Родители стреснете се! 70 на сто от децата страдат от затлъстяване!


| Прочетено Прочетено: 797 пъти | КоменариКоментари: 0



Родители стреснете се! 70 на сто от децата страдат от затлъстяване!

Разсъжденията са на Екатерина Желязкова, пи-ар на Фермерски пазар - Варна.

Зов ли да го нарека; неприязън; съдене на другите; размисъл, критика, отчаян вопъл... Както искате го наречете!!! Хейтърите да си гледат работата!

Тази година и на плажа, и на улицата ми прави впечатление една тенденция, за която специалисти алармират вече повече от 5 години съвсем официално - затлъстелите деца! Да, определено повече от 70 % от ДЕЦАТА  са затлъстели. Не говоря за над 40-годишни родители, бирени шкембета, паласки от седяща работа и липса на движение, майки на едно-две деца или хора със здравословни проблеми. Говоря за деца на 5-7-10-13 г., които са ТЛЪСТИ. За момчета на 8 г., които от сега имат гърди, по-големи от гърдите на тийнейджърка. Имат шкембета и паласки. Деца, които цял ден ядат вафла, вафла, чипс, кроасан, вафла, сладолед, близалка... Виждам ги. Всеки ден. По цял ден. Не само на плажа. Виждам ги в училище, в занималнята, на детската площадка, на улицата. Деца - жертви! На маркетинга, на лакомията за печалба, на индустриализацията, на вредната храна от всеки щанд, на зависимостта от химията в храната... жерви на родителското безхаберие или нарочното затваряне на очи, жертви на безотговорността - на бизнеса, на обществото, на семейството и родителите си.

Чета по групите колко всички радеят за здравословно хранене. Всеки дори малко уважаващ себе си човек, поне един път е чел за вредата от химикалите и изкуствената храна. Родители се бият в гърдите колко правилно възпитават децата си, не дават и дума да им се каже, да им се направи забележка, да не говорим някой да посмее да се скара на ненагледните им. Учителите са превърнати в надзиратели без право на глас, докато сополанковци, които не са прочели една дори детска книжка, ги заплашват с родителите си, а обществото нехае за истинските неща, обърнато към алкохол, цигари, наркотици, фейк новини и чалга култура. И ние говорим, говорим, даваме пример, караме се, заплашваме, наказваме, говорим... и се усещам, че съм много изморена от това! Не се отказвам, но съм изморена.

Децата ми са на 5 и на 7 г. За това време се нагледах и наслушах на високопарни родители, които пред другите говорят едно, а действията им са други. На родителска среща в класа на дъщеря ми всички решихме децата да си носят плодове, зеленчуци или ядки, а още от първата седмица тя споделяше всяка вечер, че само няколко деца си носят такава храна - всички други - чипс, вафли, кроасани и пакетирани храни...

Мисля си: тези родители, които хранят децата си така, не ги ли виждат?! Не виждат ли тази болест на обществото? Толкова ли им е трудно да отделят 5 мин. на ден за детето, на което са дали живот. Толкова ли не им пука? Не виждат ли момчетата си на по 5-6-8-9 г., някои от които са с гърди по-големи от моите?! Не виждат ли момичетата си, които на 10 г. вече са с цикъл?! А краката им на 12 г. са 39 номер?! И как се примиряват с това?! Защо не вземат мерки?! Деца на 10 г. масово са с преддиабет или диабет и на хапчета?! А репродуктивните проблеми?! Свързани най-вече с хормоналните промени, които пак идват най-вече от храната?!

Хора, майки, бащи, ОПОМНЕТЕ се! Погледнете децата си, ПРИЗНАЙТЕ, че има проблем, където наистина има такъв и вземете мерки. Не сме безгрешни, но винаги може да се поправим. Зависи само дали искаме.

А една птичка пролет не прави. Един родител, колкото и да говори, колкото и да дава пример, всички останали като правят друго, децата решават, че техните родители не са прави. И синът ми като е на 5 г. и цял ден “батковци” на по 6-7-8 г. го черпят с безплатни вафли и близалки, яде. И не разбира защо аз не давам или му се карам. И колкото и да говоря, голяма полза не виждам. А навиците се изграждат сега, докато още може. Не на 15! Вземете се в ръце, бъдете отговорни, прочетете, потърсете други варианти - не е трудно. Отнема 3 мин. повече на ден, за да сложиш нещо по-малко вредно в раницата, или да вземеш кутия с плодове, зеленчуци или сандвич за плажа. И тогава вафлата или шоколада един-два пъти седмично, не са проблем. Никой не казва да забраните всичко. И аз обичам шоколад, и ям, и сладолед обичам - давам и на децата си. И вафли им давам - без глюкозо-фруктозен сироп и палмово масло. Струват малко по-скъпо, но няма нужда да ядат по две! Една стига.

И запишете децата си на СПОРТ - пред таблета и компютъра се става дебел, не силен и дисциплиниран! А ако мислите, че всичко лошо, описано до тук, е ОК, потърсете лекар, осъзнайте се, излекувайте се от безразличието и изкарайте главата си от пясъка на безотговорността и безхаберието. Това са нашите деца, вашите деца, нашето общество, родителите на нашите и вашите внуци, и на техните. Това е БЪДЕЩЕТО ни!!!











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Диабор - капки за регулиране на кръвната захар Диабор - капки за регулиране на кръвната захар

Диабор е натурален продукт за регулиране на кръвната захар. Диабор не съдържа никакви токсични вещества, консерванти или оцветители....


Цена: 9.90 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email