Познаваме ли значението на жестовете?


| Прочетено Прочетено: 387 пъти | КоменариКоментари: 0Познаваме ли значението на жестовете?

Много жестове ги приемаме като част от доброто възпитание и изисканите обноски. Но много от тях имат често прозаично или прагматично обяснение, когато се върнем назад във времето.

1. Защо закриваме устата си с ръка, когато се прозяваме?
Има едно старо суверие при някои древни култури , предимно арабски, че при прозявка във вътрешността на човек може да се вмъкне Сатаната. Докато в Индия се считало,  че не само лош дух може да се всели в тялото, но и да излезе една част от душата на човека при прозявка. В древна Япония например се смятало, че е неприлично да се виждат зъбите на човек. Стигна се дотам, че омъжени жени си боядисвали зъбите в черно. Съвсем различно бе в Европа - причината за закриване на устата при проязвка бе чумата : хората вярвали, че стар, лош и запарен въздух носи заразата.

2. Ръкостискане и енергично раздрусване на дясната ръка
С този жест се показвало, че в дясната ръка човекът срещу теб не носи оръжие. А при раздрусването допълнително се проверявало, че отсрещната страна няма скрито в ръкава си друго оръжие или кинжал. Хората не се ръкували с лявата ръка, тъй като тя в някои култури се считалае за "непристойната" ръка. Обичаят да се раздрусва ръката идва от Средновековието.

3. Защо шофираме в дясното платно?
В древни времена придвижването ставало от лявата страна на пътя, тъй като тогава мечът бил основно оръжие и нападението било по-лесно осъществимо,  тъй като с дясната ръка по-леко се разсича.

С откриване на огнестрелното оръжие, тази практика да се стреля отдясно наляво се наложила предимно от Дивия Запад, защото това е много удобно и... точно.

4.  Откъде дойде изразът „синя кръв”?
В Испания през 15 век, благородници решиха да демонстрират превъзходство спрямо свои поданици и врагове /маврите/, като показвали, че през бялата им кожа прозират синкавите вени.

5. Защо кумът е толкова важен?
Защо мъжете имат кум? В миналото той бил много ценен помощник и другар, тъй като се притичвал на помощ да се открадне булката или да се отвлече. В по-нови времена задачата на кума е да е свидетел на брачната церемония и пазител на сватбения пръстен на младоженеца /в католическата традиция/.

 Десислав ПаяковАкценти от ЗдравницаКакво представляват въглехидратите и как нашето тяло ги използва?

Какво представляват въглехидратите и как нашето тяло ги използва?

Въглехидратите са молекули, съставени от въглеродни. водородни и кислородни атоми. Монозахаридите са най-простите въглехидрати....още

Седем рецепти за най-необичайните и полезни компоти

Седем рецепти за най-необичайните и полезни компоти

"Здравница" подбра здравословните рецепти, които съдържат много плодове и малко захар. Това, което ги отличава от най-популярните съчетания е добавката на някои билки в компота. Това ги прави не само различни на вкус, но и много полезни....още

Черната горчица - лечебното средство на бедните

Черната горчица - лечебното средство на бедните

В поредица от статии ще ви запознаем с различните видове горчица, как се произвеждат и за какво са полезна. Днес вниманието е насочено към черната горчица...още

Благотворната сила на растенията: Стевия

Благотворната сила на растенията: Стевия

На първо място стевията се използва за лечение на диабета. Също така и в онкологията, при срив на имуннната система, при стрес, нарушения в кръвоносната система, хипертония, стомашно-чревни заболявания....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сироп от черен бъз - без захар Сироп от черен бъз - без захар

Сиропът от черен бъз на Здравница е натурален продукт, произведен в България, по домашна рецепта. Не съдържа захар! Подходящ е и за диабетици....


Цена: 6.50 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email