Здравословните ползи от шафрана


| Прочетено Прочетено: 1342 пъти | КоменариКоментари: 0



Здравословните ползи от шафрана

Съветите са на Градина Иванови, Златия.

Шафранът не се доближава до вкус до нито една друга подправка и не може да бъде заменян или копиран. Той е много полезен за хората и намира широко приложение и като лекарство.

Съдържа антиоксиданти, етерични масла (маслото сафранал дава вкуса и аромата на шафрана), каротеноиди (а-крокин дава златисто жълтият цвят, ликопен, бета-каротени и други), витамини (витамин С, витамин А и витамини от групата В комплекс) и минерали (калий, калций, магнезий, манган, селен и други).

Шафранът има потивовъзпалително, антисептично, тонизиращо мозъка и имуностимулиращо действие. Лекарства, произведени от шафран се ползват за лечение на депресии, против гърчове, за подобряване на храносмилането.  Използван като подправка, шафранът има леко горчив вкус , полусладък, с привкус на мед, с аромат на море, на цветя, на парфюм и на сено. Той придава на храните светъл жълто – оранжев цвят. Заради това, той намира широко приложение в арабската, централно – азиатската, европейската, индийската, мароканската и иранската кухни. С него се овкусяват и оцветяват светли бульони, зеленчукови супи, ориз, морски дарове, всички видове месо.
Нашият съвременен начин на живот се характеризира със стрес, както на работа, така и у дома, придружен от свръхстимулация, натиск във времето, липса на признание и внимание.

Резултатът: Все повече хора изпитват психическо, а често и физическо изтощение. Това се изразява във вътрешно безпокойство, повишена раздразнителност, намалена способност за концентрация и устойчивост, често свързани със съня и проблеми със заспиването с последствията от умора и загуба на работоспособност през деня.

Това са ясни индикации за промяна на нещо. И всъщност има много подходи, които можем да използваме. Освен че съзнателно променяме реакциите си към съществуващите стресове, можем да постигнем подобрения чрез повече движения и целенасочено използване на техники за релаксация.

През последните няколко години все повече се обръща внимание на възможното влияние на хранителните вещества и растителните екстракти върху психическата ни стабилност. Шафранът е и фокусът на научните знания като фактор за психично стабилизиране. Шафранът е изключително ценен също и за нашия емоционален свят.

Той е не само най-скъпата подправка в света, но и тази, която има голямо разнообразие от положителни ефекти. Още в древността шафранът се е смятал за луксозна стока за богове и крале. Не само по отношение на свойствата му като подправка, но и поради положителните му ефекти върху отношението към живота.

По-специално през последните няколко години тези аспекти са научно изследвани интензивно и вече са налице редица много положителни резултати от проучването.

Шафранът принадлежи към семейството на растенията ирис и към рода на минзухарите. Подправката се получава от мъничките охра на стигми на специален, интензивно лилав цвят минзухар (Crocus sativus). Отглежда се в Средиземно море с фокус върху Северна Африка, Мала Азия и Испания.

Можете да разберете защо шафранът е толкова ценен, ако знаете усилията, необходими за извличането и на най-малките количества от него. За добива на един килограм шафран ви трябват между 150 000 и 200 000 шафранови цвята и площ, еквивалентна на около 2 футболни игрища. Берачът се нуждае от около ден, за да събере 50 г шафранови нишки. След прибирането на реколтата шафрановите нишки се изсушават внимателно при температури от 45 до 50 ° С. Този процес на зреене е особено важен за качеството на шафрана и ароматните и свързани със здравето вторични растителни вещества, които той съдържа. Положителните свойства на шафрана се дължат предимно на Safranal и Crocin.

Съвременните техники за анализ осигуряват съответствие с определените количества биоактивни вещества. Предишни проучвания показват значителни подобрения по отношение на податливостта на стрес, чувство на напрежение, промени в настроението и качеството на съня.

Положителните ефекти на шафрана върху нашата психическа стабилност се дължат предимно на насърчаването на образуването и освобождаването на серотонин и допамин. Тези невротрансмитери - пратеници, които предават сигнали между нервните клетки - също влияят на нашето емоционално състояние. Те влияят на централната ни „система за възнаграждение“, създават положителни настроения, увеличават вътрешното ни влечение и контролират цикъла сън-будност.











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сода Бикарбонат - без алуминий Сода Бикарбонат - без алуминий

Безопасна добавка в храната! Не съдържа глутен! Содата без съдържание на алуминий има редица благоприятни ефекти за здравето....


Цена: 4.00 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email