Здравословни крем супи и бързи ястия (съвети и рецепти)


| Прочетено Прочетено: 2805 пъти | КоменариКоментари: 0



Здравословни крем супи и бързи ястия (съвети и рецепти)

Съветите са на Екатерина Желязкова, пи-ар на Фермерски пазар - Варна.

Вегетарианска храна... или пък веган?! За някои хора приготвянето на храна с малко или без животински продукти може и да е синоним на ограничения в храненето, но на практика не е така. Вегетарианската и веганска кухня всъщност са доста разнообразни.

„Аз съм вегетарианка от 23 години. Когато станах, времената бяха други. Много приятели ме „разлюбиха“, защото не ядях месо, не пиех и не пушех. Казваха ми, че съм „скучна“ и не съм ставала за маса. Питаха ме: „Е, какво ядеш, като не ядеш месо?!“ – Всичко друго – им отговарях аз!“, припомня си Екатерина времето, когато е спряла да яде месо. Според нея, вегетарианската кухня е изключително разнообразна и богата, така също и здравословна.

Ако се замислите, ще откриете, че е така. И преди да сте отсекли категорично „Не”, може да опитате някои от бързите, лесни за приготвяне, полезни и вкусни неща, които ви представяме днес. Те са предимно крем-супи, тъй като стават бързо, а и все още им е сезон. А ние държим да ядем колкото се може повече сезонна храна.

Читателите на „Здравница” вече познават Екатерина Желязкова, пи-ар на Фемерски пазар-Варна, от рецептите ѝ за смутита, фрешове, чайове и закуски, които тя приготвя на своята фамилия всеки ден с много любов. Екатерина ни сподели още, че както разделя смутита по цветове, така прави и с останалата храна. Например, на децата си казва, че днес супата е зелена, червена, жълта, оранжева... Предпочита крем-супите, и заради това, че могат да се комбинират различни зеленчуци без да се виждат от децата. А те са изключително капризни по отношение на това, което е в чинията им. Желязкова обича да експериментира и не спазва строго рецепти, а приготвя храната с осъзнато, с желание и любов за тези, които обича.

Ще ви предложим няколко бързи, лесни и много вкусни рецепти за обяд или лека вечеря, предимно крем-супи, които все още са актуални в пролетния сезон.

1. Морковена супа
1. Морковена супа

Освен, че оранжевото те кара да се усмихваш и разяжда децата, една вкусна крем-супа, предимно от моркови, винаги върви с... усмихнато човече. В нея освен много моркови, има още лук, сладък картоф и малко белени домати. Подправките са куркума, хималайска сол, черен пипер и червен пипер. Нарязвате всички продукти на едро, слагате да се варят за не повече от 20 минути и пасирате. Понякога предпочитаме с вкус на кокос и затова по време на пасирането прибавям кокосово масло. Ако е с обикновено олио, го слагам още в началото преди водата, защото е добре подправките да се задушат в него. Когато сервирате, може да добавите сметана за аромат и красота, люта чушка или пресен магданоз.

2. Зелена супа
2. Зелена супа

Една от любимите ни крем-супи през пролетта е зелената – успокоява и зарежда с пролетна енергия. Правя я само със сезонни, чисто отгледани зеленолистни. Тази е със спанак, зелен лук, киселец, два картофа за сгъстяване и половин тиквичка. Подправям я със сол и черен пипер. Нарязвам всичко и слагам в малко масло да се задуши (може и с олио, ако искате да е веган.). Добавям вода и варя не повече от 20на минути. Ако обичате вкуса на броколи или аспержи, можете да добавите няколко розички или 2-3 стъбла. Пасирате и слагате нарязан магданоз, фермерска сметана и кокосов чипс за красота. Искаме винаги да е красиво, разбира се. А и семейството ми обожава вкуса на кокоса. Крекерите на снимката са от лимец с маслини и са купени от Фермерски пазар – Варна, както и повечето продукти за крем-супата.

