Здравословни брашна от билки (рецепти)


| Прочетено Прочетено: 1751 пъти | КоменариКоментари: 0



Здравословни брашна от билки (рецепти)

След бума на различни видове зърнени натурални брашна - оризово, от рожков, бял трън, орех, ечемик, елда, просо, лимец, спелта, ябълки и много още (всичките можете да ги откриете в „Здравница”), ви предлагаме и няколко рецепти от билки.

Брашно от корени на Езерен сцириус
(Scirpus lacustris L., Schoenoplectus lacustris L.)

Корени от езерен сцириус се измиват и почистват с твърда четка, нарязват се на ситно и се сушат в проветриво място за 24 – 48 часа, след което се досушават във фурна до пръхкавост. Смилат се в кафемелачки и се пресяват през сито. Брашното се използва за подправка на супи и за приготвяне на тестени изделия – самостоятелно или в смес с пшеничено и ръжено брашно.

Брашно от корени на тръстика
Корените от тръстика се измиват и почистват, нарязват се на ситно и се сушат на сянка 2-3 дни. Ако не са изсушени добре (да се чупят между пръстите), се досушават във фурна при 600С за 3-4 часа. Смилат се, според количеството – на домашна или по-голяма кафемелачка, пресяват се и се съхранява, както се съхранява пшеничено брашно. Брашно от корени на тръстика се използва самостоятелно или в смес с пшеничено брашно за изготвяне на хляб и всякакви тестени изделия.

Брашно от плодове на гроздовидна череша
(Череша, гроздовидна (Padus racemosa L.)
У нас гроздовидната череша е позната още под името обикновена песъкиня, а също и черемуха.

Плодовете се изсушават на слънце, докато кожата се свие, след това се досушават във фурна при 50-600С за 3-4 часа. Счукват се в хаван (по възможност метален), след което се смилат на блендер или кафемелачка. Пресява се и брашното се съхранява в добре затворени съдове. Използва се като добавка към пшеничено брашно за приготвяне на тестени изделия и сладкиши, а също така за пълнеж на банички и пирожки. Брашното придава на тестените изделия  неповторим аромат.

Брашно от клубени на стрелолист

(Sagitaria sagittifolia L.)
Наричат още билката воден шип и сагитария. За хранителни цели се използва коренището и висящите на него подобни на орехи клубени на стрелолиста. По вкус сурови клубените напомнят на орехи. Сварени те имат вкус на грах, а печени – на картофи. Кожата на клубените има горчив вкус и е най-добре да се отстрани след сваряването.

Клубените се почистват, обелват се от кожицата, нарязват се на тънки парченца и се сушат в тънък слой на слънце, докато станат хрупкави, след което се досушават във фурна при 600С за 2-3 часа. Смилат се на кафемелачка. Брашното се съхранява в добре затворени съдове. Използва се към пшеничено брашно за замесване на хляб и приготвяна не тестени изделия, каши, сосове и др.

Бадемово брашно
 Бадемовото брашно се използва като алтернатива на пшениченото брашно, но има и своите предимства: по-високо съдържание на белтъци, не съдържа глутен и притежава вкусови и ароматни качества. То се смята като пребиотичен продукт и хранителна добавка, заради съдържанието на диетични влакнини и биологичноактивни вещества.

Приготвянето на бадемово брашно при домашни условия е сравнително лесно и приятно занимание. За да се получи брашното бяло, се отстранява кожичката, като бадемите се бланшират за 1-2 мин в непокрит съд или се заливат с гореща вода и се оставят похлупени да се охладят. Кожичката лесно се свлича между пръстите. Бадемите се подсушават с кърпа и се сушат 20-30 мин при 50-60оС или докато станат съвсем крехки и чупливи.

Сухите бадеми се слагат в блендер или кафемелачка и се смилат до получаването на прахообразна маса. За това обикновено са необходими 30-60 секунди. Много дългото смилане превръща брашното в слепваща се маса. Брашното се съхранява в добре затворен съд в хладилник. Бадемовото брашно бързо гранясва, ако се държи открито или се съхранява на стайна температура.

Брашно от коренища на бърдуче
(Nuphar luteum L.)
Свежите коренища на бърдучето се разрязват по дължина на ивици с дебелина 0,5-1 см и дължина до 10 см. Сушат се на открито, досушават се в сушилни за плодове, след което се смилат. За отстраняване на дъбилните вещества и други биологично-активни вещества, брашното се залива за 5-6 часа със студена вода (5 л за 1 кг брашно), като се разбърква от време навреме. Водата се отлива и процедурата се повтаря. Накрая след последното отливане на водата, брашното се разстила върху чиста повърхност, суши се и се съхранява в добре затворени съдове.

Промиването с вода може да се извърши и преди смилането и изсушаването на нарязаните коренища, но в такъв случай времето за накисване трябва да се удължи и да се проведе 3-4 пъти.

Има случаи на отравяне с билката, при неконтролирано приложение! Смъртта настъпва вследствие на парализа на централната нервна система!

Брашно от корени на водолюб
Измитите корени се сушат на стайна температура за 1-2 дни, след което се нарязват на парченца с големина 2-3 см и се досушават на слаба фурна, докато станат пръхкави. Смилат се на кафемелачка или блендер и се пресяват. Ситното брашно се използва за подправка (сгъстяване) на супи и за приготвяне на хлебни изделия.












Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Какаово масло за равномерен тен Какаово масло за равномерен тен

Сурово, 100% натурално какаово масло! Какаовото масло подпомага почерняването на кожата, като й придава здравословен и равномерен тен....


Цена: 14.00 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email