Псориазисът уврежда живота повече от рака и инфаркта


| Прочетено Прочетено: 1359 пъти | КоменариКоментари: 0



Псориазисът уврежда живота повече от рака и инфаркта

Псориазисът не е обикновено кожно заболяване, а страдание, което оказва сериозен отпечатък върху живота на пациентите. Това е едно от петте заболявания, признати от СЗО за изключително важни за съвременния човек.  Негативно му отражение върху качеството на живот може да бъде сравнено, а в някои случаи дори да превишаването на диабета, тежката депресия, инфаркта и някои онкологични заболявания като рака на гърдата. 

80 на сто от пациентите с псориазис съобщават, че той влияе негативно върху живота им, посочва д-р Иван Богданов, специалист-дерматолог и председател на Фондация „Псориазис“.

Най-честото проявление - плакатния псориазис

Псориазисът е хронично, автоимунно, системно заболяване, характеризиращо се със засилено разрастване на най-повърхностния слой клетки на кожата. Придружен е със силен сърбеж, който още повече влошава живота на пациентите. Клинично се проявява с различни по големина, рязко отграничени, червени плаки със сребристо бели люспи, появяващи се на различни места по тялото като скалп, лакти и колена, гънки, тяло.Оттук идва и наименованието на най-често срещата форма – плакатен псотриазис.

Възможно е да бъдат засегнати длани и стъпала, което ограничава ежедневните дейности на пациентите или да бъдат засегнати и ноктите, което сериозно влошава качеството на живот, поради наличния козметичен ефект.

Излекуване не е възможно – най-доброто, което може да се постигне, е пълна ремисия.  В България от псориазис страдат около 140 000 души, а приблизително около 20 000 имат  умерена до тежкаформанапсориазис. Освен, че изпитват психологически стрес, чувство за срам,  неприемане от обществото, тези хора са подложени на дискриминация и по отношение на лечението.

„Най-съвременното лечение на тежките форми на псориазиса е биологичната терапия. Имаме пациенти с подобрение само две седмици след започването й. За нас тази терапия е спасение, защото спестяваме на пациента ненужни хоспитализации, не ги разкарваме всеки ден за фототерапия и наблюдение, те водят нормален семеен, социален и професионален живот. Но достъпът на пациентите до тази терапия е силно затруднен“, посочи д-р Богданов и даде за пример Германия, където тази терапия е на първо място в най-новия консенсус за лечение на псориазис.

Затрудненията идват на първо място от малкото на брой комисии, които разрешават биологичната терапия. На второ – критериите за изписване на тези медикаменти са силно рестриктивни. „Пациентът в България трябва да има двойно по-тежък псориазис от пациента в повечето европейски държави“, посочи д-р Богданов. Но дори и допуснат от лекаря до тази терапия, Здравната каса разрешава не най-добрия медикамент, а най-евтиния – по критерия разходна ефективност, дори медикаментът да не е подходящ или дори може да бъде опасен за конкретния пациент. „Ние искаме всеки пациент, който има нужда, да получи лекарството, от което има нужда, без да му се пречи“, посочи д-р Богданов и добави – „не може изборът да бъде по административни, а не по медицински критерии“.

Пациентите на биологична терапия не се хоспитализират, което спестява пари на касата. Те работят, плащат данъци, имат добър семеен и социален живот. Снижават се и разходите за придружаващите им заболявания – диабет, хипертония, депресия. Което отново намалява разходите на държавата, са сред аргументите за това лекарите да имат възможност за избор коя биологична терапия да предпишат.

Опасните митове за псориазиса


„Достатъчно дълго време българският пациент с псориазис се е лекувал за своя сметка“, посочи Ива Димова, председател на Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложнения.  Тя цитира редица митове, които битуват в обществото и с които се сблъскват тези пациенти. Например: „Псориазисът е от липса на хигиена“, „Това е венерическо заболяване“, „Само жените страдат от псориазис, защото са развратни“.

Митове, които са опасни и вредят на пациентите, битуват и в лечението: „Пие се ябълков оцет или се гори с лупа“. „Призовавам пациентите да не се мажат със самоделни кремове, правени в гаражи. Виждаме страшни увреждания от тези мазила“, добави тя.

Пътят на българския пациент с псориазис е много сложен, категорични са лекари и пациенти. При леките случаи той се лекува изцяло за своя сметка. Дори да стигне до комисия, да му се изпише биологична терапия, той или трябва да се съгласи да се лекува с най-евтиното, дори да е опасно за него, или да се лекува за своя сметка с избран препарат.

„Курсът на лечение е между 3000 и 5000 лева. А ако пациентът е по-висок и е над 100 кг, може да достигне и 20 000 лева.“, посочи Ива Димова.

Голям проблем е и дългата обработка на документите след комисията. „Имаме пациенти с тежък псориазис, които идват в пълна безизходица в своето страдание. Тези пациенти чакат по два месеца, за да им се придвижат документите, а ние сме безсилни да им помогнем през това време“, посочи д-р Богданов.












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Свински желатин за здрави стави Свински желатин за здрави стави

Желатинът укрепва клетките и вътрешните влакна, има благоприятен ефект върху съединителната тъкан, подпомага възстановяването на увредените стави....


Цена: 9.50 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email