Кои са 18-те най-често използвани билки в кухнята? (част 1)


| Прочетено Прочетено: 2797 пъти | КоменариКоментари: 0



Кои са 18-те най-често използвани билки в кухнята? (част 1)Известна верига кафенета във Виена направи своя класация за най-популярните билки, които днес се използват в кухнята и в народната медицина. Кои са те, кои от тях ползваме и кои сме позабравили?


1. Риган (Origanum vulgare)
ястия като пица,  chili con carnе, и изобщо всички видове меса, печена риба и пр. са немислими без тази подправка. В Средиземноморската кухня риганът е на особена почит: възбужда апетита, засилва перисталтиката на червата,  а зехтин, подправен с билката е направо неустоим за салати.  Чаят от риган, жълт кантарион и мащерка има универсален лечебен и тонизиращ  ефект.

2. Киселец

той спада към богатите на оксалати храни, които обикновено се свързват с образуването на песъчинки и камъни в бъбреците. Използвани обаче умерено, те не крият подобен риск. Киселец, смесен със спанак придава още по-свеж вкус на салата или ястието.

3. Чубрица

една от най-известните, често използвани и ароматни подправки у нас .Освен с кулинарните си достойнства, тя изпъква и с лечебното си приложение, особено при разстройство и нервен стомах. Чаят от чубрица действа затягащо като и двата вида – градинска и балканска чубрица са еднакво ефикасни. Важно е чаят да е приготвен само от един от видовете.

4. Къри
растението къри е от сем. Седефчеви, техен известен представител са  портокалът и лимонът напр. Листата на кърито намират широко приложение в аюрведа. В модерната кухня се използват най-вече при ястия с ориз, особено с  агнешко и пилешко.  Пресните листа се използват в индийската кухня, имат антиоксидантно, противодиабетно и антимикробно действие. Плодовете на растението могат да се хапват за десерт.

5. Майорана (Origanum majorana)
наречена още билката на Афродита. Много близка роднина на ригана, нейният аромат винаги е бил важна съставна част от постиженията на кулинарното изкуство. В лечебното растение се крият много ценни съставки. При проблеми с главата и храносмилането, трябва  продължително време да се взема майорана. Билката дори може да се пие цял живот, като се правят  паузи през определени интервали от време.

6. Естрагон (Artemisiae Dracunculus)
универсална подправка, наречена още тарос  със специфичен аромат. Намира приложение при приготвяне на някои рибни ястия, както и на всички видове блюда с яйца, особено омлет. Естрагонът улеснява дишането, укрепва съня и нормализира киселинността на стомашния сок.

7. Лазаркиня (Galium odoratum)
Подправката е известна още и като благовонен брош,  тъй като била сред китките на лазарките.  В кулинарията се използва както в свеж, така и в сух вид за овкусяване на зеленчукови ястия, компоти, пудинги, лимонада, вино. Лазаркиня има пикочогонно и леко противовъзпалително действие, което определя приложението й при заболявания на пикочните пътища. Използва и като спазмолитично и успокояващо средство при колики и болки от различен произход. Както и при безсъние, гадене, световъртеж, конюктивит, кожни обриви и рани, при болезнена менструация. Прясно набрана действува по-силно от изсушената, съветват опитните билкари.

8. Копър (Anethum graveolens)
той сее използва при газове, безсъние, нервно възпаление, недостиг на кърма, колики, жлъчнокаменни болести. Действа от успокояващо до сънотворно, възбужда апетита. Таратор, зелени салати, извари, сирена губят от вкусовите си качества, ако не са подправени с него.

9. Исоп (Hyssopus officinalis L.)

билката се използва при редица симтоми, свързани с простудни заболявания и грип. Но лечебният исоп трябва да се взема много внимателно, само по предписание на фитотерапевт, тъй като изрично е забранен за бременни и кърмещи жени,(причинява преждевременно раждане и интоксикира бебето). Противопоказан е и при страдащи от епилепсия. Като подправка е изключително подходящ за добавяне към сирене, супи, салати и други ястия, които прави по-лесно смилаеми.

Съвет на Здравница

разгледай и поръчай Билки и билкови продукти

намери информация за над 190 вида билки в "Каталог - Билки"

прочети още Как да отгледаме билки у дома?

прочети още 25 златни правила за приготвяне на билки












Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сироп от черен бъз - без захар Сироп от черен бъз - без захар

Сиропът от черен бъз на Здравница е натурален продукт, произведен в България, по домашна рецепта. Не съдържа захар! Подходящ е и за диабетици....


Цена: 6.50 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email