3. Тарт със зеленолистни и яйца
3. Тарт със зеленолистни и яйца

Едно от най-предпочитаните ни бързи ястия за обяд, вечеря или за пикник, но изключително фино и очарователно, е тарт с лимецов блат и зеленолистни, с яйца, кашкавал и сметана. Приготвя се за около час. Той е изцяло с фермерски продукти. За тестото трябват 2 чаши лимецово пълнозърнесто брашно, пакетче масло, щипка сол и яйце. Омесва се гъсто тесто и се оставя за 20на минути в хладилник да стегне. През това време се нарязват зеленолистните – спанак, коприва, зелен лук, киселец (каквото предпочитате, няма ограничения в избора, може и да е кейл или листа от глухарче ), леко се задушават в малко мазнина на тиган. Разбъркват се 4 яйца, една кофичка сметана (може да се добави натрошено сирене), сол, черен пипер, куркума. В сместта се изсипват и вече задушените зеленолистни, и се разбъркват добре. Тестото се вади от хладилника и се разточва върху хартия за печене на слой не по-дебел от половин сантиметър. Поставя се във форма за тарт или в обикновена тавичка с добре оформен борд и се запича във фурна първоначално само за около 10 минути. Изважда се, на дъното се нарежда нарязан или настърган кашкавал (нашият е биволски или добре узрял краве, може и с пармезан на люспи, който придава много наситен аромат). Върху него се излива сместта с яйцата и сметаната. Запича се още около 20 до 30 минути. Изважда се, изчаква се да изстине, тъй като е по-вкусен студен. Затова и е толкова подходящ за пикник. Да ви е сладко и пролетно!

4. Пълнени хлебчета
4. Пълнени хлебчета

Дали искате бърза закуска или да замените хляба, пълнените кифлички със сирене  (или хлебчета – формата зависи само от вас), са очарование за небцето. Приготвят се бързо. Нашите са във формата на кифличка, от обикновено лимецово тесто, разточено не много тънко и нарязано на тригълници. Плънката е натрошено сирене, разбъркано с яйце. Навиват се, слагат се върху хартия за печене, намазват се отгоре с жълтък и се поръсват със сусам. Пекат се на около 200 градуса за 15-20 минути. Освен самостоятелна сутрешна или следобедна закуска, са чудесни за допълнение към обяда (особено, ако е само салата/ или към вечерята).

5. Паста с различни форми – талиатели, макарони, фусили
 5. Паста с различни форми – талиатели, макарони, фусили

Харесваме италианския език и много обичаме паста. Всякакъв цвят и вид. Нашата я купуваме пак от Фермерски пазар, където имаме прясна занаятчийска паста с различни форми – талиатели, макарони, фусили. Понякога ги приготвям като гарнитура към ястие, друг път добавям в доматена супа, но често пъти искаме просто едни макарони за обяд. Бързо, лесно и вкусно, освен това и полезно, тъй като са от пълнозърнесто, лимецово или ръжено брашно. Гарнирането е по избор. Ние ги предпочитаме със сирене и сметана (чесън, броколи и гъби), но понякога хапваме и с мед и банан, ако са за закуска. Тези,на снимката, са оцветени с естествени оцветители като магданоз, цвекло, червена чушка, затова и ги предпочитаме солени на вкус. Магданоз, зехтин и пармезан, или маслинова паста и сушен домат, са задължителни за придаване на неустоим аромат и фин вкус на нещо иначе толкова просто.

6. Лютива оранжева супа
 6. Лютива оранжева супа

Прибираме се след тренировка и има 30 минути да сготвя. Предпочитаме храната да е направена веднага,  непосредствено преди ядене, а не ден-два по-рано. Така е по-полезна. Отново има време само за... крем-супа. Този път е от батати или сладък картоф. С много стар лук, 5-6 скилидки чесън, куркума, червен пипер, хималайска сол и парче от глава целина. Нарязвам, сварявам за около 20 минути и пасирам докато е гореща с масло, олио, зехтин или пък с кокосово масло, ако търсите екзотичен аромат. Украсявам със сладък (за децата) или лют червен пипер (за нас). Тук важен елемент е хлябът. Нашият е с квас от Фермерския пазар. Не само вкусен, но изключително полезен е квасеният хляб. Прави се от качествени пълнозърнести брашна и втасва до 18 часа преди изпичане. Този на снимката е пълнозърнест лимец, но също толкова вкусен е квасен хляб с черен въглен, от ръж или с коприва.

