Борим ебола с генно инженерство


| Прочетено Прочетено: 1182 пъти | КоменариКоментари: 0



Борим ебола с генно инженерствоЕдна от ваксините срещу ебола ще започне да се експериментира на хора още през  този септември, обявиха от Здравния институт на САЩ. Учените работят по нейното създаване през последните няколко години и резултатите са обнадеждаващи, след като е била прилагана на маймуни и по-конкретно на вида макак резус , съобщиха американските медии.

През 2009 г. германска изследователка се убоде през ръкавица с игла, пълна с вируса на ебола. В рамките на няколко часа екип от международни експерти се събра и реши да й предложи експериментална ваксина. Още в деня на инцидента, ваксината отлетя от Канада за Германия. Температурата на жената бе овладяна в рамките на 10 часа, припомнят учените.

Какво съдържа лекарството Zmapp?

Експерименталният медикамент, който пръв бе предложен срещу ебола е плод на генното инженерство. Популярно казано, той е  „коктейл” от 3 антитела - 13C6, el 13F6 y el 6D8. По своята същност това са големи групи протеини (имуноглобулини), които разпознават специфични молекули и  се свързват с тях, обяснява електронното издание на исп. всекидневник АBC.es. Протеините се свързват с подходящите частици, както е при играта Лего, където отделните компоненти си пасват само едно с друго, а не едно с всичките, обяснява нагледно изданието. Това усилва имунната системи на човека срещу вируси и бактерии, които го атакуват отвън.

Още по-конкретно обяснено, сред многото антитела е и MB-003, който разпознава вируса, свързва се с него и по този начин блокира дейността му, и така спира по-нататъшното увреждане на клетките, играейки ролята на „молекулни белезници”. Друг вид антитела се  свързва с инфектираните вече клетки и алармира имунната система за нахлулата зараза, като ролята й е на „доносник „, който открива болни клетки.

Освен това, тези 3 големи групи протени си разпределят  зоните на имунната система, в които действат,  но така, че разпознават своите протеини, за да не ги атакуват. Освен това те са моноклонални, т.е получени са от един ред клетки на имунната система, един и същ тип, с едни и същи гени. Така те действат само срещу един вирус, т.е в случая само  и единствено срещу ебола, а не срещу друго заболяване.

Тези протеини се отглеждат в подобно на тютюна растение (Nicotiana benthamiana ), след което се извличат и се пречистват , за да станат серум. Видът на лекарството – серум позволява той веднага да се влее в кръвта и да действа много бързо, за разлика от таблетките напр.

За развитие на експерименталното лекарство Zmapp американските здравни власти са заделили 8 млн. долара, като се очаква сумата да нарасне до 10 млн.долара за 3 г.

Броят на жертвите на вируса Eбола достигна 1145 души, а 2127 са заразени, съобщи Световната здравна организация(СЗО).

Как разпределиха дозите с Zmapp?

Еболата е изключително заразна, засяга предимно шимпанзета, горили, маймуни, плодови прилепи, антилопи и таралежи, като се предава  страшно бързо и на хора. Тъй като няма лек срещу болестта, лечението включва класически медикаменти за облекчаване на температура, диария, повръщане. Обикновено 90 % от болните умират. Ако оживеят, те престават да бъдат вирусоносители, но 7-8 седмици след края на заболяването, спермата на мъжете ги прави проводник на ебола.

В разгара на епидемията в Нигерия, Либерия, Сиера Леоне и Гвинея, 3 дози от експерименталното американско лекарство ZMapp бе дадено  на трима  болни лекари, предаде Ройтерс. Това са  първите африканци, лекувани с медикамента. Лечението им ще продължи 6 дни, след като бе започнато в четвъртък вечерта.

Експерименталният медикамент бе даден на двама американски медици, върнати в родината им. Тяхното здраве вече се подобрява.Испанският свещеник също получи от медикамента, но почина в Испания на 5-я ден от заразяването си .

От фирмата вече уточниха, че имат  само около 10-12 дози от лекарството и това поражда етични въпроси кой би трябвало да се лекува с този медикамент.

Дузина ваксини и лекарства срещу ебола чакат ред

Zmapp е само едно от лекарствата в света, които се разработват срещу ебола. Още 4 фармацевтични компании, освен Mapp Pharmaceuticals in San Diego,, независими една от друга се очаква да предложат своите лечебни формули срещу болестта. Те вече са тествани на животни, остава да бъдат изпитани върху хора до 4-ия клиничен стадии, които ги прави напълно приложими в медицината.

Освен огромния брой жертви, епидемията от ебола, може да бъде използвана евентуално и като биологично оръжие, предупреждават учените, които настояват да се разработи лек срещу болестта.  А също и в глобалния свят няма да създава сериозни трудности при пътуванията.

У нас постоянно термокамерите на летище София, които бяха монтирани  заради птичия и свинския грип, следят непрекъснато пристигащите , с което се гарантира, че поне  моментното им състояние е добро.











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Златно мляко на прах Златно мляко на прах

"Златно мляко" на прах на "Здравница" съдържа куркума, цейлонска канела, джинджифил и черен пипер. Вкусна и здравословна напитка за цялото семейство....


Цена: 6.60 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email