Лекуват с кръв от оздравели от ебола


| Прочетено Прочетено: 2431 пъти | КоменариКоментари: 0



Лекуват с кръв от оздравели от еболаНови случаи на хеморагичната зараза пълзят в Европа. Как се живее с ебола? 54 испанци са били в контакт със заразената мед.сестра, за 5 от тях има „висок риск” на заразяване.

Заразената с ебола испанка Мария Тереза Ромеро e малко по-добре, след като й е била прелята кръв от монахинята Катерина, съобщиха местните здравни власти. Монахинята от Либерия пък оздравя след смъртностната зараза, а този метод на подпомагане - с кръвопреливане  от оцелели от болестта е спасителна сламка в наши дни.

Целта на  този вид кръвопреливане е пречистени антитела, който се съдържат в кръвта на донора да се включат в битката с болестта и да увеличават по естествен път на имунните сили на организма.

Здравните власти в Мадрид  уточняват, че кръводаряване  на Тереза Ромеро, която е медицинска сестра й е направено досега два пъти, а състоянието й се подобрява.  Болната продължава да е с повишена температура и под наблюдение. Медицинската сестра участва в транспортирането в Испания от Африка на заразените с вируса испанския свещеник-мисионер и два пъти е влезнала в стаята му- да го наблюдава и след като е починал. Версиите за заразяването на медсестрата са , че тя вероятно е докоснала лицето си машинало със заразената ръкавица. От болницата в Мадрид са категорични, че е нямало скъсани ръкавици и маски, сочи вътрешно разследване.

В битката със смъртоносната инфекция лекарите преразгледаха методите за лечение и използват
 позабравения серумен метод, 
прилаган още през 1955 г.  и 1976 г. по време на епидемии.


 „Това кръвопреливане не крие риск за болния, единственото е, че нямаме много опит с него”, коментира д-р Хосе Луис де Позо от вирусологичната клиника в Навара, цитиран от испанското издание „АBC.es”.

Сега, в разгара на епидемията от ебола, която отне живота на над 3400 души с кръв от оздравели от ебола са лекувани  успешно един американски лекар от Монровия, който бе репатриаран в родината си и един  US –гинеколог.

В сряда здравните власти в Мадрид дезинфекцираха общите части на жилището, където живее от 10 години семейството на Тереза Ромеро. Съпругът й – Хавиер Л., заварчик по професия е поставен под карантина и изолиран в болницата „ Карлос ІІІ”, където се чакат да излезнат резултатите от теста. Той не се е виждал с жена си , която е настанена в болницата „Алкоркон”в покрайните на Мадрид, откъдето ще бъде преместена в същата болница.

54 испанци са били в контакт със заразената мед.сестра, за 5 от тях има „висок риск” на заразяване, информираха местните власти за ситуацията Центъра за контрол и превенция на заболяванията в Брюксел.

Пред дома на семейството на медицинската сестра и съпруга й има полицейска охрана. От превантивни мерки за сигурност, за  домашното им куче Ескалибур се предвижда евтаназия, което предизвика вече недоволството от страна на собственика му, както и протести в социалните мрежи. Те настояват животното да бъде убито само, ако се потвърди заразата.
От Световната здравна организация (СЗО) смятат, че ще има нови случаи на ебола в Европа, както и се потвърди, но континентът е подготвен за справяне със ситуацията.












Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Телешки желатин за здрави стави Телешки желатин за здрави стави

Телешкият желатин укрепва здравите на ставите, подпомага работата на сърцето, подобрява метаболизма, подобрява здравето на косата, кожата и ноктите....


Цена: 11.40 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email