12 октомври - Световен ден за борба с артрита


| Прочетено Прочетено: 1014 пъти | КоменариКоментари: 0



12 октомври - Световен ден за борба с артрита

Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ) за поредна година отбелязва Световния ден за борба с артрита, който се провежда всяка година на 12 октомври.

Артритните заболявания са най-голямата група хронични заболявания в световен мащаб. Само в Европа от различни видове ревматични заболявания страдат над 120 млн. души, а в България пациентите са повече от 100 хил. души. Данните са неофициални, тъй като липсват официални регистри.

Сред най-често срещаните ревматични заболявания са ревматоидният артрит, болестта на Бехтерев, псориатичният артрит, подаграта, различните видове артрози и т.н. В групата на ревматичните заболявания попадат и по-редки състояния, сред които системните заболявания на съединителната тъкан (системен лупус еритематозус, прогресивна системна склеродермия, васкулити, синдром на Сьогрен и др.), както и различни заболявания на костната система (остеопении, остеонекрози, остеити и т.н.).

Световният ден за борба с артрита се отбелязва от 1996 г. насам с цел подобряване на информираността сред обществото и медицинската общност за ревматичните заболявания. Добрата информираност скъсява времето за поставяне на диагноза. При някои заболяванията диагнозата може да се забави и повече от 10 години, а това води до рискове от тежка инвалидизация на хората и натоварване на социалните системи.

През тази година Организация на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ) отбелязва Световния ден за борба с артрита с информационна кампания в социалните мрежи. Макар и много разпространени, ревматичните заболявания остават слабо познати на обществото. Познанието за техните основни симптоми и последици може да помогне за по-бързо поставяне на диагноза при наличие на оплаквания, по-ранен старт на лечение и съответно благоприятна прогноза.

Познаването на ревматичните заболявания може да помогне за подобряване на живота на хората, страдащи от такива заболявания, както и отношението на техните близки и приятели.

От началото на октомври всеки ден ОПРЗБ публикува на страницата си (https://www.facebook.com/revmatologia/)  и в групата си във Facebook (https://www.facebook.com/groups/revmatologia)  полезна и интересна информация за ревматичните заболявания. Кампанията ще продължи и няколко дни след 12 октомври, след което ще бъде обобщена. Данните дотук показват, че информацията е достигнала до над 3 хил. души.

С публикациите си ОПРЗБ развенчава основните митове за ревматичните заболявания – че те са свързани с възрастта, както и че слагат край на активния живот на хората, които страдат от някое от тези заболявания. Ревматичните заболявания се откриват обикновено в по-млада, активна възраст, а от тях все по-често страдат и деца. При навременна диагноза и адекватно лечение обаче, прогнозата за хората с тези заболявания е изключително благоприятна и те биха могли да продължат с обичайния си живот.

ОПРЗБ проведе и социален експеримент по повод Световния ден за борба с артрита. Организацията призовахората с ревматични заболявания в България да разкажат с няколко думи как биха обяснили своето заболяване на човек, който няма никаква представа за него. Десетки хора откликнаха на призива и ОПРЗБ ще публикува резултатите от експеримента, заедно с кратък анализ на 12 октомври в страницата си във Facebook и на сайта си : http://www.revmatologia.org/

Публикацията е част от кампанията на ЕУЛАР по повод 12 октовмри, под надслов „Бъдещето е във вашите ръце‘











Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email