Защо казват на морингата „хряново дърво”? (част 1)


| Прочетено Прочетено: 1911 пъти | КоменариКоментари: 0



Защо казват на морингата хряново дърво? (част 1)

Морингата (Moringa oleifera) е новата суперхрана. Наричат я също и „ хряново дърво” заради вкуса на корените й. В тях се съдържа вид глюкозиди, които миришат подобно на хряна, а листенцата й имат привкус, подобно на лютивите подправки. Дори така се случило, че английските колонизатори използвали ядливите й корени вместо хрян  дълго време, разказва специализираният сайт www.zentrum-der-gesundheit.de.

Родината й са хималайските области на Северна Индия. Растението се счита , че има най-богатите хранителни вещества на земята. Междувременно дървото се разпространило в тропиците и субтропиците,  и днес е широко представено в Азия, Африка, Латинска Америка, Арабия и Карибите. Както пресните, така и сушените й листенца се консумират в развиващите се страни в най-различна форма и се използват в борбата срещу широко разпространеното недохранване на населението. В индустриалните страни тя се предлага от няколко години като хранителна добавка.

 Морингата е известна и като „дървото на безсмъртието”

Тя принадлежи към сем. Moringaceae. Тъй като почти всички части на растението са ядливи или могат да се оползвотворят по друг начин, тя е получила признанието „ чудно дърво”. В много страни се счита за важен източник не само на хранителни вещества, но се използа и за медицински цели.  Според индийската медицина

морингата може да лекува повече от 300 болести.

Тъй като е изключително издръжливо на климатичните промени, и особено на суша,  и може да расте и при най-неблагоприятни условия на почвата, е получила името „дърво на безсмъртието”.

Казвай и също дърво-гигант с необикновени качества. Характерно за него е неговият къс,  издут ствол и неговите висящи бобови плодчета, които изглеждат като „палки за барабани”. Друга особеност е неговият бърз растеж. То може да расте  с до 30 см. месечно и още през втората година достига до 8 метра височина, което се дължи на  хормона на растежа и  антиоксидант зеатин , който се среща тук в голямо количество. В човека зеатина  се предполага, че до огромна степен ускорява регенерацията на кожата, намалява  процеса на стареене и прави виталните вещества на морингата много лесно усвоими в организма. Докато в много други хранителни продукти от зеатина има само остатъчни следи, то при морингата  има мнократно високи стойности.

Семената от моринга - идеални за пречистване на питейната вода

Едно съвсем необичайно приложение намират семената на морингата. Добитият от тях  прах може да задържа наличните във водата прах, бактериии и други вещества.  И по този начин те се използват за пречистване на питейната вода.  Ако човек си помисли само за преимуществата на чистата питейна вода за хората в третия свят, става ясно колко са важни моринговите дървета в тези региони.

Голямото съдържание на витални и хранителни вещества в моринговите листенца помага също така в борбата с недохранването – дори  само по 2 чаени лъжички прах от моринга да се вземат дневно( между  10-25 гр.), това подобрява значително състоянието на хората от тези региони.

Още през 1997 г. в югозападните части на Сенегал бе насърчена  употребата на прах от морингово дърво в рамките на проекта  “Church World Service” (CWS). Храната бе давана включително на бременни и кърмещи жени. Продължителните резултатите по-късно показаха, че  общото здравословно състояние на недохранените жени и деца е подобрено, особено състоянията на анемия, а бременните жени са родили бебета с по-високо тегло. Кърмачките пък са имали повече кърма.












Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Диабор - капки за регулиране на кръвната захар Диабор - капки за регулиране на кръвната захар

Диабор е натурален продукт за регулиране на кръвната захар. Диабор не съдържа никакви токсични вещества, консерванти или оцветители....


Цена: 9.90 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email