Всеки пети българин има Синдром на раздразненото черво


| Прочетено Прочетено: 431 пъти | КоменариКоментари: 0Всеки пети българин има Синдром на раздразненото черво

Всеки пети българин има Синдром на раздразненото черво (Irritable Bowel Syndrome – IBS) и всеки десети функционална диспепсия . Това става ясно от първото за България  проучване за честотата на тези функционални чревни заболявания, организирано от Асоциацията на младите хепатогастроентеролози и Българското дружество по неврогастроентерология и публикувано в септемврийския брой на престижното научно списания Journal of Gastrointestinal and Liver Diseases.

Нарушенията на оста черво-мозък са чести заболявания, характеризиращи се с повтарящи се коремни симптоми, които не са свързани със структурни или биохимични аномалии.Около 40% от хората в света отговарят на диагностичните критерии за поне една чревна болест.
Това високо разпространение може да се определи като проблем за общественото здраве, тъй като тези заболявания увеличават разходите за здравеопазване и причиняват влошено качество на живот на пациентите.

Синдромът на раздразненото черво се характеризира с повтаряща се коремна болка, средно поне един ден седмично за период от 3 месеца, свързан с две  или повече оплаквания: болката е свързана с дефекация; болката е свързана с промяна в честотата на изпражненията и/или с промяна във формата на изпражненията.

Изследваната група в проучването са хора в зряла възраст, активни потребители в социалните мрежи. Данните са  събирани в периода май - август 2019 г. Всички участници са поканени да попълнят онлайн въпросник за общото им здравословно състояние, без да споменаваме, че целта на това проучване е да се изследват симптомите на храносмилателната система.

Анализирани са общо 1896 души, което е 0,03% от българското възрастно население и се състои от 73,1% жени и 26,9% мъже. Средната възраст на участниците е 35,5 години.Честотата на Синдрома на раздразненото черво  в България е 20%. Полът, възрастта, семейнотоположение, професията, консумацията на алкохол, сексуалнитепроблеми, наличието на съпътстваща функционална диспепсия и непоносимостта към прясно мляко са значително свързани със Синдрома на раздразненото черво . Жените, а също и пациентите с диспепсия, хората със сексуални проблеми и тези, които имат лактозна нетолерантност с по-висок риск от развитие на Синдром на раздразненото черво.

Разпространението на функционалната диспесия у нас е 12,7%, сочат още данните от проучването с ръководител: д-р Радислав Наков, от болница „Царица Йоанна – ИСУЛ" - София.  Пациентите със Синдром на раздразненото черво и непоносимост към прясно мляко са с повишен риск от диспесия. Акценти от ЗдравницаНовото Д, което се добавя в битката с ковид е витамин D

Новото Д, което се добавя в битката с ковид е витамин D

Новото Д, което се добавя в битката с ковид, е именно витамин D. Но той може да се предозира....още

В Русия съществува по-силен интерес към Ванга, отколкото в България

В Русия съществува по-силен интерес към Ванга, отколкото в България

Ванга можеше и да лекува, не само да предсказва, но й бе забранено, за да не се разчуе, че прави магии, казва Светла Теодорова в интервю пред Здравница....още

Св. Димитър идва с коня си и сняг започва да капе от брадата му

Св. Димитър идва с коня си и сняг започва да капе от брадата му

Народният култ към Свети Димитър го представя като по-голям брат на Свети Георги. Пък според народните предания от този ден започва зимния период....още

Апарати от най-висок клас за хемодиафилтрация ще заработят до дни в Бургас

Апарати от най-висок клас за хемодиафилтрация ще заработят до дни в Бургас

Метод за извънтелесно очистване на кръвта при пациенти с терминална бъбречна недостатъчност въвеждат в бургаския диализен център „НефроЛайф“....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от черен кимион - капсули Масло от черен кимион - капсули

Маслото от черен кимион на Здравница е мощен и доказан имуностимулатор, аналгетик, диуретик и др. Действа благоприятно на цялото тяло....


Цена: 15.90 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email