраст

Мащабно проучване доказва ефекта от миниинвазивните оперативни техники при фрактури на гръбначния стълб. То обхваща 994 случая с прешленни фрактури, най-възрастният пациент е на 94 години.

Монографията „Остеопоротични и патологични вертебрални фрактури. Перкутанни техники за аугментация“ излезе от печат. Тя представя най-голямата собствена серия от последователни пациенти с остеопоротичнии патологични фрактури на гръбначния стълб, а неин автор е началникът на Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, проф. Васил Каракостов.

Като водещ национален експерт в областта на спиналната неврохирургия, авторът описва в книга си собствени алгоритми на поведение и препоръки за вземане на решение по отношение на диагностиката и лечението на пациенти с остеопоротични и патологични фрактури на прешлените.

Проучването обхваща 994 случая (319 мъже и 675 жени), които са лекувани от проф. Каракостови неговия екип в Университетската клиника към МУ-София в периода 2007-2018 година. Средна възраст на пациентите е 73,4години. Най-възрастният от тях е на 94 години, а най-младият – само на 20.

Става въпрос за две иновативни, минимално инвазивни оперативни техники за лечение на болката и подсилване на здравината на прешлените при пациенти с фрактури на гръбначния стълб, в следствие на остеопораза, травми или при метастази от злокачествени заболявания. При минимално инвазивната методикавертебропластика,в областта на фрактурата се инжектира специален вертеброцемент, който облекчава болката и осигурява стабилност и здравина на засегнатия прешлен.

Кифопластиката е модифицирана методика на вертебропластика, при която в зоната на фрактурата се вкарва миниатюрен надуваем балон, който моделира деформирания прешлен и в последствие той се изпълва с вертеброцемент.

„Новите минимално инвазивни, оперативни методи са в резултат от усилията да се помогне на този тип, предимно възрастни пациенти, при които рискът от една отворена операция е доста по-голям“, обяснява проф. Каракостов, който е и високо ценен международен лектор в системата на AOSpine. За разлика от традиционните оперативни методи, минимално инвазивните техники могат да се извършват и под локална анестезия, оперативното време е несравнимо по-кратко, което намалява значително риска от усложнения и скъсява периода за възстановяване на пациентите. „Напрактика няма горна възрастова граница за извършването на този тип интервенции“, категоричен е известният неврохирург.  

Остеопоротичните фрактури са световна епидемия, водеща до значителна заболеваемост, смъртност и високи разходи за здравеопазване. Те са най-честото костно заболяване в САЩ. Приблизително 1,4 милиона нови фрактури са регистрирани в световен мащаб само за 2000 г. Специалистите прогнозират, че до 2025 г. има вероятност броят им да достигне общо 4,5 млн. само за Европа. Срещат се при 30 до 50% от хората над 50-годишна възраст. Две трети от тях са клинично безсимптомни (мълчаливи). Компресионните фрактури на гръбнака са най-често срещани при жените в периода след менопаузаи от тях страдат 26% от жените над 50 години. Доказано е, че последствията от остеопоротичните фрактури водят до 1,23 пъти по-висока смъртност, като този процент се увеличава прогресивно с увеличението на броя на фрактурите.Според едно проучване около 820 000 българки са с повишен риск от осеопоротичнипрешленнифрактури.

Освен остеопоротичните фрактури на прешлените, за чието възникване основни фактори се възрастта, някои хормонални промени, свързани с нея и употребата на някои медикаменти, патологични прешленни фрактури могат да възникнат и в резултат на метастази от първични онкологични заболявания. Скелетът е мястото, където най-често се появяват метастази от рак на гърдата, простатата, щитовидната жлеза, белите дробове и бъбреците.

 Прешленните метастази са най-честите тумори на гръбначния стълб, като от тях страдат около 40% от пациентите с онкологични заболявания. За разлика от осеопоротичните фрактури на гръбначния стълб, които са по-чести при жените, при патологичните фрактури, които са в следствие на онкологични заболявания,честотата при мъжете е по-голяма.

„Остеопоротични и патологични вертебрални фрактури. Перкутанни техники за аугментация“ е първият по рода си в родната медицинска литература научен труд върху хирургическото лечение на остеопоротичните и патологични вертебрални фрактури, който идва в отговор на растящата необходимост от преминаване към минимално-инвазивни оперативни методики при все по-застаряващото население с гръбначни заболявания.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от черен кимион - капсули Масло от черен кимион - капсули

Маслото от черен кимион на Здравница е мощен и доказан имуностимулатор, аналгетик, диуретик и др. Действа благоприятно на цялото тяло....


Цена: 15.90 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email