Всеки пети българин има Синдром на раздразненото черво


| Прочетено Прочетено: 626 пъти | КоменариКоментари: 0Всеки пети българин има Синдром на раздразненото черво

Всеки пети българин има Синдром на раздразненото черво (Irritable Bowel Syndrome – IBS) и всеки десети функционална диспепсия . Това става ясно от първото за България  проучване за честотата на тези функционални чревни заболявания, организирано от Асоциацията на младите хепатогастроентеролози и Българското дружество по неврогастроентерология и публикувано в септемврийския брой на престижното научно списания Journal of Gastrointestinal and Liver Diseases.

Нарушенията на оста черво-мозък са чести заболявания, характеризиращи се с повтарящи се коремни симптоми, които не са свързани със структурни или биохимични аномалии.Около 40% от хората в света отговарят на диагностичните критерии за поне една чревна болест.
Това високо разпространение може да се определи като проблем за общественото здраве, тъй като тези заболявания увеличават разходите за здравеопазване и причиняват влошено качество на живот на пациентите.

Синдромът на раздразненото черво се характеризира с повтаряща се коремна болка, средно поне един ден седмично за период от 3 месеца, свързан с две  или повече оплаквания: болката е свързана с дефекация; болката е свързана с промяна в честотата на изпражненията и/или с промяна във формата на изпражненията.

Изследваната група в проучването са хора в зряла възраст, активни потребители в социалните мрежи. Данните са  събирани в периода май - август 2019 г. Всички участници са поканени да попълнят онлайн въпросник за общото им здравословно състояние, без да споменаваме, че целта на това проучване е да се изследват симптомите на храносмилателната система.

Анализирани са общо 1896 души, което е 0,03% от българското възрастно население и се състои от 73,1% жени и 26,9% мъже. Средната възраст на участниците е 35,5 години.Честотата на Синдрома на раздразненото черво  в България е 20%. Полът, възрастта, семейнотоположение, професията, консумацията на алкохол, сексуалнитепроблеми, наличието на съпътстваща функционална диспепсия и непоносимостта към прясно мляко са значително свързани със Синдрома на раздразненото черво . Жените, а също и пациентите с диспепсия, хората със сексуални проблеми и тези, които имат лактозна нетолерантност с по-висок риск от развитие на Синдром на раздразненото черво. Безплатните слот машини определено са най-добрия начин за безопасно онлайн забавление. Почитателите на оригиналния хазарт без регистрация могат да оценят безплатно дори новите крафтови автомати. Този вид отдих без пари носи ярки впечатления и доставя големи дози адреналин. А ако имате късмет, забавлението без регистрация ще ви донесе виртуална победа. Съвременните сайтове осигуряват незабавен достъп до демо слот машини без регистрация. Тъй като целият процес е безплатен, можете да печелите пари само условно. Но всички негативни впечатления от загубата на лични спестявания са сведени до нула.

Разпространението на функционалната диспесия у нас е 12,7%, сочат още данните от проучването с ръководител: д-р Радислав Наков, от болница „Царица Йоанна – ИСУЛ" - София.  Пациентите със Синдром на раздразненото черво и непоносимост към прясно мляко са с повишен риск от диспесия. Акценти от ЗдравницаКакво представляват въглехидратите и как нашето тяло ги използва?

Какво представляват въглехидратите и как нашето тяло ги използва?

Въглехидратите са молекули, съставени от въглеродни. водородни и кислородни атоми. Монозахаридите са най-простите въглехидрати....още

Седем рецепти за най-необичайните и полезни компоти

Седем рецепти за най-необичайните и полезни компоти

"Здравница" подбра здравословните рецепти, които съдържат много плодове и малко захар. Това, което ги отличава от най-популярните съчетания е добавката на някои билки в компота. Това ги прави не само различни на вкус, но и много полезни....още

Черната горчица - лечебното средство на бедните

Черната горчица - лечебното средство на бедните

В поредица от статии ще ви запознаем с различните видове горчица, как се произвеждат и за какво са полезна. Днес вниманието е насочено към черната горчица...още

Благотворната сила на растенията: Стевия

Благотворната сила на растенията: Стевия

На първо място стевията се използва за лечение на диабета. Също така и в онкологията, при срив на имуннната система, при стрес, нарушения в кръвоносната система, хипертония, стомашно-чревни заболявания....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

КуркуМед - мед с куркума и черен пипер КуркуМед - мед с куркума и черен пипер

"Куркумед" на "Здравница" е традиционен, натурален продукт, който съдържа истински, български пчелен мед, куркума и черен пипер....


Цена: 8.80 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email