Какво е диабетно стъпало? Грижи за краката на диабетиците


| Прочетено Прочетено: 589 пъти | КоменариКоментари: 0Какво е диабетно стъпало? Грижи за краката на диабетиците

Диабетното стъпало е едно от най-честите и тежки усложнения на захарния диабет. Основни причини за развитието му са увреждането на периферните нерви и съдове на краката. Ампутацията при хората със захарен диабет е 25 пъти по-честа, отколкото при хора без диабет и е най-честата причина за нетравматична ампутация на крайник. За да не се стига до тази крайна мярка са необходими навременни диагностика, профилактика и лечение.

В пловдивската клиника „Медикус Алфа“ заработи първия интердисциплинарен секторза „Профилактика и лечение на диабетно стъпало”, където пациентите получават компетентно мнение от 3-ма специалисти – ендокринолог, съдов хирург и невролог. Този подход  с интегриране на изследвания, методики и терапии от различни дисциплини, е рядко срещан в България. Консултациите извършват д-р Мария Митева - специалист по ендокринология и болести на обмяната, д-р Александър Плачков - специалист по обща и съдова хирургия и невроложката д-р Антоанета Неделева.

„В „Медикус Алфа“ преглеждаме диабетици, които вече имат проблеми със стъпалата си, както и диагностицирани с тази болест, които биха желали да им се направят профилактични прегледи, инструментални и лабораторни изследвания, за да се прецени дали и в каква степен са нарушени техните кръвообращение и инервация. Имаме много възможности преди оперативните, с които да се подобри състоянието на долните крайници“, казва съдовият хирург д-р Плачков.

Той и невроложката д-р Неделева посочват, че чрез скрининга с триплексдоплер и ЕМГ- електромиография могат да се установят и най-ранни промени в кръвоснабдяването и инервацията  на долните крайници, и доколко те имат нужда от профилактика и лечение. Д-р Плачков добавя още, че „пациенти, на които бъдат установени в хода на изследванията, високостепенни стенози ще им бъде предложено допълнителна компютър-томографскаангиография на крайниците и при необходимост последващи съдови реконструктивни операции, с цел запазване на засегнатия крак“.

Лекарите в колаборация, след провеждане на прегледи и изследвания, вземат решение за терапевтичното поведение при конкретния пациент. В зависимост от степента на хроничната артериална недостатъчност на крайника може да се използват богат набор от медикаментозни средства, а при напреднал процес нерядко се налага и оперативно лечение.

При наличие на язви на стъпалото също могат да се прилагат различни консервативни терапии в зависимост от вида и тежестта, допълва ендокриноложката д-р Митева. И тримата специалисти изтъкват, че в този сектор „Диабетно стъпало“ пациентите се диспансеризират, за да има активно проследяване и полезна обратна връзка пациент – лекар. Диабетиците биват запознати какви храни и добавки могат да приемат, как да се самонаблюдават, какви признаци да следят, какъв начин на живот да водят.

Лекарите от сектора препоръчват 10 лесни, но важни грижи за краката на диабетиците:

1. Проверявайте краката си всеки ден за червени петна, наранявания, подуване.

2. Измивайте краката си всеки ден.

3. След измиване, краката трябва добре да се подсушават и да се намажат с тънък слойхидратиращ крем, за да е оптимално влажна кожата. Не трябва да се нанасят масла или кремове между пръстите на краката, тъй като допълнителната влага там може да доведе до инфекция, най-често гъбични.

4. Мазолите да не се отстраняват по никакъв механичен начин собственоръчно. Внимавайте да не увредите стъпалата при рязането на ноктите, загрубелите кожички около нокътя, както и по стъпалата, врастването на ноктите.

5. Не ходете боси по неравни и грапави повърхности. Пазете стъпалата от наранявания.

6.Носете удобни обувки, които защитават краката. Проверете с ръка обувката за камъчета, подгъване или други чужди тела.

7. Защитете краката си от горещо. Носете обувки на плажа или на гореща настилка. Не поставяйте краката си в гореща вода. Никога краката не се затоплят с грейки, защото при нарушена чувствителност може да се получат изгаряния.

8. Защитете краката си от студено. Не допускайте изстудяване или измръзване на стъпалата. Ползвайте меки и широки чорапи по време на сън през студените месеци.

9. За да подобрите кръвотока в краката - дръжте краката си нагоре, когато седите и лежите, раздвижвайте пръстите на краката си и глезените нагоре и надолу за 5 минути два или три пъти на ден, не кръстосайте краката си за дълги периоди от време.

10. Спрете тютюнопушенето във всичките му разновидности.

Кои са рисковите фактори за диабетно стъпало?

Съветите са на ендокриноложката д-р Мария Митева:


- Периферната невропатия предизвиква изтръпване, болка и слабост в стъпалата, но също така може да се стигне до пълна загуба на чувствителност на краката. Увреждането на нервите може също така да доведе до промени във формата на пръстите на краката и стъпалата, което налага носене на индивидуални ортопедични стелки и обувки.

- Захарният диабет води до периферна съдова болест - стесняване и втвърдяване на кръвоносните съдове на краката. Лошото кръвообращение затруднява лечението на инфекциите и е основна причина за по-високият риск от ампутации. Основни симптоми са изстиване на краката, болка и накуцване при ходене или изкачване, която изчезва при спиране за почивка за няколко минути. Освен високите стойности на кръвната захар, други рискови фактори са: тютюнопушенето, високото кръвно налягане и високия холестерол.

- Захарният диабет може да предизвика промени в кожата на краката. Увреждат се нервите, които контролират влажността и омазняването на кожата на краката. Кожата става много суха и лесно ранима, по-често се появяват мазоли. Промененото хранене на тъканите в тези зони предразполага бързото влошаване и задълбочаване на раните. Язвите се появяват най-често на точките на натиск на стъпалото. Пренебрегването на язвите може да доведе до инфекции, които от своя страна могат да доведат до загуба на крайник.

Акценти от ЗдравницаЗдравната каса вече реамбурсира всички методи за лечение на епилепсията

Здравната каса вече реамбурсира всички методи за лечение на епилепсията

Всички методи за лечение на епилепсия вече се реимбурсират от НЗОК. Досега здравната каса покриваше лечението с медикаменти, както и хирургичните интервенции за повлияване на пристъпите....още

Какво представлява електронният сертификат за ваксинация срещу COVID-19?

Какво представлява електронният сертификат за ваксинация срещу COVID-19?

Българският сертификат за поставена ваксина срещу COVID-19 отговаря на изискванията на държавите-членки на Европейския съюз, като е надграден и QR код, за да може да има до него лесен достъп от всяка точка на света....още

Защо картофите изместиха земната ябълка?

Защо картофите изместиха земната ябълка?

Наричат земната ябълка още земна круша, топинамбур, конска земна ябълка, германски картофи, земен артишок, земен слънчоглед, индиански грудки, малък слънчоглед, захарен картоф...още

Хирурзи от 4 специалности оперират с най-новото поколение на робота Да Винчи

Хирурзи от 4 специалности оперират с най-новото поколение на робота Да Винчи

Уролози, гинеколози, гръдни и коремни хирурзи в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда вече оперират с най-новата роботизирана хирургична платформа - четвърто поколение Da Vinci Xi....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email