На 24-и юни не се работи, който го направи Еньо ще му запали нивата (част 2)


| Прочетено Прочетено: 913 пъти | КоменариКоментари: 0



На 24-и юни не се работи, който го направи Еньо ще му запали нивата (част 2)

Как празнуват Еньовден в Берковица, разказва Богдана Матева, специално за „Здравница”

- Г-жо Матева, откога празнувате Еньовден?
- Еньовден е наш професионален празник от 5 години, когато създадохме билковото ателие. Разбира се, преди това сме участвали години наред в празника и ритуала на деня, тъй като интересът ни към билките е още от деца, когато с нашите майки и баби сме обикаляли по пъстрите поляни. Моите любими книги бяха първите издания на билковите книги на Мария Требен в България, от където с интерес четях за използването на лечебните треви и ги търсех по поляните.

- Имате ли любима билка или билки?
- Това е все едно да попитате майка има ли любимо дете. На един поход в Берковския Балкан, на който разказвахме за билките, които срещахме, по едно време една жена ми каза- „Боги, стига си ги милвала билките, защото ни е жал да ги берем“. Всички билки са Божи дар и няма как да откроим отделни. Едни са по-ароматни, други са с причудливи форми и цветове, но всички те са тук, за да им се доверим и да ги пазим.

- Как празнувате Еньовден в Берковица?
- Разбира се, посрещаме изгрева. Смята се, че освен билките, първите слънчеви лъчи и росата са най- лечебни на този ден. След това правим пъстър венец от билки. Легендата е за 77 билки и половина, както половинката е лек за незнайна болест. Централно място във венеца заема Еньовчето, което може да е както бяло, така и жълто. Това е много силна билка, емблeматична за деня, затова я използваме като начало на антипаразитните програми, за да даде нужния старт и енергия на очистването. След като направим венеца, всички се промушваме през него за здраве и благополучие, а в последствие венеца го оставяме и в центъра на града, за да направи това всеки, който иска. На този ден не се работи, който го направи Еньо ще му запали нивата.

- Има ли ритуал за здраве на Еньовден, който можем да направим в близкия парк, гора, , независимо къде се намираме?
- Добре е да се посрещне изгрева, защото освен билките, за първите слънчеви лъчи и росата също се вярва, че имат лечебен ефект. Ако има наоколо билки, на които могат да се доверите,- познавате ги и мястото е чисто, могат да наберат китка, като дори един стрък от вид е достатъчен. Обикновено, когато хората чуят билка, си представят само треви и цветове, но билки са и някои листа на дървета, като лист бреза, лист орех, лист гинкобилоба, така, че могат да направят китка, дори и да не са на поляната. Това ще бъде еньовското букетче, което може да се ползва за чай през годината, когато някой от семейството има неразположение.

- Без кои билки не трябва да оставаме никога у дома?
- Зависи от здравето и начина на живот на хората в семейството. Но за непредвидими ситуации е задължително да имаме помощ от билковата аптечка. Един билков спрей за гърло не е излишен никога. Аз дори си го нося в дамската чанта, защото тъй като съдържа алкохол и е подходящ както за бърза дезинфекция на ръцете, така и при ухапвания от насекоми. Билки при болки в стомаха или чревни проблеми също е добре да имаме в дома- лайка, мента, камшик, тъй като това са много бързо развиващи се неразположения.












Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email