Мащабен проект у нас ще подкрепя хората с наднормено тегло


| Прочетено Прочетено: 868 пъти | КоменариКоментари: 0Мащабен проект у нас ще подкрепя хората с наднормено тегло

Стартира пилотен проект по програма за подкрепа на хора със затлъстяване „Отслабвай смело“.

В програмата ще стартират две групи, едната ще се води от ендокриноложката д-р Ангелина Недялкова, а другата от д-р Златина Рункова, също ендокринолог. Психолозите Емилиян Крумов и Даниел Троев ще провеждат консултации с двете групи. Спортната програма ще се провежда от „Фитнес за всеки“ и от Тони Георгиев в онлайн сесии.

Емил Крумов, психолог в програма „Отслабвай смело“, каза: „Хората все по-често търсят помощта на психолози, защото се нуждаят от подкрепа, която не намират в семейството и колегите. Така в групови и индивидуални консултации мои клиенти със затлъстяване се справят с психологическите проблеми на заболяването.

В програмата ще се проведат 40 групови консултации за 250 души и ще се работи с 40 души в индивидуални консултации за 10 месеца. Ще се включат хора над 18-годишна възраст със затлъстяване и висока степен на наднормено тегло, които с години не са могли да отслабнат.

В програмата ще бъдат разгледани медицинските и психологическите аспекти на затълстяването. Често хора със затлъстяване са подложени на огромен стрес, имат панически разстройства, задушаване, сърцебиене, за които няма медицински обяснения, а чрез групи за взаимопомощ и консултации се намира решение и се справят с проблемите.

 Групите ще са 2 и ще провеждат срещи онлайн веднъж седмично. В тях ще има хора, които ще отслабват само с диета, само със спорт, и такива, които ще включват диета, спорт, психологическа подкрепа и терапия. Така ще може да сравним групите, ще има състезателен елемент. Спортните занимания засега също ще се провеждат онлайн с инструктори от „Фитнес за всеки“.

Д-р Ангелина Недялкова, ендокриниолог в програма „Отслабвай смело“, каза: „Над 50% от хоспитализираните болни в света са с индекс на телесната маса над 30. Затлъстяването е рисков фактор за много заболявания, то е метаболитно заболяване с характер на епидемия и е водеща причина за смъртност и инвалидизация у нас и в Европа. Много пациенти с наднормено тегло и затлъстяване опитват различни диети, спорт, но ако нямат ефект, се отказват. Когато обаче разберат какви са медицинските причини за тяхното конкретно затлъстяване и знаят какво трябва да правят, когато имат подкрепа, намаляването на теглото започва.

Имам пациенти с разгърнат метаболитен синдром и затлъстяване, които тренират 4-5 пъти седмично и нямат никакъв ефект за намаляване на тегло. Когато обаче включим терапия, ефектът идва бързо и се задържа. С хора със затлъстяване е важно да се работи, особено ако все още не са се появили диабет, дислипидемия, мозъчна съдова болест.

Важното е да наблегнем на превенцията, за да получим навременно лечение. Аз подкрепям консервативното лечение на пациентите и предпочитам терапия с медикаменти. Не  препоръчвам бариатрична хирургия на всички пациенти, защото хирургичните интервенции са инвазивни, могат да увредят човешкия организъм и защото не са решение на проблема завинаги. След бариатрична операция стомахът може отново да се разшири след години. Тези операции са успешни, но крият рискове каквито всяка една хирургична операция носи.

Затлъстяването е основна причина за появата на хронични заболявания като хипертония, дислипидемия, сърдечно-съдова болести захарен диабет тип 2, сърдечно-съдови усложнения, свързано е с повишен риск от карциноми и води до висока смъртност. Ето защо, контролът на теглото играе основна роля в управлението на сърдечно-съдовите и метаболитни рискови фактори и последствията от тях.“

Мариана Александрова каза: „Епидемиологични данни на СЗО  сочат, че над 1,9 млрд. възрастни в света са с наднормено тегло (39%), а над 600 млн. са със затлъстяване (13%). Голяма част от пациентите в КОВИД отделенията у нас в момента имат затлъстяване. Над 55 на сто от българите имат затлъстяване или наднормено тегло. Това не е случайно. Данните от проследяване на населението на 200 страни сочат, че 18% от мъжете и 21% от жените по света са със затлъстяване. За България 33% от населението над 20-годишна възраст е със затлъстяване, което е значимо по-често при мъжете, отколкото при жените (39% срещу 28%). С напредване на възрастта и честотата на затлъстяването нараства − 26% при 20-44 год, 38% (45-59 год. ) и 39% за възраст над 60 г. Лицата, които живеят на село, по-често имат затлъстяване в сравнение с тези, които живеят в големите градове (33% и съответно29%).Акценти от ЗдравницаКакво включва частичният локдаун?

Какво включва частичният локдаун?

От петък, 27 ноември, се въвеждат нови мерки срещу COVID-19 у нас. Eто и част от по-строгите мерки, които ще се прилагат със заповед на здравния министър....още

Какво е гемотерапия и възможностите й като терапевтичен метод?

Какво е гемотерапия и възможностите й като терапевтичен метод?

Гемотерапията е метод на лечение, който използва лечебната сила на много специални растения. В повечето случаи това са дървета или храсти. Екстрактите на гемотерапия са най-мощното и най-новото допълнение към терапията на растителна основа...още

Пoчинa прoф. Александър Чиркoв

Пoчинa прoф. Александър Чиркoв

Прeз нoщтa, oкoлo 3.30 чaca, в хoтeл във Вaрнa изтъкнатият кардиолог внeзaпнo ce e пoчувcтвaл злe, вдигнaл тeмпeрaтурa и рязкo ce влoшил. Въпрeки уcилиятa нa лeкaритe e пoчинaл мaлкo cлeд тoвa....още

Обрат с майката и бебето с коронавирус в Пловдив

Обрат с майката и бебето с коронавирус в Пловдив

Искам да се извиня на УМБАЛ Свети Георги! Без мое знание в медийното пространство се тиражират изопачени факти, които директно обвиняват лекарите от болницата в несъществуваща вина....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Свински желатин за здрави стави Свински желатин за здрави стави

Желатинът укрепва клетките и вътрешните влакна, има благоприятен ефект върху съединителната тъкан, подпомага възстановяването на увредените стави....


Цена: 9.50 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email