Как да се справим с фалшивия глад?


| Прочетено Прочетено: 1648 пъти | КоменариКоментари: 0



Как да се справим с фалшивия глад?

Съветите са на д-р Силвия Паскалева - физиотерапевт и диетолог.

Как да свалим натрупаните през карантинния период килограми?  Диета срещу спорт? Кръвните тестове за хранителна непоносимост - за или против? Защо поддържането на здравословно тегло е важно? Как да се справим с фалшивия глад? Това са само част от въпроси, които се отправиха към д-р Силвия Паскалева - физиотерапевт и диетолог в София.

След принудителната за всички ни карантина някои качиха много килограми, други по-малко , а единици са тези, които могат да се похвалят, че са във форма и не са се обездвижили. От една страна, бе стресът, липсваше динамиката на ежедневния живот, а от друга – готвехме по-често от всякога и си угаждахме доста.

Какво можем да направим сега за себе си и своето здраве?

Трябва да се храним единствено и само тогава, когато сме гладни. Не трябва да похапваме, когато ни е скучно, когато сме телевизора и не знаем какво да правим. В тези случаи говорим за т.нар. „фалшив” глад. Много пациенти съобщават, че го правят редовно. Да се храним, когато сме под стрес е грешка. Препоръчва се да се хапва 2-3 пъти основно през деня, а не чести и системни похапвания.

Въпроси и отговори:

Въпрос 1: При дискова херния какви упражнения е добре да се правят?

Отговор: В този случай наистина е добре да се укрепва паравертебралната (мускулите по продължението на гръбнака) и коремна мускулатура. Упражненията не трябва да се правят, когато болката е много силна, т.е когато заболяването е в остра фаза. Нека тя е да лека и да поотшуми, тогава се прибягва към  упражнения, които намаляват още болковата симптоматика. Започва се с упражнения, които са с лека натовареност, дори и 10 упражнения за начало са достатъчни. Добре е те да бъдат назначени от физиотерапевт. Този комплекс от упражнения трябва да се сменят през един-два месеца, а не дълго да се остава с тях, защото губят своя интензитет и сила. Йога и пилатес също осигуряват добри възможности за укрепване на паравертебралната (мускулите по продължението на гръбнака) и коремна мускулатура.

Въпрос 2: От обездвижване се получават болки във врата, гърба и кръста, а също и схващания. Как да се справим с тях?

Отговор: Важно е упражненията да се правят редовно, всеки ден, 30 минути. Добре е те да бъдат релаксиращи и стречинг.

Въпрос 3: Отоци в краката, какво означава това?

Отговор: Това може да е свързано с няколко здравословни проблема. Трябва да се провери дали нямате венозен застой,  или проблем с бъбреците. Ако сте били при съдов хирург и нефролог, и те  не са установили проблем, то трябва да се отхвърли и възможността за друг здравен проблем: напр. сърдечен. Добре е да се види дали нямате и целулит,  който при тежките си проявления да не създава тежест в долните крайници. В такъв случай има различни антицелулитни програми и подходящи упражнения.

Въпрос 4: По време на карантина качих 5 кг, трябва ли да ги свалям?

Отговор: Тези 5 кг. са относителни, зависи колко сте тежали преди и колко тежите сега. Ако сте 120 кг., качването на 5 кг е един процент от общата му маса, а ако сте 50 кг- е друг процент. Най-добре е те да се свалят бързо, иначе ще станат трайни за вашите килограми, дори и да са незначителни за вашата фигура. С времето те ще станат вредни за вас. Добре е да изчислите и вашия бодимас индек, за да е ясно дали сте застрашени и от  метаболитен синдром. Как най-лесно да се отслабне? Като се намали количеството храна с 1/3. Също да се увеличи двигателната активност с 1/3 . Звучи лесно, но често пъти е препъни камък, т.е е трудно изпълнимо.

Въпрос 5: Как да сваля килограми, докато кърмя?

Отговор: Нека не забравяме, че периодът на кърмене е специален и изисква жената да се храни разнообразно и достатъчно. Не се препоръчва да се правят драстични диети. Контролирайте теглото си, докато се храните пълноценно. Ако все пак искате да започнете да отслабвате още в този период, то това са най-лесно изпълнимите стъпки: да се намали количеството храна с 1/3, а също да се увеличи двигателната активност с 1/3 .

Това е съвет към всички. Нека след празници, когато сме качили килограми, след период на обездвижване, когато сме наддали на тегло или по друга причина да направим всичко възможно отново да се върнем към обичайните си килограми. Защото добавянето на килограми към вече излишни килограми ще става все по-трудно за нас да отслабваме.

Въпрос 6: Какво мислите за диетата на Атанас Узунов?

Отговор: Имам двояко мнение, отбелязва лекарката. В режима на Атанас Узунов има интересни стъпки: прибягва се към високомазнинно хранене и се редуцират въглехидратите. Вярно е, че в годините ние заклеймихме мазнините, дори тези, които са полезни за нас. И това се случи за сметка на приема на въглехидрати, при което хранителната пирамида се обърна изцяло. При него обаче се наблюдава другата тенденция: тотално се набляга на мазнините като се изключват въглехидратите : при неговия режим те са около 10 на сто. Практиката показва, че не всички хора успяват да усвоят мазнините. Имам пациенти, които са спазвали режима на Узунов, но не се чувстваха добре, а също и не сваляха килограми. Направихме им подробни тестове, за да видим защо са тези лоши резултати. Работим с ДНК –тестове, за да видим генната предразположеност на човека към различни заболявания. Те са достъпни вече за хората. Така се стигна научно до заключението, че има хора, които не могат да разграждат мазнините и този режим не е подходящ за тях. Така, че това, което работи при едни хора, при други- не. Няма една диета, която да е приложима за всички. Затова режима на Узунов, както и други диети , при едни хора са приложими, при други- не е добре да се правят.

Въпрос 7: Какво хранене и колко да се движа при разширени вени?

Отговор: Движението е много важно, както и контрастните души, за да укрепват стените на кръвоносните съдове.Правете дълги разходки, системно.

Въпрос 8: Добра ли е 90-дневната диета?

Отговор: Същото правило, което важи за режима на Атанас Узунов, важи и за 90-дневната диета.При нея концепцията е малко по-различна. При някои пациенти дава добри резултати. Имам пациенти, които я правят 2, 3 пъти и са разочаровани, след като са били доволни от първоначалния й резултат. Защо се получава така? Защо се получава известно еднообразно хранене. Затова разнообразният прием на храни е фактор за осигуряване на повече енергия за тялото  и да сме в кондиция.

Въпрос 9:
Имам определена непоносимост към определени храни. Може ли наднорменото ми тегло да се дължи на това?

Отговор: Да, имам пациенти, които съобщават, че се чувстват дискомфортно при употребата на една или друга храна. Това може да е подуване, газове, болки в стомаха и червата, а други виждат, че наддават на килограми. Затова се назначават т.нар кръвни тестове за непоносимост. С тях се определя към кои храни пациентът има непоносимост. Кои храни можем да разграждаме, и кои –не. Тук става въпрос не за алергия, а за хранителна непоносимост- напр. глутен, лактоза. По-добре е да се направят тези тестове, вместо да  опитваме по метода проба-грешка.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Диабор - капки за регулиране на кръвната захар Диабор - капки за регулиране на кръвната захар

Диабор е натурален продукт за регулиране на кръвната захар. Диабор не съдържа никакви токсични вещества, консерванти или оцветители....


Цена: 9.90 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email