Спасиха 53-годишен с критична аортна стеноза с почти напълно спряло сърце


| Прочетено Прочетено: 2273 пъти | КоменариКоментари: 0



Спасиха 53-годишен с критична аортна стеноза с почти напълно спряло сърце

Голям мултидисциплинарен екип от Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център, начело с  проф. Иво Петров и  с експертното съдействие на проф. Юлия Джоргова, която е пионер в имплантирането на катетърни клапи у нас , спаси живота на 53-годишен мъж с изключително увеличено сърце и ниска помпена функция.

В операцията по имплантиране на перкутанна аортна клапа (tavi) участваха лекари от различни специалности – анестезиолози, кардиолози, кардиохирурзи и съдови хирурзи. Това съобщиха от лечебното заведение.

Мъжът е постъпил в болницата в критична клинична ситуация, на границата между живота и смъртта. Стеснената аортна клапа на пациента влошава още повече шансовете му да оцелее. Помпената функция на сърцето, която е една от основните характеристики, определящи прогнозата, е едва 15%, като в голяма част от случаите е подобна стойност на изтласкване на кръвта, е несъвместима с живота. В такава тежка ситуация откритото оперативно лечение е свързано с изключително висока смъртност и единствената възможност за този пациент е поставянето на транскатетърна аортна клапа (tavi). 

„Самата имплантация беше осъществена в условията на индиректен сърдечен масаж,  сърцето на пациента практически беше спряло. Това направи изключително рискова процедурата и за наше щастие след като много точно беше имплантирана катетърната клапа и благодарение на усилията на екипа - външен сърдечен масаж, медикаменти, които подкрепят сърдечната функция, и в резултат на коригираната вече аортна стеноза, сърцето постепенно започна да възстановява своята функция. И след един критичен период от около 6 часа, през което време пациентът беше на изкуствена вентилация и циркулация с медикаменти, той постепенно започна да възстановява бъбречна функция и съответно да подобрява функцията на сърцето. Това доведе до възстановяване на хемодинамиката и съответно до постепенното възстановяване на функцията на всички органи, 18 часа след процедурата беше прекратена изкуствената вентилация. След един много бързо протекъл рехабилитационен период и раздвижване, 48 часа след интервенцията пациентът беше в отлична кондиция без никакви медикаменти, които да подкрепят сърдечната функция, с напълно самостоятелна бъбречна функция, без необходимостта от хемофилтрация. Той вече е насочен към стандартното отделение, оттук нататък престои клинично наблюдение, но прогнозата е добра.. Вярвам, че този млад човек ще успее бързо да се възстанови и да се върне към нормален начин на живот в семейството и в професията.“, коментира случая проф. Иво Петров, който е и  национален консултант по инвазивна кардиология.

„Специално поставянето на перкутанна клапа е най-добрият израз на разбирателство и сътрудничество между специалностите, което води до най-доброто решение за пациента. Много тежък случай и въпреки, че беше млад човек, беше много закъснял и нещата бяха драматични, включително и с тежко протичане на самата процедура, тъй като още преди да се започне съществената част на процедурата, сърцето временно спря. Но екипът се справи перфектно, сърцето тръгна и клапата беше поставена. Човекът се стабилизира и всичко завърши много добре. Чудесно се справи екипът с един особено тежък случай и чест прави на болницата. Тази методика, поставянето на аортна клапа, е най-добрият вариант на междуболнично и интердисциплинарно сътрудничество. Винаги има варианти все по-тежки пациенти, които иначе биха загинали, да бъдат спасени при добро съдействие между екипите и различните специалности.“, заяви и проф. Юлия Джоргова, един от доайените на инвазивната кардиология у нас.

 Транскатетърната (перкутанна) смяна на аортна клапа (TAVI) е минимално инвазивна интервенция, при която през артерията на бедрото се достига с катетър до  сърцето, където се разгъва и се поставя клапната протеза. Клапата е проектирана така, че да достигне и да бъде фиксирана с максимална прецизност на своето място. Процедурата има множество предимства пред отворената хирургия. Възстановяването е много по-бързо и пациентите могат скоро да се върнат към нормалните си ежедневни занимания. Сведени са до минимум рисковете както по време на операцията, която не изисква спиране на сърцето, така и следоперативния риск от инфекции. Няма нужда и от доживотно приемане на противосъсирващи медикакаменти (антикоагуланти). Проучванията сочат, че методът има по-добра ефективност и сигурност и в дългосрочен план, а индикациите за използването му постепенно се разширяват и при пациенти с по-нисък риск.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

КуркуМед - мед с куркума и черен пипер КуркуМед - мед с куркума и черен пипер

"Куркумед" на "Здравница" е традиционен, натурален продукт, който съдържа истински, български пчелен мед, куркума и черен пипер....


Цена: 8.80 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email