Най-добрите напитки за утоляване на жаждата през лятото (част 3)


| Прочетено Прочетено: 1655 пъти | КоменариКоментари: 0



Най-добрите напитки за утоляване на жаждата през лятото (част 3)

В разгара на горещия сезон от годината, при температури от 22 до 34C, кръвоносните съдове се разширяват и тялото отделя излишната топлина. Ако живакът в термометъра показва над 34C, кожата започва да се овлажнява, за да се охлади. Казано по друг начин - изпотяваме се. Обикновено организмът на човека изпарява до 2,5 литра влага за едно денонощие, но в горещините това количество достига до 4 литра. Според учените при 1 л. загуба на течност започва да ни мъчи жажда, при 2 л. намалява умствената дейност, при 3 л. вие ни се свят, а при 4 л. са възможни сърдечни пристъпи или дори загуба на съзнанието. Една трета от недостига на влага може да се набави от храната, но две трети идва от течностите. Затова е хубаво да знаем кои напитки с билки най-бързо и ефикасно утоляват жаждата. 

Рецепта №1
Сок от пащърнак с мед
1 ч. ч. сок от пащърнак, получен на сокоизстисквачка, се разрежда с 2 ч.ч. вода и се подслажда със 100 пчелен мед.

Рецепта №2
Напитка от пащърнак и целина
500 г пащърнак и 500 г целина се нарязват на ситно и се сваряват поотделно в по 2.5 л вода за 0-15 мин. След охлаждане се прецеждат през сито, отварите се смесват и се прибавят 2 ч.ч. сок от горски плодове – малини, къпини, оксикокус, боровинки и др. Напитката се поднася охладена и с кубче лед. В хладилник може да се запази без да ферментира до 10 дни.

Рецепта №3
Газирана напитка със жълт кантарион
100 г сушен жълт кантарион се сварява в 2 л вода за 5-10 мин, прецежда се и докато е извлекът е топъл се добавя 1 ч.ч. захар и 2-3 г лимонтузу, кипва се за 1 мин и се охлажда. Поднася се с газирана вода поотделно, а съотношението на извлека от жълт кантарион и газираната вода е според вкуса.

Рецепта №4
Напитка от жълт кантарион с мед
50 г сушен жълт кантарион се сварява в 2 л вода за 10 мин, след което се похлупва и се оставя да се охлади до стайна температура. Прецежда се и се прибавя 100 г пчелен мед, разбърква се до разтваряне на меда и се охлажда. Напитката се поднася охладена през летните горещини за ободряване.

Рецепта №5
Чай с коприва, жълт кантарион и риган
Равни части от сухи листа на коприва, жълт кантарион и риган се смесват добре и сместа се използва за приготвяне на чай. 3-4 с.л. от сместа се попарват с 1 л вряла вода, похлупва се за 5-10 мин, прецежда се и се подслажда с мед или захар. Чаят е ароматен и ободряващ. Съхранява се в добре затворени стъклени или картонени опаковки, на тъмно, сухо и прохладно място.

Рецепта №6
Коктейл с коприва и сок от моркови
За 3-4 порции се взимат 250 листа от коприва и 500 г моркови. Заедно се прекарват на сокоизстисквачка. Към получения сок се добавя сокът от 1 лимон. Подслажда се с мед, може да се разреди с вода или газирана вода. 

Рецепта №7
Коктейл от коприва с ябълки
Равни части сок от коприва и сок от ябълка се смесват, подслаждат се с мед или захар, разбърква се до разтварянето на захарта и се разрежда с равен обем вода или газирана вода. Коктейлът се поднася охладен с парченце лед.

Рецепта №8
Сок от къпини
1 кг къпини се заливат с 500 мл вряла вода, похлупват се и се оставят за 15-20 мин, след което се прецеждат през гъсто сито, остатъкът върху ситото се претрива с лъжица и към сока се прибавя 100 г захар и 1-2 г лимонтузу. Разбърква се, загрява се почти до кипене и се оставя да се охлади. Сокът се използва като заливка към тестени изделия и като напитка, след разреждане с вода или газирана вода.

Рецепта №9
Гореща напитка от къпини с мед
В чаена чаша се налива до половина вряла вода, в нея се разбърква една лъжичка пчелен мед и след разтварянето му се долива сок от къпини, приготвен по горната рецепта.

Рецепта №10
Напитка от спирея и сухи плодове
100 г сухи ябълки (круши, сини сливи кайсии) се заливат с 1 л вода и се варят 10 мин. След охлаждане се прецеждат и към отварата се прибавя 50 г мед и 2 г лимонтузу. 50 г свежи цветове от спирея (Filipendula ulmaria L.) се заливат с 1 л вряла вода, похлупват се и се оставят да се охладят, като отвреме на време се разбъркват. Прецежда се и отварата се прибава към подсладената с мед отвара от плодове. Напитката се поднася добре охладена.












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email