7. Аспержите
7. Аспержите

Като говорим за сезонност. сега точно е времето на аспержите. Бели или зелени, аспержите са изключително полезна и вкусна храна. Не случайно им казват „кралски зеленчук“. Приготвят се лесно и бързо. Освен крем-супа с лук, чесън и сметана, която става много фина и екзотична като вкус, вкъщи обичаме съвсем чисти аспержи. С малко гхи (пречистено масло) или зехтин на тиган докато се зачервят и поръсени с черен пипер, хималайска сол и лимон, аспержите са чудесен обяд, вечеря или гарнитура. На снимката са бели и зелени, с лъжица прясна фермерска сметана за аромат и филийка квасен хляб с активен въглен. Един такъв обяд ви държи сити и доволни до вечерта, а е толкова полезен, че ако тялото ви можеше да говори, би крещяло от радост.

За любителите на аспержите ще споделя, че много обичам да ги приготвя на тиган и с други зеленчуци – като нарязани на слайсове картофи, лук, парченца джинджифил, броколи или карфиол, тиквичка и чесън. Объркани до зачервяване в тигана, те не са просто гарнитура, а превъзходен и пълноценен, здравословен обяд или вечеря. Така че не подминавайте печените зеленчуци като вариант за основно ястие.

8. Супа жълта тиква
8. Супа жълта тиква

Но да се върнем на крем-супите и сезонните зеленчуци. Следващото предложение за супа все още е актуално, макар да е топ през зимните месеци, когато има най-много жълти тикви. Супата е с жълта тиква, сладък картоф, морков, белен домат, лук, чесън, сол, куркума и розмарин. На супа с тиква винаги слагам розмарин, защото трудно можеш да устоиш на аромата и вкуса, който много подхожда на тиквата. Нарязвам на едро всичко. Сварявам за около 20 минути и пасирам горещо, като добавям кокосово масло, което също много отива на тиквата, или зехтин (ако е с олио, е добре то да бъде сложено преди варенето и зеленчуците да се задушат в него). Сервираме с украса, за да е хубаво и за очите, не само за стомаха. Зелената пролетна салата е най-доброто попълнение към тази крем-супа. От пресни салатки,зелен лук, репички и морков, както и фермерски яйца от отглеждани пасищно кокошки. Хлябът е ръжен, отново с квас.

9. Кръгли солени питки
9. Кръгли солени питки

Ако пък ви е омръзнало от крем-супи, а и с настъпването на лятото ще ядем все по-малко от тях, и искате нещо, което можете да вземете със себе си в парка, или дори на плаж... нещо, с което можете да закусите, да добавите към обяда или вечерята, или да изядете самостоятелно – най-подходящи са солените питки. Бърза и лесна рецепта с лимецово брашно, щипка сол, олио, яйце, кисело мляко със сода (вместо набухвател) и трошено сирене. Замесвате всички продукти с лъжица в купа, оформяте с намазнена лъжица в кръгла форма върху хартия за печене, намазвате отгоре със зехтин или олио, и печете на около 190-200 градуса за 15-20 минути. Неизменното допълнение към тях е домашната лимонада от лимони с лавандула, натурален мед и пчелен прашец, който е пристрастяващо вкусен в лимонадата.

И ако животът ви поднесе лимони, както се казва в една сентенция... отвърнете му с повечко мед!

Да ви е сладко.

Снимките в тази статия са използвани с позволението на Екатерина Желязкова и са обект на авторско право!













Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email