Синапът - помощникът при простуди и артрит (рецепти)


| Прочетено Прочетено: 4208 пъти | КоменариКоментари: 0



Синапът - помощникът при простуди и артрит (рецепти)

У нас са познати 6 вида синап: черен синап ((Brassica nigra)), сапартска горчица (Brassica juncea), бял синап(Brassica alba), полски синап (Brassica arvensis) и бяла дива ряпа (B rassica rapa).

Медицинският синап , познат още като черна горчица (Sinapis  nigra), черен синап, а също и като хардал се среща диворастящо в ниви, угари, като плевел, из тревисти места. В последните години заради повишеното му търсене се отглежда и култивирано.

Черната горчица цъфти от май до ноември. Добре е да се засява след торени бобови или житни култури, като предварително е задължително почвата да е чиста от плевели.

Торенето с оборска тор не се препоръчва, тъй като растенията силно избуяват и дават ниски добиви. Трябва да се има предвид още, че култивираната билка е по-капризна от диворастящата( напр. белия синап), особено към студове, и ако измръзне семената му опадат много по-лесно.

А именно синапеното семе е дрогата  Semen Sinapis, които намират особено голямо приложение в официалната и народната медицина.

Синапеното масло(Oleum Sinapis aethereum) е особено полезно,  съставено е главно от алилизотиоцианат и не съдържа нишесте.

Синапът се използва предимно за лапи (счуканото на брашно семе и забъркано с брашно и хладка вода) при простуда и бронхит, за бани, за правене на синапени книжки ( Charta sinapisata), за правене на горчица ( смесено със семената на белия синап), а също и за получаване на синапено и тлъсто масло, което служи за храна.

Синапът се пие като пикочогонно средство, при воднянка, болки в стомаха, кашлица и запек.

Отвара от синапеното семе се приема при пясък в бъбреците. Отварата се приготвя по следния начин: 1 суп.л. синап се поставя в 500 мл. вода, ври докато стане наполовина. Пие се 3 пъти дневно по 1 ч.л.преди хранене.

При болки в стомаха се приемат т.нар. синапени хапчета. Те се приготвят  като ½ -1 ч.л. синапено брашно се поставя в средата на къшей хляб и се прави хлябно топче. Приема се 1-3 пъти дневно след храна.

Външно:

При настинка се правят лапи от синапено брашно: 1 шепа синапено брашно се вари в малко вода до сгъстяване, след което сместа се слага върху памук, памучно или вълнено парче( от естествен плат). Слага се върху настиналия орган, обикновено върху белите дробове. През няколко минути се проверява за зачервяване на кожата. При появата на леко зачервяване лапата се прекъсва.

При ревматизъм се препоръчват бани със синапено брашно:
около 100 гр. синапено брашно се изсипва в памучна или друга подходяща торбичка. Пълната торбичка ври в съд с 2-3 л. вода, в която има 1 л. морска сол до разтваряне на солта. В още топлата баня се потапят краката на болния, завит добре, съветва известният наш билкар Васил Канисков.

При менингит се правят компреси за кратко - върху главата на пациента
. Сместа се приготвя по следния начин: добре се размесват в 1л вода 20 гр. синапено брашно, 2 суп.л. морска сол и 10 гр. камфоров спирт. 2-3 пъти дневно се правят компреси върху цялата глава. Подходящото памучно парче се потапя в сместа и след леко изтискване се поставя върху главата, така че да я обхване цялата. Не се препоръчва при болни бъбреци!

При простуди, бронхит и др, счукано и смесено с мед синапеното семе се приема вътрешно. Липсват данни за дозировката вътрешно.

Синапеното семе се използва и за консервиране на туршиите.

Малко известен факт е, че синапът е медоносно растение.

Белият синап (Brassica alba) е познат още в древността като лечебно растение. Още оттогава е бил прилаган външно: като компреси при настинки, бодежи, бронхити, пневмонии, ревматизъм, лумбаго, артрит и др.

Билката е силно дразнеща и е добре да се използва внимателно, препоръчва още билкарят. В друга рецепта откриваме приложението й като лапи като в равни количества се смесват студена вода , оцет, счукано синапено семе и брашно. Кашата се разстила върху парче плат ( между 2 слоя плат) или хартия и се поставя върху болното място. Престоява не повече от 15-20 мин.

Вътрешно се приема ½ ч.л., смесена с 1 суп.л. мед. 3 пъти дневно, но не трябва да е продължително.












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от черен кимион - капсули Масло от черен кимион - капсули

Маслото от черен кимион на Здравница е мощен и доказан имуностимулатор, аналгетик, диуретик и др. Действа благоприятно на цялото тяло....


Цена: 15.90 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email