Лъчелечение - какво представлява, кога се налага и как действа?


| Прочетено Прочетено: 679 пъти | КоменариКоментари: 0Лъчелечение - какво представлява, кога се налага и как действа?

Лъчелечението е метод, който ликвидира болестния процес. За разлика от хирургичните методи, изрязващи болния орган, лъчелечението съхранява целостта и функцията му. Нуждата от лъчелечение се уточнява от специалист лъчетерапевт. Целта е постигане на трайно оздравяване или облекчаване на редица оплаквания, свързани с Вашето заболяване (болка, притискане на околни тъкани и органи) за подобряване на Вашето качество на живот.

Какво представлява лечението с йонизиращи лъчения?
Перкутанно лъчелечение означава облъчване през кожата. То се извършва с помощта на специално конструирани апарати. Това е основен метод за лечение на онкологичните заболявания, известен под много наименования, които са получили гражданственост: телегаматерапия, дълбока рентгенова терапия, нагревки. Лечението не е свързано с болка. То не се вижда, не се усеща и много прилича на правенето на рентгенова снимка.

Как се осъществява облъчването?
Пациентът се поставя да легне върху масата, където трябва да стои неподвижно по време на сеанса, тъй като лечебните лъчи са насочени много прецизно към болната част от тялото му. Болният остава сам з процедурната зала от 1 до 10 минути, колкото трае един сеанс. Лечението се извършва чрез един или няколко ежедневни сеанса.

Как действа лъчелечението?
Лечебните лъчи проникват в тъканите и при всеки сеанс ликвидират част от заболелите клетки. В това отношение лъчелечението много прилича из безкръвна операция- като че ли ежедневно се стопяват определен брой клетки. Здравите тъкани също реагират на облъчването, като е кървекето след операция и оставянето на белег. Принципът на лъчевото лечение се базира от една страна върху по-голямата уязвимост на болните клетки, а от друга на по-високата способност на здравите тъкани де се възстановяват в периода между всяко облъчване. Така се обяснява защо лечебната доза не се прилага наведнъж, а трябва да се разпредели за 5-7 седмици - един път на ден, 5 пъти седмично, с почивка събота и неделя. Понякога се налага по-различно разпределение на дозата, което зависи от вида на заболяването.

Надежден метод ли е лъчелечението?
В наше време апаратите за облъчване осигуряват голяма прецизност, точност и акуратност при извършване на лечението с йонизиращи лъчения. Пациентите и персоналът са защитени от излишно облъчване. Пациентът не е опасен за своите близки, не е източник на лъчение. Той може спокойно да контактува с децата и близките си.

През какви етапи преминава лечението?
Лъчелечението се провежда по специален план. Определят се точно мястото на облъчването, положението на тялото при лечебния сеанс и най-добрият начин да се облъчи болното място, при което максимално да се щадят здравите тъкани. Областта на лъчелечението се начертава върху кожата и това изисква съхраняване на знаците. Макар и неприятно, то осигурява надеждна повторяемост на всеки сеанс. Математическата обработка на данните се извършва от специалист по дозиметрия (физик) с помощта на компютър. Лекарят и физикът решават как точно да се проведе лечението, каква обща доза да се приложи и на колко облъчвания тя да бъде разпределена. Поставят се окончателни знаци върху кожата Ви. Въвеждат Ви в процедурната зала и първото облъчване (първият сеанс) започва.

Вие ще бъдете под ежедневно наблюдение от медицинския екип, грижещ се за Вашето здраве. Първоначално и периодически Вашето лечение и състояние ще се разглежда и обсъжда от разширен лекарски екип. Рентгеновият лаборант, извършващ лъчелечението, ежедневно ще Ви наблюдава. Лекуващият лекар ще наблюдава възникналите лъчеви реакции и ще се грижи за тяхната профилактика и лечение. Медицинската сестра ще Ви обясни, ако се налага специален режим на хранене и почивка по време на лъчелечението.

Оплакванията по време на облъчване се наричат лъчеви реакции. Те зависят от разположението и големината на облъчваната област и в голяма степен са индивидуални.

В някои случаи може да причини общи оплаквания: нарушение на съня, подтискане или загуба на апетита, неспокойствие, гняв, апатия, чувство за вина и дори мисъл за отказ от лечение. Повечето реакции са временни като се развиват по време на облъчването и понякога могат да продължат 1 -3 месеца след лъчелечението,
 
Тъй като лечението става през кожата, при всички пациенти могат да се наблюдават кожни реакции. Кожата в полето на облъчването става чувствителна, може да се зачерви, по-късно да пигментира като при излагане на слънце, да се появи сърбеж, излюштване, временно потъмняване (пигментация). За облекчаване на тези нормални реакции носете широко, памучно, не стягащо бельо. Пудрете облъчваната кожа с детска или специална пудра, подсушете винаги при кожата преди облъчването , тъй като влажнността засилва реакциите.

В зоната на облъчваните полета може да се появи временно разреждане или опадане на някои окосмени части.

При облъчване на устната кухина, гърлото и ларинкса могат да се наблюдават: - болки при преглъщане, зачервяване на гърлото, малки ранички, които преминават след завършване на облъчването;

При облъчване на белият дроб и хранопровода могат да се появяват следните реакции:
- затруднение и болки при преглъщане, кашлица.

При облъчване на корема и таза могат да се появяват следните реакции:
- временни реакции на дебелото черво, предизвикващи колики и диария;
- временни реакции на правото черво и ануса, свързано с тежест, спазми, болка, кървене;
- временни реакции на пикочния мехур, водещи до парене, често уриниране, спазми, болка, кървене;
- реакции на влагалището - сърбеж, зачервяване, оскъдно кървене,
- реакции на ануса - зачервяване, дразнене, парене, болка; Включването  на  медикаменти  облекчава  всички лъчеви     реакции  и   прави  лечението поносимо. Обсъдете с лекуващия си лекар хигиенния и диетичен режим, който следва да спазвате.Акценти от ЗдравницаКак да подсилим детския имунитет?

Как да подсилим детския имунитет?

Въпросът за детския имунитет е актуален през цялата година, но особен интерес предизвиква той на прага на есента и идващите студени месеци. Съвети за това ще ни дава д-р Василка Юрукова....още

Тръстиката - храна и лекарство

Тръстиката - храна и лекарство

В много страни на Източна и Югоизточна Азия, на Африка и Южна Америка, различните видове тръстика са източник на храна. Младите филизи се ядат сурови или в салати, супи, пюрета, задушени и др....още

В Пловдив вече диагностицират с последно поколение скенер

В Пловдив вече диагностицират с последно поколение скенер

Последно поколение многослайдов мултидетекторен спирален компютърен томограф /скенер/ вече е денонощно на разположение на нуждаещите се от Пловдив и страната....още

Нов прием на заявления от родители за осигуряване на детегледачи

Нов прием на заявления от родители за осигуряване на детегледачи

Агенцията по заетостта стартира нов прием на заявления по проект „Родители в заетост” от 17.09.2019 г. до изчерпване на финансовия ресурс....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 250 мл. Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 250 мл.

Натурално, студено пресовано масло от плодовете на облепиха, Натурален източник на Омега-7. Подходящо за директна консумация и козметични цели....


Цена: 31.70 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Рибен колаген на прах - 150 гр.
Рибен колаген на прах - 150 гр.

Морска краставичка - тинктура
Морска краставичка - тинктура

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница Здравница - Google Plus RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2017 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email