Как да създадем ритъм на ученика и защо това е здравословно?


| Прочетено Прочетено: 235 пъти | КоменариКоментари: 0Как да създадем ритъм на ученика и защо това е здравословно?

Съветите са на валдорфски учители.

Всичко в света следва ритъм. Природата ни води в своя ритъм, редувайки деня и нощта и сезоните в непрестанен цикъл. Белите ни дробове поддържат живота ни в ритъма на вдишването и издишването, а сърцата ни бият, следвайки своя собствен ритъм на свиване и отпускане. Ритъмът поддържа живота ни в една оптимална структура на работа и почивка, натоварване и отпускане. Това ни позволява да отговаряме ефективно на изискванията на ежедневието ни, да постигаме поставените си цели и да възстановяваме силите си своевременно.

Да се следва ритъм се отнася както за училище, така и за дневния  режим на всички, от най-малките деца в детската градина до учениците в гимназията, посочват педагозите от waldorf.bg. За да успеят децата ни да се чувстват спокойни, уверени и жизнени през цялата учебна година, не е достатъчно да следват изграден ритъм само докато са в училище. Децата имат нужда от ритъм, на който да се базира цялото им ежедневие. Ритъмът трябва да обхваща: времето за сън и почивка, извънкласните дейности, времето за хранене, време за свободна игра, време сред природата и др.

Изграждането и спазването на ритъм обаче може да бъде истинско предизвикателство в днешно време, особено с деца в училищна възраст.

Лягайте си рано


Получаването на достатъчно количество сън е основата, на която се изгражда целият ритъм при децата. Сигурно до този момент вече сте попаднали на купища статии, разказващи за ползите от удължения сън. Е, при децата тези ползи са още по-големи. От качеството и дължината на съня зависи настроението, тонуса и способността за умствена концентрация през целия ден. За ефективен ритъм, всеки ден децата трябва да лягат по едно и също време, в границите на плюс-минус половин час. Оптималното време за лягане на децата в началните класове е около 21ч.

Ставайте 2 ч. преди началото на първия учебен час

Т.е. ако първият звънец бие в 8:30ч, детето трябва да става в 6:30, най-късно в 7ч. Сутрин детето спи толкова сладко, че понякога ни се струва, че колкото повече време му оставим „да си отспи“, толкова по-добре за него. Всъщност обаче, детето има нужда от достатъчно време преди интелектуалните занимания, за да бъде адекватно в час. Причината е, че събуждането при детето не става мигновено. Макар да е отворило очи, една голяма част от него все още спи. Събуждането на организма всъщност е бавен физиологичен процес, който се осъществява клетка по клетка. Дейности като миене на очи и зъби, сутрешно „разкършване“, закуска и излизане на свеж въздух, подпомагат процеса.

Оставяйте детето в училище 10-15 мин преди началото на първия час

Сутрин времето за всички е ограничено. Толкова много дейности преди излизане от къщи, а после и задръствания и тежък трафик. Повечето хора подсъзнателно се стремим към пристигане в последната минута, като си мислим, че по този начин ще удължим времето за останалите дейности. Това обаче е свързано с много стрес за нас самите, а и за децата ни. Така де, движейки се по ръба на бръснача, ние през цялото време се тревожим дали ще успеем да пристигнем навреме. Освен това, в някои дни трафикът просто се влачи, особено ако има дъжд или сняг, и това, което ни е отвеждало навреме в добри дни, просто води до закъснение (а децата изживяват силен стрес, ако им се наложи да прекъснат вече започнатия учебен час).

От друга страна обаче, дори да стигнем точно навреме, това не елиминира стреса за децата. Защо е така? Представете си, че бързате за влака и пристигнете точно в момента, в който влакът потегля, и се качите в движение. Как ще се почувствате? Точно така се чувстват и децата, когато ги стоварим на входа на училището точно миг преди да бие първият звънец. Децата имат нужда от време да се адаптират към училищната обстановка, да оставят спокойно вещите си на чина, да поздравят учители и съученици и да се настроят за това, което им предстои.

Спазвайте ритъма на ставане и лягане дори и през почивните дни

Независимо че през почивните дни няма нужда от бързане и ранно ставане, добре е ритъмът на събуждане и лягане да остане същият и през уикенда. Това допълнително помага за заздравяване на навиците и увеличава ползата от тях.

Ограничавайте екранното време

За ограничаване на екранното време на децата в училищна възраст има много причини.  Когато децата са пред екраните, времето, което би трябвало да прекарат в общуване и активни игри на открито, намалява. А това води до много неизразходена физическа и психическа енергия. Застояването пред електронните устройства е и една от основните причини децата да не успяват да си легнат навреме. Вместо игри на таблета, почетете заедно някоя книжка преди заспиване.

Съвет на Здравница

прочети още Защо са различни цветовете в класната стая на валдорфското училище?

прочети още Защо 9-годишните деца преживяват криза и как да я преодолеят?

прочети още С рисувателни тестове откриват проблеми в детското развитие

прочети още Когато пациентът е готов да се освободи от болезнените си патерици, той си намира и лечител!

прочети още Защо в България има нужда от антропософска терапия чрез пеене?

прочети още Валдорфската педагогика не претоварва децата
Акценти от ЗдравницаПредставиха нов проект за педиатричен и онко-хематологичен комплекс

Представиха нов проект за педиатричен и онко-хематологичен комплекс

Проектът за изграждане на нов педиатричен и онко-хематологичен комплекс в УМБАЛ „Свети Георги“ - Пловдив бе представен пред Комисията по здравеопазване в Народното събрание...още

Лавандулата - билка на 2020

Лавандулата - билка на 2020

Лавандулата (Lavandula angustifolia) от векове се използва като средство за успокояване и отпускане. Историята ни връща към времето на древните гърци и римляни, а преди това и в стария Египет....още

Бабинден в Първа САГБАЛ Света София

Бабинден в Първа САГБАЛ Света София

На 21.01.2020 г. от 11.00 ч. екипът на Първа САГБАЛ „Света София“ ще отбележи Деня на родилната помощ, известен още като Бабинден, с ритуала „миене на ръце“...още

Празнуваме Бабинден - деня на родилната помощ. Какви са обредите и как се празнува?

Празнуваме Бабинден - деня на родилната помощ. Какви са обредите и как се празнува?

Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагали при раждане на младите булки и невести, които са раждали....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Рибен колаген на прах - 150 гр.
Рибен колаген на прах - 150 гр.

Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email