Най-добрите напитки за утоляване на жаждата през лятото (част 4)


| Прочетено Прочетено: 1469 пъти | КоменариКоментари: 0



Най-добрите напитки за утоляване на жаждата през лятото (част 4)

В разгара на горещия сезон от годината, при температури от 22 до 34C, кръвоносните съдове се разширяват и тялото отделя излишната топлина. Ако живакът в термометъра показва над 34C, кожата започва да се овлажнява, за да се охлади. Казано по друг начин - изпотяваме се. Обикновено организмът на човека изпарява до 2,5 литра влага за едно денонощие, но в горещините това количество достига до 4 литра. Според учените при 1 л. загуба на течност започва да ни мъчи жажда, при 2 л. намалява умствената дейност, при 3 л. вие ни се свят, а при 4 л. са възможни сърдечни пристъпи или дори загуба на съзнанието. Една трета от недостига на влага може да се набави от храната, но две трети идва от течностите. Затова е хубаво да знаем кои напитки с билки най-бързо и ефикасно утоляват жаждата.

Рецепта №1: Напитка от телчарка със сок от горски плодове
20 г сухи листа от билката (Polycala sibirica L.) се заливат с 1 л гореща вода, кипват се за 2-3 мин, оставят се похлупени 2-3 часа, след което се прецеждат. Към топлата отвара се прибавя 1 ч.ч. сок от горски плодове – боровинки, малини, ягоди и др. Напитката се поднеся охладена.

Рецепта №2: Газирана напитка с хвойна
200 г свежи шишарки от хвойна се нарязват на ситно, заливат се с 2 л вода и се варят 10-15 мин, оставят се да се охладят и се прецеждат. Прибавя се 100 г мед, разбърква се до разтваряне, прибавя се 25 г хлебна мая, разбърква се, съдът се покрива с марля и се оставя на стайна температура. Когато дрождите се издигнат на повърхността, разбърква се и се разлива в бутилки. Бутилките се затварят добре и се оставят за 3-4 дни на хладно място.

Рецепта №3: Газирана напитка от шипки
В 3-литров буркан се слагат 0.5 кг свежи плодчета шипка, добавя се 600 г захар, половин пакетче суха мая за хляб и се налива вода до горе. Обръща се няколко пъти за да се разтвори захарта и се оставя на стайна температура – 20-250С. След 3-4 дни, ако течността е газирана добре, се отлива и се поднася охладена. Към шипките се налива ново количество вода и захар и процедурата се повтаря, докато напитката се оцветява в червено.

Рецепта №4: Напитка от лопен
1 ч.ч. сухи цветове от лопен се заливат с 1 л вряла вода, кипва се за 1-2 мин, похлупва се, докато се поохлади, прецежда се през гъста цедка и към отварата се прибавят 50 г захар и 1 г лимонена киселина. Напитката се сервира охладена.

Рецепта №5: Напитка от лопен с мед
1 ч.ч. свежи цветове от лопен се заливат с 1 л вряла вода, похлупват се и се оставят така 3-4 часа, прецеждат се и към отварата се прибавят 3-4 супени лъжици пчелен мед. Разбърква се до разтваряне на меда. Поднася се добре охладена.

Рецепта №6: Напитка от лопен с липов цвят
Приготвя се отвара от цвят на лопен, както е посочено в горната рецепта. Отделно 10-15 г сух липов цвят се залива с 0.5 л вряла вода и се вари в похлупен съд 5-10 мин. След като се поохлади се прецежда и отварата се смесва с отварата от лопен. Прибавят се 5-6 супени лъжици пчелен мед и се разбърква до разтваряне на меда. Напитката може да се поднесе гореща, като чай или охладена – през горещите летни месеци.

Рецепта №7: Напитка от магарешки бодил с мед
10 цвята на магарешки бодил се нарязват на едро, заливат се с 1 л вода и се варят в похлупен съд за 10 мин. След охлаждане се прецеждат през гъсто сито и към отварата се прибавя 100 г пчелен мед и 1-2 г лимонтузу. Разбърква се до разтварянето на меда. Поднася се охладена. По желание може да се сложи по-малко мед.

Рецепта №8: Газирана малинова напитка
В дълбока чаша се изсипва към 200 мл изстудена газирана вода, отгоре се изстисква един малък лимон и се пускат 1-2 бучки лед. Наливат се от високо 50 мл сироп от малини така, че да не стане нужда от разбъркване, съветва проф. Пенчо Далев в книгата си "Диворастяща храна"( издателство"Труд").

Рецепта №9: Напитка с мащерка

50 г свежи листа от мащерка и 50 г жълт кантарион се заливат с вряла вода и се кипват за 1-2 мин. Оставят се похлупени 3-4 часа, прецеждат се и към отварата се прибавя 50 г пчелен мед и 1-2 г лимонена киселина. Разбърква се до разтваряне на меда. Поднася се охладена.

Рецепта №10: Сок от облепиха с мед и мента
Към 3 ч.ч. сок от облепиха се прибавя 1 ч.ч. отвара от мента (вижте там), 3-4 с.л. пчелен мед, 1 ч.ч. вода. Размесва се добре до разтваряне на меда и се оставя 2-3 часа в хладилник преди поднасяне.












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Какаово масло за равномерен тен Какаово масло за равномерен тен

Сурово, 100% натурално какаово масло! Какаовото масло подпомага почерняването на кожата, като й придава здравословен и равномерен тен....


Цена: 14.00 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email