Мащабен проект у нас ще подкрепя хората с наднормено тегло


| Прочетено Прочетено: 1488 пъти | КоменариКоментари: 0



Мащабен проект у нас ще подкрепя хората с наднормено тегло

Стартира пилотен проект по програма за подкрепа на хора със затлъстяване „Отслабвай смело“.

В програмата ще стартират две групи, едната ще се води от ендокриноложката д-р Ангелина Недялкова, а другата от д-р Златина Рункова, също ендокринолог. Психолозите Емилиян Крумов и Даниел Троев ще провеждат консултации с двете групи. Спортната програма ще се провежда от „Фитнес за всеки“ и от Тони Георгиев в онлайн сесии.

Емил Крумов, психолог в програма „Отслабвай смело“, каза: „Хората все по-често търсят помощта на психолози, защото се нуждаят от подкрепа, която не намират в семейството и колегите. Така в групови и индивидуални консултации мои клиенти със затлъстяване се справят с психологическите проблеми на заболяването.

В програмата ще се проведат 40 групови консултации за 250 души и ще се работи с 40 души в индивидуални консултации за 10 месеца. Ще се включат хора над 18-годишна възраст със затлъстяване и висока степен на наднормено тегло, които с години не са могли да отслабнат.

В програмата ще бъдат разгледани медицинските и психологическите аспекти на затълстяването. Често хора със затлъстяване са подложени на огромен стрес, имат панически разстройства, задушаване, сърцебиене, за които няма медицински обяснения, а чрез групи за взаимопомощ и консултации се намира решение и се справят с проблемите.

 Групите ще са 2 и ще провеждат срещи онлайн веднъж седмично. В тях ще има хора, които ще отслабват само с диета, само със спорт, и такива, които ще включват диета, спорт, психологическа подкрепа и терапия. Така ще може да сравним групите, ще има състезателен елемент. Спортните занимания засега също ще се провеждат онлайн с инструктори от „Фитнес за всеки“.

Д-р Ангелина Недялкова, ендокриниолог в програма „Отслабвай смело“, каза: „Над 50% от хоспитализираните болни в света са с индекс на телесната маса над 30. Затлъстяването е рисков фактор за много заболявания, то е метаболитно заболяване с характер на епидемия и е водеща причина за смъртност и инвалидизация у нас и в Европа. Много пациенти с наднормено тегло и затлъстяване опитват различни диети, спорт, но ако нямат ефект, се отказват. Когато обаче разберат какви са медицинските причини за тяхното конкретно затлъстяване и знаят какво трябва да правят, когато имат подкрепа, намаляването на теглото започва.

Имам пациенти с разгърнат метаболитен синдром и затлъстяване, които тренират 4-5 пъти седмично и нямат никакъв ефект за намаляване на тегло. Когато обаче включим терапия, ефектът идва бързо и се задържа. С хора със затлъстяване е важно да се работи, особено ако все още не са се появили диабет, дислипидемия, мозъчна съдова болест.

Важното е да наблегнем на превенцията, за да получим навременно лечение. Аз подкрепям консервативното лечение на пациентите и предпочитам терапия с медикаменти. Не  препоръчвам бариатрична хирургия на всички пациенти, защото хирургичните интервенции са инвазивни, могат да увредят човешкия организъм и защото не са решение на проблема завинаги. След бариатрична операция стомахът може отново да се разшири след години. Тези операции са успешни, но крият рискове каквито всяка една хирургична операция носи.

Затлъстяването е основна причина за появата на хронични заболявания като хипертония, дислипидемия, сърдечно-съдова болести захарен диабет тип 2, сърдечно-съдови усложнения, свързано е с повишен риск от карциноми и води до висока смъртност. Ето защо, контролът на теглото играе основна роля в управлението на сърдечно-съдовите и метаболитни рискови фактори и последствията от тях.“

Мариана Александрова каза: „Епидемиологични данни на СЗО  сочат, че над 1,9 млрд. възрастни в света са с наднормено тегло (39%), а над 600 млн. са със затлъстяване (13%). Голяма част от пациентите в КОВИД отделенията у нас в момента имат затлъстяване. Над 55 на сто от българите имат затлъстяване или наднормено тегло. Това не е случайно. Данните от проследяване на населението на 200 страни сочат, че 18% от мъжете и 21% от жените по света са със затлъстяване. За България 33% от населението над 20-годишна възраст е със затлъстяване, което е значимо по-често при мъжете, отколкото при жените (39% срещу 28%). С напредване на възрастта и честотата на затлъстяването нараства − 26% при 20-44 год, 38% (45-59 год. ) и 39% за възраст над 60 г. Лицата, които живеят на село, по-често имат затлъстяване в сравнение с тези, които живеят в големите градове (33% и съответно29%).











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сода Бикарбонат - без алуминий Сода Бикарбонат - без алуминий

Безопасна добавка в храната! Не съдържа глутен! Содата без съдържание на алуминий има редица благоприятни ефекти за здравето....


Цена: 4.00 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email