В Дряново отваря врати Колеж по биодинамично земеделие


| Прочетено Прочетено: 1349 пъти | КоменариКоментари: 0



В Дряново отваря врати Колеж по биодинамично земеделие

От 1 ноември 2018 година в Дряново отваря врати  Колеж по биодинамично земеделие. Това съобщи Силвия Велкова, агроном и преподавател в новото учебно заведение. Колежът е лицензиран от Crossfields Institute във Великобритания.

Какво е биодинамично земеделие и защо е толкова важно да се храним с  местна и сезонна храна? Това е много важно условие за всички, които искат да здрави и да поддържат телата и умовете си жизнени през целият си живот.

Всички знаем, че генетичната ни информация е набор от вероятности, които се проявяват в една или друга степен. Тоест едно растение развива своите вкусови качества в зависимост от условията на околната среда. Две семена лимец с еднаква генетична информация, отгледани при различни климатични условия- например в Англия и България- ще развият растения с известни разлики в състава на хранителни вещества. Тези различия, макар и дребни наглед, се натрупват в поколенията и след няколко години се развиват достатъчно, за да може да се каже, че растението е привикнало към местните условия, приспособило се е към тях и е развило своите качества, съобразно местните климатични дадености. Тогава то е най-полезно за храна на хората, които живеят този район. Храна, доставяна от хиляди километри няма как да има същата хранителна стойност, каквато имат местните продукти, обяснява Силвия Велкова.

Естествено, технологията на отглеждане на растенията оказва не по-малко влияние върху този процес. Растения, отгледани на здрава почва, без влагане на синтетични торове и препарати, узрели на слънце и прибрани след достигане на технологична зрялост са развили в максимална степен своите вкусови и хранителни качества.

Биодинамичното земеделие е съвкупност от технологии и практики, насочени именно към получаване на максимална полезност от отглежданите растения и животни, като едновременно с това се търси и същата полезност за почвата, хората и биоразнообразието около фермата.

Биодинамичното земеделие е практическа изява на Антропософската наука и в момента има огромен интерес към продуктите с марка Деметер- това е марката, под която се продават биодинамичните продукти.

Моят път към биодинамичното земеделие беше прав и ясен, посочва още Велкова, която от 2006 г. работи в такава ферма. По време на следването си в Аграрния университет- Пловдив, се запознах с принципите на биоземеделието и продължих да развивам тези познания и в практиката, в работата си като агроном в биологично сертифицирано стопанство. С течение на времето развих и желанието за нещо повече, за една стъпка нагоре- и тази стъпка се оказа биодинамичното земеделие. В момента освен стандартите на Деметър и множеството книги по въпроса, ползвам и услугите на консултант по биодинамика. В момента работя във ферма , която спазва биодинамичните принципи при производството на широк спектър от култури, посочва още агрономката.











Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сироп от черен бъз - без захар Сироп от черен бъз - без захар

Сиропът от черен бъз на Здравница е натурален продукт, произведен в България, по домашна рецепта. Не съдържа захар! Подходящ е и за диабетици....


Цена: 6.50 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email