Аспержите - лечебният зеленчук


| Прочетено Прочетено: 1429 пъти | КоменариКоментари: 0



Аспержите - лечебният зеленчук

Името аспержи (Asparagus officinalis) идва от гръцкото аспарагус, което е в превод означава младо стъбло - ядивната част на растението.

То идва от топлите региони на Южна и Централна Европа, Северна Африка и Близкият Изток. Вирее особено добре на бреговете на реки. Отглежда се като култивирано като зеленчук.

Градинарите различават бяла и зелена аспержа. При бялата стъблата се събират преди да поникнат над почвата.

Сезонът им започна: те се събират от април до юни и са особени ценени като зеленчук. В Германия и Австрия по-скоро се търси бялата аспержа, а в англоговорящите страни - зелената.

Аспержите са известни не само като зеленчук, но и лечебно растение. В Китай напр. са използвани някои от разновидностите му за лечебни цели ощепреди 5 хил. години срещу кашлица, язви и проблеми с пикочния мехур.

Египтяните също са го използвали, гърци и римляни се запознали с него през 2 –и век пр. Хр. Тогава като лечебно растение било използвана диворастящата аспержа, която според древния лекар Диоскурид действа диуретично и разхлабително, а също така можело да помогне и при жълтеница. С тези индикации аспержата била препоръчвана до 19-ти век.

Благодарение на римляните и тяхната култура аспержата проправила своя път през Алпите и достигнала отвъд тях. Със залеза на римската култура обаче изчезнал и добива на аспержи.

Чак през 16-ти век засаждането им е споменато отново. Аспержата се считала на софрата на благородниците за скъп деликатес.

В по-ранните векове корените на растението били използвани като лечебно средство, докато семената - като заместител на кафето.

Консумацията на аспержи в световен мащаб нараства с всяка изминала година.

Интересен факт е, че България е била един от производители на аспержи в Европа до 1944 г. и за много българи този зеленчук не се смята за екзотичен. След това за дълго време изчезва от пазара ни, но сега вече има български производители, чиито продукция е на високо ниво.

Ето съдържанието, изразено в цифри за 100 гр. свеж продукт: енергия – 85 кДж (20 ккал), въглехидрати – 3,88 г, мазнини – 0,12 г, белтъци – 2,2 г, захари – 1,88 г, хранителни влакнини – 2,1 г; витамини А (бета каротен) – 38 мкг, лутеин – 449 мкг, витамин В1(тиамин) – 143 мкг, витамин В2 (рибофлафин) – 141 мкг, витамин В3 (ниацин) – 978 мкг, витамин В5 (пантотенова киселина) – 274 мкг, витамин В6 – 91 мкг, витамин В9 (фолиева киселина) – 52 мкг, холин – 16 мг, витамин С – 5.6 мг, витамин Е – 1.1 мг, витамин К – 41 мкг; калций – 24 мг, желязо – 2 мг, магнезий – 14 мг, манган – 0.15 мг, фосфор – 52 мг, калий – 202 мг, натрий – 2 мг, цинк – 0.5 мг. (Тегловната мярка „мкг“ – микрограма, е една хилядна от милиграма и една милионна част от грама.)

В коренищата и в цялото растение се съдържат инулин, стероли, сапонини, гликозиди, флавоноиди и други биологичноактивни вещества. От аспарагус е изолирана и идентифицирана за пръв път аминокиселината аспарагин, която получава наименованието си от растението.

При приготовление в кухнята е много „чувствителен” зеленчук. Той се изважда внимателно от почвата, за да не се нарани, което важи и при обработката му. Има стотици рецепти за приготовление на аспержи.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Златно мляко на прах Златно мляко на прах

"Златно мляко" на прах на "Здравница" съдържа куркума, цейлонска канела, джинджифил и черен пипер. Вкусна и здравословна напитка за цялото семейство....


Цена: 6.60 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email