Познаваме ли значението на жестовете?


| Прочетено Прочетено: 264 пъти | КоменариКоментари: 0Познаваме ли значението на жестовете?

Много жестове ги приемаме като част от доброто възпитание и изисканите обноски. Но много от тях имат често прозаично или прагматично обяснение, когато се върнем назад във времето.

1. Защо закриваме устата си с ръка, когато се прозяваме?
Има едно старо суверие при някои древни култури , предимно арабски, че при прозявка във вътрешността на човек може да се вмъкне Сатаната. Докато в Индия се считало,  че не само лош дух може да се всели в тялото, но и да излезе една част от душата на човека при прозявка. В древна Япония например се смятало, че е неприлично да се виждат зъбите на човек. Стигна се дотам, че омъжени жени си боядисвали зъбите в черно. Съвсем различно бе в Европа - причината за закриване на устата при проязвка бе чумата : хората вярвали, че стар, лош и запарен въздух носи заразата.

2. Ръкостискане и енергично раздрусване на дясната ръка
С този жест се показвало, че в дясната ръка човекът срещу теб не носи оръжие. А при раздрусването допълнително се проверявало, че отсрещната страна няма скрито в ръкава си друго оръжие или кинжал. Хората не се ръкували с лявата ръка, тъй като тя в някои култури се считалае за "непристойната" ръка. Обичаят да се раздрусва ръката идва от Средновековието.

3. Защо шофираме в дясното платно?
В древни времена придвижването ставало от лявата страна на пътя, тъй като тогава мечът бил основно оръжие и нападението било по-лесно осъществимо,  тъй като с дясната ръка по-леко се разсича.

С откриване на огнестрелното оръжие, тази практика да се стреля отдясно наляво се наложила предимно от Дивия Запад, защото това е много удобно и... точно.

4.  Откъде дойде изразът „синя кръв”?
В Испания през 15 век, благородници решиха да демонстрират превъзходство спрямо свои поданици и врагове /маврите/, като показвали, че през бялата им кожа прозират синкавите вени.

5. Защо кумът е толкова важен?
Защо мъжете имат кум? В миналото той бил много ценен помощник и другар, тъй като се притичвал на помощ да се открадне булката или да се отвлече. В по-нови времена задачата на кума е да е свидетел на брачната церемония и пазител на сватбения пръстен на младоженеца /в католическата традиция/.

 Десислав ПаяковАкценти от ЗдравницаНов тест измерва имунитета срещу ковид-19 преди и след ваксината

Нов тест измерва имунитета срещу ковид-19 преди и след ваксината

В Клинична лаборатория на УМБАЛ Св. Иван Рилски – София беше въведен нов тест за оценка на имунитета срещу COVID-19....още

Бадемът - лечебвото дърво, за което четем в Библията

Бадемът - лечебвото дърво, за което четем в Библията

Бадемът, като растение присъства в културата на много народи. Неговата родина е Средният Изток, там където е възникнала християнската религия, и не е изненадващо споменаването му, и то многократно, в Библията....още

Празнуваме Ивановден!

Празнуваме Ивановден!

Българската православна църква почита днес паметта на Св. Йоан Кръстител, който кръщава Исус Христос в река Йордан. Празникът е наричан от народа Ивановден....още

Вегетативна криза - другото име на паническата атака

Вегетативна криза - другото име на паническата атака

Вегетативната криза и нейните симптоми се появяват неочаквано за човека. Пикът на пристъпа на паниката идва след 10 минути. След края на атаката чувствате обща слабост, сънливост, след което всичко се връща към нормалното ежедневие без никакви последствия...още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сироп от черен бъз - без захар Сироп от черен бъз - без захар

Сиропът от черен бъз на Здравница е натурален продукт, произведен в България, по домашна рецепта. Не съдържа захар! Подходящ е и за диабетици....


Цена: 6.50 лв.


Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email