Десет неща, които ни показва езика


| Прочетено Прочетено: 4539 пъти | КоменариКоментари: 0



Десет неща, които ни показва езикаЗа традиционната китайска и индийска медицина да се огледа езика на болния е едно от първите неща, с които започва прегледа при лекаря. Здравият език е розов и чист. Той е част от нашата храносмилателна система. Не случайно казват, че добре сдъвканата  в устата храна е половин свършена работа на стомаха, тъй като много полезни вещества се усвояват именно в устата. Хранителни дефицити на минерали, непоносимост към храни, както и  започващи болести се отпечатват върху езика, пише австрийският здравен сайт gesund.at. Индийски учени дори са разработили метод за дистанционна диагностика по моментната снимка на езика.

1. Гъбична инфекция
В зависимост от това дали езикът е обложен в червено или бяло, то това може да е симптом за гъбична инфекция в тялото. Гъбичките могат да се намират в червата, като се подхранват от твърде голямата употреба на рафинирана захар. Възможно е гъбичките да се намират още във вагината, по ноктите и краката.

2. Алергия
Ако езикът е подут, то това е начало на алергична реакция в резултат на непоносимост към някаква храна. Човек може да види, че езикът му има оток по  следите от зъбите, които остават върху него.

3. След употреба на антибиотик
При някои остри бактериални инфекции като цистит и пневмония  се предписват антибиотици. Особено при по-дългата им употреба трябва да се има предвид, че се получава нежелана реация: в случая оцветен в черно език.                              

4. Липса на витамини и минерали
При небалансирано хранене с по-малко плодове и зеленчуци в организма се появяват някои липси на витамини, минерали и соли. Това ни сигнализира нашия език, ако изглежда прекалено гладък или месест. Твърде малко витамин В 12, желязо и фолиокиселина могат да провокират анемия, това намира също своя отпечатък върху езика.

5. Сифилис
Сифилисът е бактериална, полово предавана болест, която нелекувана води до смърт. Върху езика се появяват надлъжни бразди. Диагнозата категорично се поставя обаче след кръвен тест.

6. Болестта на Крон
Язвените изменения на хроничната възпалителна болест на червата се запечват още от устата.  Болестта на Крон се характеризира с многократни повтарящи се болки в червата, разстройство и гадене. Афти и други язвички по устата трябва да се лекуват или от зъболекар, или от фамилният лекар, който да предпише локално третиране.

7  Рак на устата
 При бучки по езика и  чести кръвоизливи от устата, които не са от венците трябва  да се мисли за рак на гърлото . Затова незабавно посетете лекар, който освен тази диагноза да отхвърли и съмненията за рак на гърлото.

8. Простуда
При настинка или грип характерният червен цвят на езика изчезва. Повърхността му става бледа. В тези случаи традиционната китайска медицина препоръчва да се пият затоплящи напитки, или с добавени загряващи подправки ( чер пипер, джиндифил и пр).

9. Хранително отравяне
При остро хранително отравяне -  напр. с развалено месо или  яйца, езикът става сивкаво-жълт. Също така от устата излиза характерна лоша миризма.

10. Слабост на черния дроб
Гъста, жълтеникава или кафеникава повърхност  на езика може да е свързана със слабост на черния дроб или на жлъчката. Напр. започващ хепатит. А също и голямо пренатоварване в работата на черния дроб в резултат на  прекомерна употреба на алкохол оставя своя отпечатък върху езика.












Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Алое - сух екстракт при запек Алое - сух екстракт при запек

Алое - сух екстракт на капсули притежава благоприятен ефект при хроничен запек. Продуктът не предизвиква привикване и няма странични ефекти....


Цена: 9.00 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email